Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2023 21:59

Το «Φεγγάρι του Κάστορα» στον ουρανό της Ελλάδας

Γράφτηκε από την
Το «Φεγγάρι του Κάστορα» στον ουρανό της Ελλάδας


Το «φεγγάρι του κάστορα» δεσπόζει στον νυχτερινό ουρανό, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα.

Η προτελευταία πανσέληνος του 2023, γνωστή και ως το «Φεγγάρι του Κάστορα», υπόσχεται να προσφέρει σήμερα (27/11) ένα μοναδικό θέαμα για τους λάτρεις της αστρονομίας, τους παρατηρητές του ουρανού και τους ρομαντικούς.

Κατά τη διάρκεια αυτής της πανσελήνου, το φεγγάρι, γνωστό επίσης ως «Παγωμένο Φεγγάρι» και «Φεγγάρι της μακριάς νύχτας», θα φαίνεται μεγαλύτερο και θα αποκτήσει ένα πορτοκαλί χρώμα για περίπου 15-20 λεπτά, σύμφωνα με το Forbes.

Το μοναδικό φαινόμενο
Αυτή η φαινομενική αλλαγή χρώματος οφείλεται στο γεγονός ότι το φεγγάρι γίνεται ορατό υπό γωνία τέτοια, ώστε το φως του περνάει από μεγάλο μέρος της ατμόσφαιρας. Ως αποτέλεσμα, ένα μεγάλο μέρος του φάσματος του «λευκού» φωτός του «φιλτράρεται», με τις πιο ερυθρές αποχρώσεις να φτάνουν στο μάτι μας.
Αυτό συμβαίνει διότι το μεγάλου μήκους κύματος κόκκινο και πορτοκαλί φως ταξιδεύει μέσα από την ατμόσφαιρα με μεγαλύτερη ευκολία σε σύγκριση με το μικρού μήκους κύματος μπλε φως. Το μπλε φως προσκρούει σε περισσότερα σωματίδια και διαχέεται, ενώ τα κύματα του πορτοκαλί και κόκκινου χρώματος παραμένουν σχετικά ανέπαφα.

Με ή χωρίς την επιστημονική εξήγηση πάντως, το θέαμα σου «κόβει» την ανάσα. Η ονομασία του φαινομένου έχει τις ρίζες της στους ιθαγενείς λαούς της Αμερικής και σχετίζεται με τις συνήθειες των ζώων κατά την εκάστοτε περίοδο. Για τον Νοέμβριο, οι κάστορες αρχίζουν να προετοιμάζονται για τον χειμώνα, δουλεύοντας σκληρά για να συγκεντρώσουν και να αποθηκεύσουν τροφή.

Όταν έχουν ετοιμαστεί, καταφεύγουν στις φωλιές τους για να προστατευτούν από τις καιρικές συνθήκες. Οι ιθαγενείς λαοί της Αμερικής παρατηρούσαν αυτήν τη συμπεριφορά των τρωκτικών κατά τη διάρκεια του μήνα, και έτσι η πανσέληνος του Νοεμβρίου ονομάστηκε «Φεγγάρι του Κάστορα».

Πηγή: reader

 


NEWSLETTER