Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2021 08:37

Lockdown: Ολοταχώς για σκληρά μέτρα μέχρι Καθαρά Δευτέρα - Αλλαγές σε ωράρια, SMS

Γράφτηκε από την

Η ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία και η αύξηση των κρουσμάτων φέρνουν οριζόντιο lockdown.

Οι λοιμωξιολόγοι συσκέφθηκαν εκτάκτως το απόγευμα της Τρίτης, καθώς η κατάσταση με τον κορονοϊό είναι πλέον οριακή και όλα δείχνουν ότι βαίνουμε σε ένα καθολικό lockdown, το οποίο θα εφαρμοστεί πιθανότατα από τα ξημερώματα του Σαββάτου 6 Μαρτίου, με την κυβέρνηση να μην προτίθεται να αφήσει το Σαββατοκύριακο να πάει χαμένο. Στις 11 συνεδριάζουν ξανά εκτάκτως οι λοιμωξιολόγοι με τις εισηγήσεις τους να αφορούν, το σενάριο του καθολικού lockdown και τα «έξυπνα μέτρα». Κερδίζει... πόντους κατάργηση της απαγόρευσης μετακίνησης από τις 18:00 στην Αττική τα Σαββατοκύριακα, ενώ στον «αέρα» είναι και οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 2.353 νέα κρούσματα και 23 θανάτους το τελευταίο 24ωρο. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι έφτασε τους 422, από 406 την προηγούμενη ημέρα. Το καμπανάκι συνεχίζει να χτυπά για την Αττική, με το κέντρο της Αθήνας να καταγράφει 318 νέες διαγνώσεις, ενώ και ο Πειραιάς εξελίσσεται σε υγειονομική «βόμβα» με 202 κρούσματα μέσα σε μια ημέρα.

Ακολουθεί ο δυτικός τομέας της Αθήνας με 185 κρούσματα, ο βόρειος τομέας της Αθήνας με 155 και ο νότιος τομέας Αθηνών με 107, αντίστοιχα. Η Ανατολική Αττική κατέγραψε 103 νέα κρούσματα, ενώ διαχειρίσιμη είναι η κατάσταση στην Δυτική Αττική όπου καταγράφηκαν 41 κρούσματα.

Δεν είναι όμως μόνο η Αττική που ανησυχεί, καθώς πολλές περιοχές οδεύουν ολοταχώς για το «κόκκινο», όπως σχεδόν όλη η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα, η Κρήτη, περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.

Τα σενάρια που εξετάζονται

Ενα από τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η επιβολή αυστηρού lockdown, σε ολόκληρη την χώρα. Οι επιστήμονες τονίζουν πως το lockdown του περσινού Μαρτίου απέδωσε όσο καμία άλλη απαγόρευση κι εάν εφαρμοστεί θα δώσει αποτελέσματα. Η περίοδος για την οποία εξετάζεται να επιβληθεί φτάνει μέχρι την Καθαρά Δευτέρα, ενώ αρκετοί είναι κι αυτοί που ζητούν κι άλλη μια βδομάδα λουκέτο.

Ολα δείχνουν πάντως ότι θα προχωρήσουν σε κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα, καθώς όπως εκτιμάται, μπορεί το μέτρο να εφαρμόστηκε, ωστόσο παρατηρήθηκε συνωστισμός όλες τις υπόλοιπες ώρες, σε σούπερ μάρκετ, πάρκα και παραλίες, ενώ φαίνεται πως συνδέεται και με τις κρυφές συναθροίσεις με πολίτες να χρησιμοποιούν τον κωδικό 4 (σ.σ.: παροχή βοήθειας) στα SMS στο 13033.

Αλλαγές στις μετακινήσεις με κωδικό 6 για sms στο 13033

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων, εξετάζεται η αναμόρφωση του κωδικού 6 που στέλνουμε sms στο 13033. Ενδέχεται να υπάρξει ένας νέος αριθμός για την σωματική άσκηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ένα από τα μέτρα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι ο περιορισμός του κωδικού 6, δηλαδή να μην ισχύει για μετακινήσεις με τα οχήματα από δήμο σε δήμο αλλά μόνο για όσους μετακινούνται με τα πόδια.

Αν εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο σημαίνει στην πράξη ότι οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον κωδικό «6» για βόλτα με το κατοικίδιο μόνο κοντά στο σπίτι τους. Το ίδιο θα γίνεται και για την άσκηση, καθώς οι αρμόδιες αρχές γνωρίζουν ότι πλέον δεν είναι λίγοι οι πολίτες που στέλνουν μήνυμα για κατ΄ εξαίρεση άσκηση και πηγαίνουν εκδρομές εντός της Αττικής ή επισκέψεις σε άλλα σπίτια.

Πηγή: ethnos.gr