Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2023 14:15

Η Μόσχα «παγώνει» τη συμφωνία για τα σιτηρά

Γράφτηκε από την

Η Μόσχα «παγώνει» τη συμφωνία για τα σιτηρά

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα πως η Ρωσία ανέστειλε την συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

"Στην πραγματικότητα, οι συμφωνίες της Μαύρης Θάλασσας έπαψαν να ισχύουν σήμερα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

"Δυστυχώς το μέρος αυτών των συμφωνιών που αφορούσε τη Ρωσία δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής, άρα η ισχύς της τερματίζεται", πρόσθεσε.

"Μόλις εκπληρωθεί το ρωσικό μέρος των συμφωνιών, η ρωσική πλευρά θα επανέλθει στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, αμέσως", τόνισε.

Η συμφωνία αυτή που συνήφθη με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας τον περσινό Ιούλιο, είχε στόχο να ανακουφίσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση επιτρέποντας την ασφαλή εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών που είχαν αποκλειστεί στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ρωσία ενημέρωσε επισήμως την Τουρκία, την Ουκρανία και τον ΟΗΕ ότι τάσσεται κατά της παράτασής της, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η ισχύς της συμφωνίας, η οποία παρατάθηκε μερικές φορές, εκπνέει σήμερα. Η Ρωσία δηλώνει εδώ και μήνες ότι δεν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις για την παράτασή της.

Το Κρεμλίνο σημείωσε παράλληλα ότι η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει την συμμετοχή της στην συμφωνία για τα σιτηρά δεν συνδέεται με την επίθεση που σημειώθηκε τη νύχτα στη γέφυρα της Κριμαίας.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η θέση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν όσον αφορά την συμφωνία για τα σιτηρά ήταν γνωστή πριν από την επίθεση.

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία για επίθεση τη νύχτα στη γέφυρα της Κριμαίας με ναυτικά drones, από την οποία έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι.

Το Κρεμλίνο δεν θα διακόψει τις σχέσεις με τη Δύση

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως γνωρίζει "πολύ καλά" πως το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών τους στην Ουκρανία, όμως αυτό δεν είναι λόγος να διακοπούν οι διπλωματικές σχέσεις μαζί τους μετά την επίθεση στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία.

"Στις πιο έντονες στιγμές, χρειαζόμαστε διαύλους για διάλογο", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ απαντούσε σε ερώτηση για ένα σχόλιο της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα η οποία, χωρίς να παρέχει αποδείξεις, κατηγόρησε την Ουκρανία ότι διενήργησε στην διάρκεια της νύχτας επίθεση στη γέφυρα με την εμπλοκή της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

"Γνωρίζουμε πολύ καλά πως ο συντονισμός είναι ανάμεσα στο καθεστώς του Κιέβου, την Ουάσινγκτον και έναν αριθμό ευρωπαϊκών πρωτευουσών και το ΝΑΤΟ", είπε ο Πεσκόφ.

"Γνωρίζουμε πολύ καλά πόσες πολλές πληροφορίες έρχονται από το ΝΑΤΟ και την Ουάσινγκτον στο Κίεβο σε μόνιμη βάση. Ως εκ τούτου, δεν έχουμε ψευδαισθήσεις εδώ".

Όμως η ερώτηση ενός δημοσιογράφου σχετικά με το ενδεχόμενο διακοπής των διπλωματικών σχέσεων με τη Δύση "δεν είναι σωστή", λόγω της ανάγκης να διατηρηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι διαλόγου, είπε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ