Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020 12:50

Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση δεν επενδύει στην οικονομία και τις υποδομές

Γράφτηκε από την

«Η κυβέρνηση δεν επενδύει στην οικονομία και στις υποδομές», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», για την πορεία της οικονομίας και την πρόοδο στην υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων.

«Έχουμε, πλέον, αύξηση της ανεργίας, μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και μάλιστα το δεύτερο εξάμηνο του 2019 ήταν ρεκόρ 20ετίας στην υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Τι έχουμε δηλαδή; Ο ιδιωτικός τομέας καθυστερεί, προφανώς δεν μπήκαν μπουλντόζες στο Ελληνικό -ακόμα μία απάτη- αλλά ταυτόχρονα αυξάνεται η ανεργία, η Τράπεζα της Ελλάδος μάς λέει ότι με τον αναπτυξιακό νόμο του κ. Γεωργιάδη θα μειωθούν οι μισθοί και δεν προχωρά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ακόμη και έργα όπως το μετρό Θεσσαλονίκης σταματάνε», ανέφερε ο κ. Φάμελλος.

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή πολιτική σημείωσε πως «ιδιαίτερα στην περίοδο αυτής της κλιματικής μετάβασης πρέπει να έχουμε τη συμμετοχή του Δημοσίου στον σχεδιασμό και να έχουμε φθηνή ενέργεια και για τους πολίτες και για τους επιχειρηματίες», όμως, «δυστυχώς, με τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Χατζηδάκη, η ενέργεια θα ακριβύνει, η ενεργειακή φτώχεια θα μεγαλώσει και η χώρα δεν θα έχει εργαλεία σχεδιασμών».

Ερωτηθείς σχετικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Αυτό που από την πλευρά μας τονίζεται είναι ότι το τελευταίο διάστημα, είτε με την αρχική τακτική του κατευνασμού είτε με μια έλλειψη δυναμικής σχεδιασμού και στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική, έχουμε σημαντικές διεκδικήσεις από την πλευρά της Τουρκίας, που δεν απαντώνται αποτελεσματικά από τη διεθνή κοινότητα κι έχουμε ζητήσει να ενισχυθεί η εξωτερική πολιτική με πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της δικής μας τακτικής, της πολυπαραμετρικής εξωτερικής πολιτικής. Από την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες κι από τις δύο συναντήσεις του με τον κ. Ερντογάν δεν διαπιστώσαμε ότι όλο το ελληνικό πακέτο προβάλλεται επαρκώς».

Ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι θα πρέπει «να ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα -από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα- να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα της χώρας μας, να υπάρχουν κυρώσεις σε όποιον αμφισβητεί την ΑΟΖ της Κύπρου, την ελληνική ΑΟΖ, τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και προφανώς σε αυτήν την κατεύθυνση με ενισχυμένο τον ρόλο της χώρας να συμμετέχουμε κι εμείς σε συμμαχίες».

Σχετικά με το αίτημα για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι είχε υποβληθεί καθώς «θεωρούσαμε ότι αυτή η επιθετικότητα των γειτόνων θα πρέπει να απαντηθεί και με μία διατύπωση εθνικής στρατηγικής» και «η σύνοδος των πολιτικών αρχηγών και η διατύπωση μιας ισχυρής εθνικής γραμμής, είναι χρήσιμη».

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό, σχολίασε ότι «είναι επίσης συνδεδεμένο απόλυτα με τα εθνικά ζητήματα και παρόλα τα σοβαρότατα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί την περίοδο 2015-16 -τότε κάποιες πηγές λένε ότι και πάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες πέρασαν από την Ελλάδα- μπορέσαμε να ισορροπήσουμε, να δημιουργήσουμε υποδομές, να συνεννοηθούμε με τη διεθνή κοινότητα». «Βγαίνουμε χαμένοι όλοι από το ότι η ΝΔ για έξι μήνες, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, δεν γνώριζε την πραγματικότητα και τώρα που γνωρίζει την πραγματικότητα επανιδρύει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει την εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για τον υποβιβασμό ΠΑΟΚ και Ξάνθης μετά τις καταγγελίες περί πολυϊδιοκτησίας, ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε: «Έρχεται η κυβέρνηση με απαράδεκτες παρεμβάσεις του κ. Αυγενάκη να δημιουργήσει έναν νέο διχασμό. Είναι προφανές ότι εμείς θέλουμε το ποδόσφαιρο να αναπτύσσεται μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, να συνδέει τους φιλάθλους, να είμαστε μακριά από έναν στείρο οπαδισμό και ιδιαίτερα να μη δημιουργούνται αντιθέσεις, αποκλεισμοί και διακρίσεις. Όμως αυτή η απαράδεκτη παρέμβαση του κ. Αυγενάκη στην Επιτροπή και η απαράδεκτη απόφαση έρχεται να διχάσει ακόμη μια φορά την Ελλάδα, την κοινωνία, να δημιουργήσει τεχνητούς διαχωρισμούς Βορρά- Νότου. Το ποδόσφαιρο πρέπει να παίζεται στα γήπεδα και να παίζεται με μονιασμένους τους φιλάθλους».