Τρίτη, 21 Ιουλίου 2020 18:46

Μάτι: Οι καταθέσεις Τόσκα, Γεροβασίλη και Σκουρλέτη για την τραγωδία

Γράφτηκε από την
Μάτι: Οι καταθέσεις Τόσκα, Γεροβασίλη και Σκουρλέτη για την τραγωδία

Στο φως έρχονται οι καταθέσεις τριών υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την τραγωδία στο Μάτι. Η Ολγα Γεροβασίλη, ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Τόσκας κλήθηκαν ενώπιον του ανακριτή που ερευνά την υπόθεση, χωρίς όμως να «φωτίσουν» την υπόθεση, αφού, όπως υποστήριξαν, δεν είχαν ενεργό ρόλο στο επιχειρησιακό κομμάτι.

Στις 4 Φεβρουαρίου 2020 κατέθεσε ενώπιον του αρμόδιου ανακριτή η τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη, με τις ερωτήσεις να εξαντλούνται στο εάν γνώριζε του αρχηγούς των σωμάτων ασφαλείας της χώρας, αφού κατά την εκδήλωση της φωτιάς η ίδια προΐστατο άλλου υπουργείου.

«Την 23η Ιουλίου 2018 ήμουν υπουργός διοικητικής ανασυγκρότησης και βρισκόμουν στην Άρτα. Από τα μέσα ενημέρωσης ενημερώθηκα για την πυρκαγιά στην Κινέτα όπως και στο Νταού Πεντέλης. Παρακολουθούσα με αγωνία τηλεφωνικές επικοινωνίες δεν είχαμε κανέναν. Ήρθα στην Αθήνα και δεν συμμετείχα πουθενά. Τον κ. Τερζούδη τον είχα γνωρίσει μετά την πυρκαγιά στο Μάτι και αφού είχα αναλάβει υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Οι συναντήσεις μας ήταν πάντα σε υπηρεσιακά πλαίσια. Και τον κ. Φωστιέρη τον γνώρισα αφού ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη στα υπηρεσιακά πλαίσια. Τον κ. Ματθαιόπουλο τον γνωρίζω ως αρχηγό της Πυροσβεστικής και αυτόν από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου. Δεν συζητήσαμε ποτέ για την πυρκαγιά στο Μάτι. Από τη στιγμή που ανέλαβα το υπουργείο, οι πρώτες μου συναντήσεις ήταν με τους αρχηγούς των σωμάτων, μεταξύ των οποίων ήταν και με τον κ. Ματθαιόπουλο».

Σκουρλέτης: Πήγα στο ΕΣΚΕ για συμπαράσταση

Την ίδια ημέρα κατέθεσε και ο Πάνος Σκουρλέτης περιγράφοντας όσα συνέβησαν στο ΕΣΚΕ κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς. «Ήμουν στο υπουργείο Εσωτερικών. Δεν ενημερώθηκα από κανέναν για τη φωτιά, μόνο από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Φαινόταν αρκετός καπνός στην Αθήνα και τηλεφώνησα στον κ. Τόσκα λέγοντάς του τι γίνεται με την πυρκαγιά στην Κινέτα».

Επειτα από κάποιες ώρες του είπα ότι θα πάω και εγώ να τον δω. Εκείνος είχε ήδη μεταβεί στο ΕΣΚΕ στο Χαλάνδρι. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σημειώσω ότι η παρουσία μου στο ΕΣΚΕ είχε να κάνει περισσότερο με ηθική συμπαράσταση και των ανθρώπων που είναι επιφορτισμένοι με την ευθύνη διαχείρισης της πυρκαγιάς. Όταν ενημερώσω τηλεφωνικώς τον κ. Τόσκα ότι θα πάω, μου είπε ότι υπάρχει καινούρια πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης και λόγω των ανέμων αυτό τους προβληματίζει. Ήταν μετά τις πέντε το απόγευμα και ενημέρωσα και τον κύριο Βορίδη με τον οποίο συνομιλούσαμε ήδη από τις προηγούμενες ημέρες για την επιτροπή που θέλαμε να συζητήσουμε για την ψήφο των ελλήνων στο εξωτερικό. Στη συζήτηση επάνω του ανέφερε ότι υπάρχει και μια πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης.

Στο ΕΣΚΕ έφτασα στις 5.30 το απόγευμα με επιφύλαξη για τον ακριβή χρόνο. Αμέσως πήγα στο γραφείο του κ. Τερζούδη και ήταν μόνο κύριος Τόσκας εκεί. Από καιρού εις καιρό ερχόντουσαν και άτομα από το θάλαμο επιχειρήσεων και τον ενημέρωναν για την πορεία της πυρκαγιάς. Ο κ. Ματθαιόπουλος ήρθε κάποια στιγμή, δεν θυμάμαι ακριβώς την ώρα. Εμείς ήμασταν στο γραφείο του αρχηγού, ο οποίος πηγαινοερχόταν. Ο κ. Καπάκης ήταν εκεί.

Σε γενικές γραμμές θυμάμαι τον κ. Τερζούδη να μας λέει ότι κατευθύνονται δυνάμεις για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και μας ανέφερε για τους ισχυρούς ανέμους. Θέλω να επισημάνω ότι την ίδια ώρα ενημερωνόμασταν και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και δεν μπορώ να σας πω με ακρίβεια για την ενημέρωση που μας έδινε ο αρχηγός εκείνες τις στιγμές. Αυτό που θυμάμαι από την ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Τερζούδη, βασικό αίτιο της επελθούσας τραγωδίας ήταν ότι η φωτιά δεν μπορούσε να ελεγχθεί λόγω της έντασης των ανέμων».

Σχετικά με το εάν γνώριζε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ το ότι για 50 λεπτά από την εκδήλωση της πυρκαγιάς δεν πέταξε κανένα εναέριο μέσω πλην ενός που έκανε μια ρίψη κι έφυγε ο ίδιος απάντησε ότι δεν γνώριζε τίποτα γι’ αυτό. Σχετική άγνοια δήλωσε και για τη φωτιά στη motor oil: «Αυτό που άκουσα από τους επιτελείς στο ΕΣΚΕ, θυμάμαι σίγουρα τον κ. Τερζούδη, ήταν ότι ήταν κοντά στα διυλιστήρια και πρέπει να προσέξουμε. Για πυρκαγιά μέσα στη motor oil δεν άκουσα».

Για την στιγμή που η πυρκαγιά έφτασε στη θάλασσα και το εάν υπήρξε οργάνωση για διάβαση με λέμβους, ο κ. Σκουρλέτης είπε: «Κάποια στιγμή ενημερώθηκα ότι υπήρχαν άνθρωποι στη θάλασσα. Δεν άκουσα όμως τίποτα άλλο σχετικά με λαιμός της πυροσβεστικής. Γνωρίζω ότι την περισυλλογή πολλών ανθρώπων την έκαναν από τη θάλασσα κάηκε ιδιωτικά, με αιγύπτιους κύριος ψαράδες, τους οποίους εν συνεχεία, όταν τους γνώρισα, φροντίσαμε να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια και τους βραβεύσουμε. Ο συνδυασμός των κλιματικών συνθηκών με τα χαρακτηριστικά του δομημένου περιβάλλοντος, δημιουργούσε εκείνη την ημέρα είναι ασφυκτικό πλαίσιο στην αντιμετώπιση της όλης κατάστασης».

Τόσκας: «Με ενημέρωσαν ότι η πυρκαγιά έγινε ανεξέλεγκτη γύρω στις 18.20»

Στις 5 Φεβρουαρίου έδωσε την δίκη του κατάθεση ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νικος Τόσκας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανάφερε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για εκτροπή ελικόπτερου προκειμένου να πάει στη motor oil, ενώ υποστήριξε ότι ενημερώθηκε στις 18.20 ότι η πυρκαγιά ήταν ανεξέλεγκτη και δεν μπορούσε να εφαρμοστεί σχέδιο απομάκρυνσης πολιτών.

«Στις 23 Ιουλίου 2018 είχα προγραμματισμένη ιατρική εξέταση στο 401 νοσοκομείο. Πράγματι πήγα και έκανα την εξέταση για την οποία χρειάστηκε να μου κάνουν και με. Εν συνεχεία ο γιατρός μου συνέστησε να μεταβώ στο σπίτι για να ξεκουραστώ. Ωστόσο λίγο μετά τις 12 ειδοποιήθηκα από το ΕΣΚΕ για την πυρκαγιά στην Κινέττα και πήγα στο ΕΣΚΕ περίπου στις τρεις το μεσημέρι. Πήγα στο γραφείο του αρχηγού κ. Τερζούδη και με ενημέρωσε για την πορεία της πυρκαγιάς.

Σχετικά με την εξέλιξη της πυρκαγιά στην Κινέττα δεν μου ανέφερε λεπτομέρειες, ωστόσο μου είπε ότι είχαν κινητοποιηθεί δυνάμεις επίγειες και εναέριες δεν μου είχε αναφέρει πρόβλημα με τα εναέρια μέσα. Κάποια στιγμή μου ανέφερε, νομίζω κ. Τερζούδης και πιθανόν να ήταν παρών και ο κύριος Ματθαιόπουλος, ότι η πυρκαγιά ήταν στον περίγυρό των διυλιστηρίων, ότι είχαν στείλει επίγειες δυνάμεις, δεν θυμάμαι όμως να μου αναφέρουν για εναέριο. Μου είπαν ότι θα στείλουν ένα Ericsson. Δεν μπορώ να σας απαντήσω για την ώρα ακριβώς, πάντως ήταν λίγο πριν ξεσπάσει πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης. Άλλη ενημέρωση για το περιστατικό δεν είχα» είπε στον ανακριτή ο πρωην υπουργός.

Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι δεν έδωσε ποτέ καμία οδηγία σχετικά με το τι έπρεπε να γίνει στο πεδίο της πυρκαγιάς. «Ενημερώθηκα για την πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης μόλις ενημερώθηκε το ΕΣΚΕ. Εγώ είπα να βάλουμε προτεραιότητες και να μου πουν τι ακριβώς θα κάνουν. Ο αρχηγός μου είπε ότι θα φροντίσει να πάρει όλα τα εναέρια από την Κινέττα και να τα πάει στο Νταού Πεντέλης, επίσης όσο αεροπλάνα ήταν σε εφεδρεία σε τρία αεροδρόμια Ελευσίνας, Τανάγρας, και Τατοΐου. Επίσης και στα επίγεια μέσα που βρίσκονταν στην Αττική, θα έδινε εντολή να κατευθυνθούν προς την πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης. Εκείνη τη στιγμή τέθηκε το θέμα της εκκένωσης των κατασκηνώσεων. Αμέσως μετά ενημερώθηκα ότι έκλεισαν και τα τρία αεροδρόμια λόγω των ισχυρών πλευρικών ανέμων. Σε κάποια φάση μου είπαν, ότι για κάποιο χρονικό διάστημα έκλεισε και το Ελευθέριος Βενιζέλος και υπήρχε προβληματισμός για το που θα προσγειωθούν τα εναέρια που ήταν ήδη στον αέρα. Επειδή υπήρχε πρόβλημα στο αεροδρόμιο της Αττικής, δόθηκε εντολή να απογειωθούν τα αεροσκάφη Καναντέρ της Σάμου και της Ανδραβίδας. Γνωρίζω ότι γύρω στις 17.05 με 17.10 πήγε ένα ερικσον στο Νταού Πεντέλης για να επιχειρήσει. Δεν γνωρίζω αν έκανε ρίψεις. Εγώ ρωτούσα συνέχεια για εναέρια αν υπήρχαν και αν πήγαν. Δεν είχα πάρει απάντηση ότι είχε πάει άλλο ένα ίδιο στην περιοχή μέχρι τις 17.30 όπως με ρωτήσατε. Δεν γνωρίζω ούτε εάν πήγε εναέριο μέχρι τις 18.00 γιατί είχα κλείσει τα αεροδρόμια.

Σχετικά με το εάν υπάρχει δυνατότητα να απογειωθεί αεροπλάνο της αεροπορίας στρατού με μία απλή προφορική εντολή και στη συνέχεια να επιχειρήσει, ο πρώην υπουργός απήντησε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει εκτός αν έχει προηγηθεί σχεδιασμός της επιχείρησης και η εντολή αφορά την εκτέλεση της συγκεκριμένης επιχείρησης. «Σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να γίνει απογείωση και οι λεπτομέρειες της εντολής να δοθούν διαστήματος στον αέρα. Είναι οι περιπτώσεις κυρίως τον αναχαιτίσουν και των πυροσβεστικών αεροπλάνων σε κάποιες περιπτώσεις. Επίσης σχετικά με τα επίγεια θέλω να σας πω ότι μέχρι τις 5.30 το απόγευμα είχαν μεταβεί στο Νταού Πεντέλης, 31 πυροσβεστικά οχήματα. Αυτό μου το είπε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής» είπε ο κ. Τόσκας στην κατάθεσή του.

Πηγή: ethnos.gr


NEWSLETTER