Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2022 19:56

Τέλος οι πληρωμές επιδομάτων σε μετρητά

Γράφτηκε από την
Τέλος οι πληρωμές επιδομάτων σε μετρητά

Mε εξαίρεση τα αναπηρικά επιδόματα, πλέον όλες οι πληρωμές σε δύο περίπου εκατομμύρια δικαιούχους επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ θα γίνονται με προπληρωμένη κάρτα και όχι μετρητά δηλαδή σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη λύση, καθώς από τη μία θα διευκολύνει τη χρήση του επιδόματος, με τον κάτοχο της κάρτας να συναλλάσσεται άυλα, ηλεκτρονικά, μέσω e-shopping, e-banking και άλλες online υπηρεσίες. Από την άλλη όμως, δημιουργεί προβληματισμό, ειδικά σε όσους δεν έχουν εξοικείωση με ψηφιακή τεχνολογία και εφαρμογές, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν την προπληρωμένη κάρτα. Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται άτομα κυρίως της τρίτης ηλικίας.

Σημειώνεται πως παράλληλα εξετάζεται να υπάρχει όριο στα μετρητά που θα μπορούν να «σηκώσουν» οι δικαιούχοι των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ, π. ΟΑΕΔ.

Μέχρι σήμερα με το σύστημα της προπληρωμένης κάρτας καταβάλλεται κατά το ήμισυ το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα πρώην ΚΕΑ. Ωστόσο, από το 2023 όλο το ποσό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα μπαίνει στην προπληρωμένη κάρτα. Το ίδιο θα ισχύει για όλα τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ με εξαίρεση τα αναπηρικά. Ολο το ποσό του επιδόματος θα μπαίνει στην προπληρωμένη κάρτα και μέσω αυτής θα κάνει ο δικαιούχος τις αγορές του.

Οι αλλαγές:

Θα καθιερωθούν προπληρωμένες κάρτες και για τα άλλα σημαντικά προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, όπως το επίδομα παιδιού, το επίδομα στέγασης και το επίδομα γέννησης.
Θα πληρώνονται με κάρτες τα βασικά επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ, π. ΟΑΕΔ.
Θα καθιερωθούν όρια ανάληψης μετρητών για τις προπληρωμένες κάρτες και το ποσό που θα μένει πέραν του ορίου θα μπορεί να δαπανάται μόνο με ηλεκτρονικές πληρωμές, δηλαδή με αγορές μέσω POS, αγορές μέσω e-banking κ.ά.
Θα δοθούν κίνητρα για τη χρήση των προπληρωμένων καρτών για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες (όπως οι δαπάνες για τα παιδιά ή για τον τοκετό) και θα απαγορευθούν άλλες δαπάνες, όπως για τζόγο.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις μεταξύ υπουργείου Εργασίας, Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τις τράπεζες θα ολοκληρωθούν μέσα στο φθινόπωρο προκειμένου να γίνει ο διαγωνισμός για την ανάληψη του έργου.

Οι τράπεζες για να αναλάβουν τις νέες κάρτες και να τις μοιράσουν στους δικαιούχους θα λάβουν για τον πρώτο χρόνο της υλοποίησης του μέτρου, δηλαδή το 2023, ποσό ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Πηγή: tvxs.gr


NEWSLETTER