Σάββατο, 03 Ιουνίου 2023 10:34

ΔΥΠΑ: Επενδύει στην προσχολική αγωγή των παιδιών και στηρίζει έμπρακτα τις οικογένειες με τη λειτουργία των βρεφονηπιακών της σταθμών

Γράφτηκε από την
ΔΥΠΑ: Επενδύει στην προσχολική αγωγή των παιδιών και στηρίζει έμπρακτα τις οικογένειες με τη λειτουργία των βρεφονηπιακών της σταθμών

 

Συνολικά 26 βρεφονηπιακούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα λειτουργεί η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), δωρεάν και με υψηλές προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής και στήριξης της οικογένειας.

Όπως επισημαίνει ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, η ΔΥΠΑ, τα τελευταία 3,5 χρόνια, έχει δώσει έμφαση στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και κατάρτισης, ενώ, παράλληλα, ανέλαβε πρωτοβουλίες και ενίσχυσε σημαντικά τις δράσεις κοινωνικής πολιτικής, που ασκεί, στηρίζοντας αποτελεσματικά τους ανέργους, τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Στόχος είναι η ουσιαστική στήριξη των πολιτών, με την προώθηση της ψυχοσωματικής και εκπαιδευτικής ανάπτυξης των παιδιών τους και, παράλληλα, η διευκόλυνση των γυναικών, ώστε να συμμετάσχουν απρόσκοπτα στην οικονομική και κοινωνική ζωή, καθώς επίσης η περαιτέρω υποστήριξη των ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών.

Προτεραιότητα η αναβάθμιση και τα υψηλά πρότυπα λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών

Στον σχεδιασμό της ΔΥΠΑ εντάχθηκε η αναβάθμιση της λειτουργίας των βεφονηπιακών σταθμών και προχώρησε, τον Δεκέμβριο του 2020, η διαμόρφωση, για πρώτη φορά, μετά την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ), ενός κανονισμού λειτουργίας τους, με στόχο την παροχή ενιαίας προσχολικής αγωγής, σύμφωνα με τα πλέον σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.

Επίσης, θεσμοθετήθηκε, για πρώτη φορά, η διαδικασία τακτικών επισκέψεων παιδιάτρων, με στόχο την παρακολούθηση της υγείας των παιδιών, εξασφαλίζοντας τη διαμόρφωση και τήρηση φακέλου υγείας για κάθε παιδί, με συστηματική και διεξοδική ενημέρωση των γονέων και του προσωπικού των σταθμών σε σχέση με θέματα πρόληψης.

Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, αποτελεί προτεραιότητα για τη ΔΥΠΑ η λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών με υψηλές προδιαγραφές, που θα δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των μικρών παιδιών, με την απαραίτητη φροντίδα για τη σωματική και ψυχική υγεία τους και σε αυτή την κατεύθυνση λαμβάνονται υπόψη τα επιστημονικά πορίσματα της ιατρικής και παιδαγωγικής κοινότητας.

Με αυτόν τον στόχο, έχει συμπεριληφθεί στον κανονισμό λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών η πρόβλεψη για νέες ειδικότητες προσωπικού, όπως παιδιάτρου, διατροφολόγου, ψυχολόγου, κοινωνικού λειτουργού και ειδικών παιδαγωγών διαφόρων ειδικοτήτων (σωματικής διάπλασης, μουσικής, δημιουργικής απασχόλησης, θεάτρου, χορού κ.ά.).

«Συγκεκριμένα, τα παιδαγωγικά προγράμματα και τα διαφορετικά δρώμενα στοχεύουν στην εξάλειψη των διαφορών που μπορεί να προκύπτουν από το πολιτιστικό, οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο του εγγύτερου περιβάλλοντος των βρεφών και νηπίων, καθώς επίσης και στην ομαλή μετάβαση των μικρών παιδιών από το οικογενειακό στο σχολικό περιβάλλον» σημειώνει ο κ. Πρωτοψάλτης.

Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί της ΔΥΠΑ απευθύνονται σε βρέφη-νήπια από 6 μηνών έως 4 ετών και, κάθε χρόνο, δέχονται παιδιά, κατόπιν αιτήσεων.

Για την επόμενη χρονιά, η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για εγγραφές και επανεγγραφές βρεφών-νηπίων ξεκίνησε την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023 και έχει προθεσμία μέχρι την Κυριακή 2 Ιουλίου 2023.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω του gov.gr, με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-brephiko-kai-paidiko-stathmo/eggraphe-se-brephonepiako-stathmo-tes-demosias-uperesias-apaskholeses-d-up.

Οι σταθμοί λειτουργούν από την 1η Σεπτεμβρίου έως την 31η Ιουλίου, από τις 6:45 έως τις 16:00, από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Τα κριτήρια επιλογής είναι οικονομικά, με προτεραιότητα στις οικογένειες χαμηλότερου εισοδήματος και κοινωνικά, με προτεραιότητα σε πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, ορφανά, γονείς με αναπηρία κ.λπ.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της κοινωνικής πολιτικής και, πιο συγκεκριμένα, των διαθέσιμων βρεφονηπιακών σταθμών της ΔΥΠΑ, τον Μάρτιο του 2022, παραδόθηκε σε λειτουργία ο υπερσύγχρονος βρεφονηπιακός σταθμός της Καβάλας, 1.800 τετραγωνικών μέτρων, με περιβάλλοντα χώρο πέντε στρεμμάτων και δυνατότητα φιλοξενίας 100 παιδιών.

Ομαδικές δραστηριότητες

Όπως τονίζει ο διοικητής της ΔΥΠΑ, κατά τη διάρκεια κάθε σχολικής χρονιάς, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί διοργανώνουν πολλές ομαδικές δραστηριότητες, που ανταποκρίνονται στα σύγχρονα παιδαγωγικά προγράμματα και εναρμονίζονται με την υιοθέτηση κουλτούρας εξωστρέφειας, που πλέον χαρακτηρίζει τον σχεδιασμό της ΔΥΠΑ για όλους τους τομείς του έργου της.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Πρωτοψάλτης αναφέρει μερικές μόνον από τις δράσεις που διοργανώθηκαν, με τη συνεργασία διοίκησης και παιδαγωγικού, στελεχιακού δυναμικού της ΔΥΠΑ, στις οποίες αποτυπώνεται ακριβώς ο σύγχρονος και εξωστρεφής χαρακτήρας των προγραμμάτων των βρεφονηπιακών σταθμών.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας και την Παγκόσμια Ημέρα Γονέων, διοργανώθηκε, τον Μάιο του 2022, εκδήλωση που περιλάμβανε έκθεση έργων των παιδιών από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς της ΔΥΠΑ και του δήμου Ελευσίνας, καθώς επίσης επιστημονική διάλεξη για τους γονείς, με θέμα «Η σχέση αρμονικής οικογενειακής ζωής στη διάπλαση του χαρακτήρα των παιδιών–Ποιος ο ρόλος της συναισθηματικής νοημοσύνης».

Ακόμη, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί της ΔΥΠΑ συμμετείχαν, με εικαστικά έργα των παιδιών, στην πρωτοβουλία «Η Εκπαίδευση είναι Δικαίωμά μου», που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 110 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Τον Απρίλιο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, διοργανώθηκε η εκδήλωση «Είμαι ένα βιβλίο, διάβασέ με!», η οποία περιλάμβανε ανοιχτές αναγνώσεις παιδικών βιβλίων για παιδιά και οικογένειες από παιδαγωγούς των βρεφονηπιακών σταθμών της ΔΥΠΑ.

Τέλος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί Άνω Λιοσίων, Μενιδίου και Ολυμπιακού Χωριού της ΔΥΠΑ, διοργανώνουν σε λίγες ημέρες μία ακόμη εκδήλωση (9 Ιουνίου, Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», 18:30-20:30).

Πρόκειται για ένα οικολογικό φεστιβάλ, με δράσεις που αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση των μικρών παιδιών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Οι δράσεις αυτές θα έχουν τη μορφή εργαστηρίων, στα οποία τα παιδιά, που θα συμμετέχουν, μέσα από την εξερεύνηση και τη δημιουργική διαδικασία, αφενός μεν θα προσεγγίσουν τη φύση αφετέρου δε θα αποκτήσουν ωραίες εμπειρίες, που θα μείνουν ζωντανές στη μνήμη τους.

Οι περιοχές που λειτουργούν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί της ΔΥΠΑ λειτουργούν σε ιδιόκτητα κτίρια και τηρούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφάλειας, υγιεινής και λειτουργικότητας των χώρων προσχολικής αγωγής, με υλικοτεχνικό εξοπλισμό που είναι σύμφωνος με τα δεδομένα της σύγχρονης παιδαγωγικής.

Στην Αττική, λειτουργούν βρεφονηπιακοί σταθμοί στους δήμους Αχαρνών, Αγίας Βαρβάρας, Άνω Λιοσίων, Ελευσίνας, Κερατσινίου, Μοσχάτου, Ολυμπιακού Χωριού και Περιστερίου, ενώ, στην υπόλοιπη Ελλάδα, λειτουργούν στις πόλεις Αγρινίου, Άρτας, Δράμας, Ηγουμενίτσας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καλαμάτας, Καρδίτσας, Καρπενησίου, Κομοτηνής, Λάρισας, Μεσολογγίου, Νάουσας, Ξάνθης, Πατρών, Πυλαίας Θεσσαλονίκης, Σερρών και Τρικάλων.

«Η ΔΥΠΑ λειτουργεί τους 26 βρεφονηπιακούς σταθμούς, παρέχοντας υψηλά πρότυπα λειτουργίας των κτιριακών υποδομών, τηρώντας την αναλογία παιδιών–παιδαγωγών, την κατάρτιση διαιτολογίου, σύμφωνα με τις ανάγκες της παιδικής ηλικίας, παρέχοντας γεύματα που παρασκευάζονται σε κάθε σταθμό και όχι μέσω μαζικής εστίασης, ενώ δίνεται και ιδιαίτερη σημασία στην τακτική ενημέρωση των γονέων.

Επενδύουμε στην προσχολική αγωγή των παιδιών και στηρίζουμε έμπρακτα τις οικογένειες των εργαζόμενων και των ανέργων. Από την πρώτη στιγμή, η αναβάθμιση και τα υψηλά πρότυπα λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών της ΔΥΠΑ αποτέλεσε βασική προτεραιότητα για εμάς, όπως επίσης και η ενίσχυση όλων των δράσεων κοινωνικής πολιτικής που ασκούμε για τη βελτίωση, την ευημερία και τη συνοχή της κοινωνίας μας» υπογραμμίζει ο κ. Πρωτοψάλτης.

Όλες οι πληροφορίες για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς της ΔΥΠΑ βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/brefonipiaki-paidiki-stathmi-oaed.

ΑΠΕ

 


NEWSLETTER