Πέμπτη, 11 Μαϊος 2023 11:11

Το 42% των γυναικών στην Ελλάδα δηλώνουν πως η εργασία τους έχει επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή

Γράφτηκε από την
Το 42% των γυναικών στην Ελλάδα δηλώνουν πως η εργασία τους έχει επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή

 

«Το 42% των γυναικών στην Ελλάδα δηλώνουν πως η εργασία τους έχει επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή, ενώ το 40% θεωρεί ότι δεν συμμετέχουν καθόλου στη λήψη περιβαλλοντικών αποφάσεων».

Aυτό προκύπτει από το β' μέρος της έρευνας «Κλιματική αλλαγή και έμφυλη ισότητα στη Μεσόγειο και την Ελλάδα». Μία πρωτοβουλία του Women On Top που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη SUSTAINABLEWE και την QED, με τη συνδρομή ερευνητών και ερευνητριών του Παντείου Πανεπιστημίου και την υποστήριξη των ΔΕΗ, Henkel, Όμιλος Sani/Ikos, Quest, Lush Fund και MedWomen Fund.

Το β' μέρος της μελέτης του WoT, που έχει ως στόχο να συμβάλει στην κάλυψη του κενού δεδομένων που παρατηρείται στη χώρα μας, περιλαμβάνει ποσοτική και ποιοτική διερεύνηση για τις αντιλήψεις και την επιρροή της κλιματικής αλλαγής στη ζωή των γυναικών στην Ελλάδα, σε πανελλαδικό δείγμα 1.027 γυναικών. Η έρευνα επιχειρεί να ρίξει φως στην αλληλεπίδραση της κλιματικής αλλαγής και της έμφυλης ισότητας και αναδεικνύει ότι οι γυναίκες, όπως και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, επηρεάζονται δυσμενέστερα από το φαινόμενο σε πολλούς τομείς της καθημερινής ζωής, τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο, αλλά συμμετέχουν λιγότερο απ' όσο χρειάζεται στις στρατηγικές και τις δράσεις για την αντιμετώπισή του.

Χαρακτηριστικά, το 40% οτων γυναικών στην Ελλάδα θεωρούν ότι δεν συμμετέχουν καθόλου στη λήψη περιβαλλοντικών αποφάσεων, με τα μεγαλύτερα ποσοστά μη συμμετοχής να εμφανίζονται στις γυναίκες άνω των 45 ετών, όπου αγγίζουν το 54%. Αντίστοιχα, σε επίπεδο κινητοποίησης, ενώ οι γυναίκες γνωρίζουν για δράσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν φτάνουν να συμμετάσχουν σε αυτές: Το 51% ανέφερε ότι δεν συμμετέχει σε καμία απολύτως δράση, με κύρια αιτία την έλλειψη χρόνου (62%). Παράλληλα, το 70% των γυναικών θεωρούν ότι οι επενδύσεις και αλλαγές που πραγματοποιούνται στην οικονομία, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, επηρεάζουν θετικά την κοινωνία.

Οι δημοφιλέστερες πρακτικές καθημερινής ενεργοποίησης των γυναικών για το περιβάλλον είναι κινήσεις που συνεπάγονται και έναν θετικό αντίκτυπο για τον προσωπικό ή οικογενειακό προϋπολογισμό τους, όπως η ανακύκλωση, η αλλαγή λαμπτήρων για εξοικονόμηση ενέργειας, η εξοικονόμηση νερού, η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών αγοράς και η μείωση χρήσης ηλεκτρικών συσκευών. Χαρακτηριστική είναι, ωστόσο, η χαμηλή υιοθέτηση από πλευράς τους πρακτικών που απαιτούν σημαντική οικονομική επένδυση ή αλλάζουν σημαντικά τις καθημερινές συνήθειές τους.

Από τη βιβλιογραφική επισκόπηση που αποτέλεσε τη βάση του α' μέρους της έρευνας διαφαίνεται ότι, διεθνώς, οι γυναίκες επηρεάζονται δυσανάλογα από την κλιματική αλλαγή, στους περισσότερους τομείς της ζωής τους. Η όξυνση των ανισοτήτων για τις γυναίκες, λόγω της κλιματικής αλλαγής, γίνεται κυρίως εμφανής στον γεωργικό και τον τουριστικό τομέα, αλλά και κατά την έκθεσή τους σε ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές.

Η έρευνα «κλείνει» υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να ενσωματώσουμε την οπτική του φύλου σε κάθε πρωτοβουλία και πολιτική που αποσκοπεί στην κλιματική προσαρμοστικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

ΑΠΕ


NEWSLETTER