Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024 12:00

Ρωσία: Η πάγια τακτική της ισοπέδωσης πόλεων και χωριών

Ρωσία: Η πάγια τακτική της ισοπέδωσης πόλεων και χωριών

Ο Πούτιν ακολουθεί κατά πόδας εδώ και δεκαετίες την σοβιετική πρακτική της εξόντωσης αθώων πολιτών και των αστικών υποδομών χωρίς διακρίσεις και με στοχευμένα χτυπήματα. Το παράδειγμα του πολέμου της Τσετσενίας.

Του Φίλιππου Ζάχαρη (zachfil64@gmail.com)

Οι Ρώσοι πραγματοποίησαν πριν λίγες ημέρες φονικό χτύπημα στην καρδιά του Κιέβου, με στόχο παιδιά. Εν πολλοίς αυτό ακούγεται παράλογο και σαφέστατα αποτρόπαιο, στην πραγματικότητα όμως απ΄ότι δείχνουν τα πράγματα, πρόκειται για μια ακόμη ωμή τακτική των Ρώσων για να κάμψουν το ηθικό του ουκρανικού λαού.

Ο ρωσικός στρατός συνηθίζει να χτυπά κατοικημένες περιοχές στοχεύοντας αθώους πολίτες, και αυτό το κάνει από πολύ παλιά, από τον πόλεμο στην Τσετσενία όπου στην κυριολεξία η πρωτεύουσα Γκρόζνι έγινε σωρός ερειπίων από τους ρωσικούς πυραύλους, εκεί όπου σύμφωνα και με την δολοφονημένη από το Κρεμλίνο Ρωσίδα αντιφρονούντα δημοσιογράφο Άννα Πολιτόφσκαγια δοκιμάστηκαν και νέα  καταστροφικά όπλα.  

Η τακτική των κατεστραμμένων πολυκατοικιών και οι εικόνες ερήμωσης των πόλεων φάνηκε και στην κυριολεξία κατεστραμμένη Μαριούπολη, ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα μεταπολεμικά που διέπραξε ο ρωσικός στρατός, υπό τις διαταγές του Πούτιν. 

Εκεί σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 60 χιλιάδες αθώοι πολίτες, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμη και για 100 χιλιάδες. Το έγκλημα αυτό έμεινε χωρίς καμία ή με χλιαρή αντίδραση σε παγκόσμιο και σε καμία περίπτωση δεν αποτέλεσε αφορμή για κύματα διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στον λαό της Μαριούπολης και συνολικά της Ουκρανίας από την κατά τα άλλα «ευαίσθητη» σε άλλες γενοκτονίες  αριστερά. 

Η Ρωσία λοιπόν έχει ήδη εισέλθει σε ένα νέο στάδιο πολέμου και οι τακτικές της θυμίζουν σαφώς τους Ναζί αλλά και τους «Συμμάχους» αργότερα, μιας και οι δύο πλευρές ισοπέδωναν τις πόλεις, για να μην μιλήσουμε για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί και λίγο αργότερα τα Γκουλάγκ υπό το φρικτό σοβιετικό καθεστώς. 

Ποια όμως είναι η πραγματική πρόθεση των Ρώσων; Να χτυπούν τους πολίτες και τα γυναικόπαιδα χωρίς διακρίσεις, με στόχο την καταρράκωση του ηθικού των Ουκρανών. Ας δούμε λοιπόν με την ευκαιρία και μια μικρή ανάλυση για την αποτρόπαια αυτή ρωσική τακτική που πάντως δεν είναι τωρινή. 

Γιατί ο στρατός αυτός ουδεμία σχέση έχει με τους άλλους στρατούς, χωρίς με αυτό να εννοείται πως υπάρχει κάποιο ίχνος λογικής στον πόλεμο, παρά μόνα αν σχετίζεται με την αντίσταση στον ολοκληρωτισμό, που στην συγκεκριμένη περίπτωση πρέσβης του είναι η Ρωσία. 

Ας δούμε λοιπόν τι λένε κάποιοι ειδικοί για την νέα αυτή εγκληματική ρωσική πρακτική. 

Επίθεση σε παιδιά – «Νέα ρωσική τακτική»

Οι πύραυλοι εναντίον ενός νοσοκομείου για παιδιά υποδεικνύουν νέα ρωσική τακτική. Ο ειδικός σε θέματα  ασφαλείας, András Rácz, φοβάται περαιτέρω επιθέσεις.

Οι επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία τη Δευτέρα έπληξαν και το νοσοκομείο Ochmatdyt στο Κίεβο, όπου νοσηλεύονται πολλά παιδιά με καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες. Η Μόσχα αρνείται την άμεση επίθεση.

Η Ρωσία με νέες τακτικές;

"Η ρωσική επίθεση, η οποία στρεφόταν κυρίως κατά του κέντρου του Κιέβου, δείχνει ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί μια νέα τακτική για τις αεροπορικές επιδρομές", δηλώνει στο ελβετικό portal «20 Minuten» ο ειδικός σε θέματα άμυνας και ασφάλειας András Rácz από τη Γερμανική Ένωση για την Επιστήμη και την Πολιτική DGAP.

"Τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τα ίδια, αλλά η τακτική διαφορετική: Αρχικά χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι, βόμβες διασποράς Κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε σχετικά μεγάλο αριθμό σε δύο κύματα σε σύντομα αλλεπάλληλα κύματα. 

Αυτό τους επέτρεψε να υπερφορτώσουν  αλλά και να εξαντλήσουν εν μέρει την αεράμυνα του Κιέβου. Δεύτερον, η Ρωσία έστειλε αρκετούς πυραύλους Κρουζ Ch-101 στο δεύτερο κύμα - συμπεριλαμβανομένου αυτού που έπληξε το νοσοκομείο Παίδων. Αυτοί μπορούν να πετάξουν σε πολύ χαμηλό ύψος, γεγονός που καθιστά δύσκολο για την αεράμυνα να τους εντοπίσει και να τους αναχαιτίσει", συνεχίζει ο Rácz.

Γιατί απέτυχε η αεράμυνα;

Όταν επιτίθενται οι Ρώσοι με πυραύλους  κατά κύματα, τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας πρέπει να μετακινούνται μετά από κάθε αποστολή. 

Διαφορετικά, οι θέσεις τους γίνονται γνωστές στον επιτιθέμενο μετά από μια εκτόξευση, καθιστώντας τα ίδια στόχο. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει κενά στην άμυνα του εναέριου χώρου.

Επίθεση σε νοσοκομείο για παιδιά: τακτική, όχι τεχνολογία

Ήταν η άμεση ρωσική επίθεση στο νοσοκομείο Παίδων σκόπιμη - ή έφταιγε ένας "ανακριβής" πύραυλος; 

Η απάντηση από τον Αυστριακό στρατιωτικό εμπειρογνώμονα Gustav Gressel είναι σαφής: "Θεωρούμε ότι η επίθεση ήταν σκόπιμη". 

Οι φήμες λένε ότι η επίθεση στο νοσοκομείο είχε στόχο το εργοστάσιο όπλων Zavod Artem, το οποίο βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο βόρεια του νοσοκομείου.

 Αλλά ο Gressel λέει: "οι πύραυλοι Ch-101 δεν είναι τόσο ανακριβείς ώστε να μπορείς απλά να αστοχήσει κατά ένα χιλιόμετρο".

Αυτή ήταν μόνο η αρχή;

Θεωρούμε ότι η Ουκρανία θα παραλάβει αρκετά νέα αντιαεροποτρικά συστήματα Patriot και άλλα συστήματα αεράμυνας στην τρέχουσα σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Αλλά αυτό θα πάρει εβδομάδες.

 "Εν τω μεταξύ, αν η Ρωσία συνεχίσει να χρησιμοποιεί αυτές τις νέες τακτικές, θα μπορούσαμε να δούμε παρόμοια επώδυνες επιθέσεις", λέει ο Rácz.

Τακτική της Ρωσίας να ισοπεδώνει πόλεις και χωριά

Μπορούμε λοιπόν τελικά να κάνουμε λόγο για μια ακόμη ωμή τακτική των Ρώσων που στοχεύει στο να σύρει στο τραπέζι την Ουκρανία για μια υποτιθέμενη ειρήνευση με εξευτελιστικούς όρους. 

Οι Ρώσοι ήδη το έχουν προαναγγείλει: Η Ουκρανία δεν πρέπει μόνο να συνθηκολογήσει αλλά να υποταχθεί πλήρως στην ρωσική επικράτεια. 

Με πρόφαση την ολοένα και μεγαλύτερη προσέγγιση του ΝΑΤΟ στα σύνορα με την Ρωσία, ο Πούτιν απλά θέλει να καταστρέψει έναν ακόμη λαό και να επαναφέρει την γνωστή σοβιετικού τύπου δικτατορία. 

Σε αυτή του την προσπάθεια και επειδή έχει ήδη χάσει ήδη σε στρατιωτικό επίπεδο, θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τους τρόπους για να  εξασθενίσει την άμυνα αλλά κυρίως το ηθικό των ουκρανών πολιτών. Βέβαια ποτέ δεν θα παραδεχθούν οι Ρώσοι ότι οι πύραυλοί τους στοχεύουν παιδιά. Δεν το περιμένει και κανείς βέβαια.

Ένα είναι σίγουρο, ο ρωσικός στρατός θα χρησιμοποιήσει και πάλι τις γνωστές ωμές τακτικές χωρίς κανένα ενδιαφέρον για την ανθρώπινη. Και μάλιστα με ακόμη πιο ωμό τρόπο γιατί εδώ δεν υπάρχουν κάτω από τα νοσοκομεία τούνελ της Χαμάς. 

Που ακόμη και σε αυτή την περίπτωση βέβαια τα νοσοκομεία και οι πολίτες σε αυτά είναι αδιανόητο να αποτελούν στόχο.