Σάββατο, 11 Ιουνίου 2022 13:40

Πρώτο ένσημο: Έρχονται αλλαγές στους όρους – Αυξάνονται οι επιδοτήσεις – Τι περιλαμβάνει τροπολογία

Γράφτηκε από την
Πρώτο ένσημο: Έρχονται αλλαγές στους όρους – Αυξάνονται οι επιδοτήσεις – Τι περιλαμβάνει τροπολογία

Αλλαγές στους όρους του προγράμματος «Πρώτο Ένσημο», που θεσπίστηκε με τον ν. 4855/2021 (άρθρο 196) και «τρέχει» από τις αρχές του έτους, επέρχονται με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.


Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στόχος των αλλαγών είναι το πρόγραμμα να καταστεί πιο ελκυστικό και να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα ως εργαλείο αύξησης της απασχόλησης των νέων, ηλικίας 18-29 ετών, χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία.


Συγκεκριμένα, οι προτεινόμενες τροποποιήσεις οδηγούν σε ενίσχυση του υφιστάμενου προγράμματος. Η σημαντικότερη βελτίωση, που επέρχεται, είναι η μεγάλη προσαύξηση του χρηματικού ποσού της επιδότησης που χορηγείται τόσο προς τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα για κάθε νέα θέση εξαρτημένης εργασίας που δημιουργείται, σύμφωνα με το «Πρώτο Ένσημο» και επιδοτείται από τον προϋπολογισμό, όσο και προς τους εργαζόμενους.

Σε σχέση με το ισχύον πλαίσιο, που προβλέπει συνολική επιδότηση για κάθε θέση εργασίας, ύψους 1.200 ευρώ, για έξι μήνες (και η οποία κατανέμεται ισόποσα μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη), με την εισαγόμενη ρύθμιση, προσαυξάνεται το συνολικό ποσό της επιδότησης στο ύψος των 3.600 ευρώ για κάθε νέα θέση εργασίας, που εντάσσεται στο πρόγραμμα, για το ίδιο χρονικό διάστημα (6 μήνες).


Η επιδότηση των 3.600 ευρώ κατανέμεται ως εξής: Ποσό 1.800 ευρώ καταβάλλεται απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο νέο, επιμεριζόμενο σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, επιπλέον του μηνιαίου μισθού του και ανεξαρτήτως του ύψους αυτού. Τα υπόλοιπα 1.800 ευρώ καταβάλλονται απευθείας στον εργοδότη του νεοπροσλαμβανόμενου νέου για την κάλυψη μέρους της μισθολογικής δαπάνης. Οι ενισχυμένες επιδοτήσεις δημιουργούν ισχυρότερα κίνητρα για την υπαγωγή στο πρόγραμμα.

Αν η νέα πρόσληψη αφορά σύμβαση μερικής απασχόλησης, η επιδότηση μειώνεται στο ήμισυ, ενώ, αν η σύμβαση είναι ορισμένου χρόνου με διάρκεια μικρότερη των έξι μηνών, η νέα θέση εργασίας επιδοτείται αναλογικά με τον χρόνο απασχόλησης και το είδος της σύμβασης (πλήρους ή μερικής).

Υπενθυμίζεται ότι το «Πρώτο Ένσημο» συνοδεύεται από ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας και ισχύει έως το τέλος του έτους.

Πηγή: ethnos

 


NEWSLETTER