Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2024 11:55

Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών παρακολουθεί τον πειθαρχικό έλεγχο των δικαστών στην υπόθεση Λύτρα

Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών παρακολουθεί τον πειθαρχικό έλεγχο των δικαστών στην υπόθεση Λύτρα

 

Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών (ΕΔΔ), με αφορμή την υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας με εμπλεκόμενο τον δικηγόρο Απόστολο Λύτρα, σε σημερινή ανακοίνωση, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τον πειθαρχικό έλεγχο δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, σχετικά με την απόφασή τους να μην προφυλακίσουν τον ποινικολόγο μετά την απολογία του στην ανακρίτρια.

Αναλυτικά, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών «εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τον πειθαρχικό έλεγχο Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών, για απόφασή τους σχετικά με την προδικασία υπόθεσης ποινικού δικαίου».

«Η έκφραση γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση κατά τον χειρισμό υποθέσεων σε οποιοδήποτε στάδιο αποτελεί αυτονόητη συνέπεια της Δικαστικής Ανεξαρτησίας, η οποία, ως συνταγματική αρχή, ισχύει έναντι πάντων. Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την υπόθεση αυτή και επιφυλάσσεται, ανάλογα με την εξέλιξή της, να ενημερώσει σχετικώς την Ένωση Ευρωπαίων Διοικητικών Δικαστών, εφόσον, η προάσπιση του Κράτους Δικαίου δεν είναι μόνο εθνικό ζήτημα, αλλά, αφορά πρωτίστως και την ευρωπαϊκή έννομη τάξη», προστίθεται στην ανακοίνωση της ΕΔΔ.

 

Αναβλήθηκε για τις 29 Νοεμβρίου η δίκη της πρώην συζύγου του Απόστολου Λύτρα

Για τις 29 Νοεμβρίου 2024 αναβλήθηκε από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο η δίκη της πρώην συζύγου του Απόστολου Λύτρα για τις κατηγορίες της διατάραξης οικιακής ειρήνης και της απειλής.

Οι κατηγορίες αφορούν στο περιστατικό που συνέβη στο σπίτι της συζύγου του Απόστολου Λύτρα, όταν η πρώην σύζυγος μαζί με συνεργάτη του δικηγόρου και την κόρη τους πήγαν να πάρουν προσωπικά αντικείμενα του ποινικολόγου.

Η δίκη αναβλήθηκε, μετά από αίτημα της μηνύτριας νυν συζύγου, η οποία δεν έχει δυνατότητα να καταθέσει καθώς είναι ακόμη ασθενής μετά τον άγριο ξυλοδαρμό που υπέστη από τον δικηγόρο. Αίτημα αναβολής είχε υποβάλει και η κατηγορουμένη πρώην συζύγος, η οποία ήταν απούσα από το δικαστήριο.

ΑΠΕ