Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2021 19:55

Μόσχα προς Αθήνα: Μην μπλέκετε σε γεωπολιτικά παίγνια των ΗΠΑ εναντίον μας

Μόσχα προς Αθήνα: Μην μπλέκετε σε γεωπολιτικά παίγνια των ΗΠΑ εναντίον μας

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ρωσίας χαρακτήρισε ως «ολισθηρό» τον δρόμο των «οριζόντιων κυρώσεων», εναντίον δηλαδή φυσικών και νομικών προσώπων.

Mε υπογράμμιση της διάθεσης των κυβερνήσεων σε Αθήνα και Μόσχα να αναπτυχθούν οι ελληνορωσικές σχέσεις και η συνεργασία των δύο χωρών στους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και ρωσικές προειδοποιήσεις ότι δεν είναι σκόπιμο για την Ελλάδα να εμπλέκεται στα γεωπολιτικά παίγνια των ΗΠΑ για «ανάσχεση» της Ρωσίας, ολοκληρώθηκαν οι διήμερες πολιτικές διαβουλεύσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντρ Γκρουσκό στην Αθήνα.

Ερωτηθείς από Ρώσους ανταποκριτές για την επέκταση των αμερικανικών στρατιωτικών υποδομών στην Ελλάδα, ο Α.Γκρουσκό χαρακτήρισε αυτονόητα «διμερές ζήτημα της Ελλάδας εάν αναπτύσσει ή όχι στρατιωτικές σχέσεις με άλλα κράτη», ωστόσο πρόσθεσε ότι «το μήνυμα, που μεταφέρουμε έγκειται στο ότι, κατά την άποψη μας, είναι απαραίτητο να αποκλειστεί η εμπλοκή του εδάφους μιας φιλικής για εμάς χώρας στο γεωπολιτικό παιχνίδι, που σχετίζεται με την ανάσχεση της Ρωσίας».

Κατά τον υψηλόβαθμο Ρώσο αξιωματούχο, όπως και η Α. Μεσόγειος, έτσι και η περιοχή της Μ. Θάλασσας «πρέπει να παραμείνει ζώνη ειρήνης και συνεργασίας και πρέπει να γίνει το παν γι’ αυτό, καθώς η πολιτική «ανάσχεσης» της Ρωσίας συνδέεται», όπως εξήγησε, «με τις επιθέσεις στο περιφερειακό σύστημα ασφαλείας στη Μ.Θάλασσα, τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ να αυξηθούν οι ημέρες παραμονής των πολεμικών του πλοίων στα ύδατά της, τις προσπάθειες να τεθεί υπό αμφισβήτηση το καθεστώς της Συνθήκης του Μοντρέ, που επί δεκαετίες αποτέλεσε αξιόπιστη εγγύηση της στρατιωτικής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή αυτή και τα σχέδια εξοπλισμού και εκσυγχρονισμού των στόλων Βουλγαρίας, Ρουμανίας, ενώ ήδη λόγος γίνεται για τη Γεωργία και την Ουκρανία. Αυτή η οδός οδηγεί στην αύξηση του δυναμικού της έντασης στην περιοχή αυτή», σημείωσε ο κ. Γκρουσκό, ο οποίος ερωτήθηκε επίσης για τα τεκταινόμενα στην Α.Μεσόγειο και τις διαφωνίες Ελλάδας - Τουρκίας.

Για 12 μίλια και Ανατολική Μεσόγειο

Σε ό,τι αφορά στα 12 μίλια ο Α.Γκρουσκό χαρακτήρισε τη ρωσική θέση «απολύτως διαφανή και αμετάβλητη» και συμπλήρωσε ότι «η Ρωσία για πολλούς λόγους είναι άκρως ενδιαφερόμενη ώστε η Ανατολική Μεσόγειος να μην μετατραπεί σε ζώνη συγκρούσεων, αλλά να παραμείνει πεδίο συνεργασίας», καθώς θα έθιγε άμεσα τη ρωσική ασφάλεια εάν συμπληρωματικά στις υπάρχουσες απειλές και προκλήσεις, δηλαδή τη Σύρια, τη Λιβύη και το ανοιχτό Μεσανατολικό, εμφανιζόταν εδώ μία ακόμη ζώνη έντασης.

Όσο για τα ελληνοτουρκικά, είπε ότι «καλούμε τους εταίρους και τις ενδιαφερόμενες πλευρές να επιλύουν τις διαφωνίες μέσω διαλόγου, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Την ίδια στιγμή είναι δικαίωμα των κρατών να ορίζουν τα χωρικά τους ύδατα και τις ΑΟΖ με βάση τις προβλέψεις αυτής της Συνθήκης. Υπ’ αυτήν την έννοια τίποτε δεν αλλάζει στη θέση της Ρωσίας και αυτά τα μηνύματα τα μεταφέρουμε στις επαφές μας και με τους Έλληνες και με τους Τούρκους εταίρους μας».

Περισσότερα στο ethnos.gr