Δευτέρα, 29 Μαϊος 2023 22:52

Στις 25 Ιουνίου οι δεύτερες εκλογές: Το «φαβορί» η ΝΔ, η «επανεκκίνηση» του ΣΥΡΙΖΑ και το «αισιόδοξο» ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ

Γράφτηκε από την
Στις 25 Ιουνίου οι δεύτερες εκλογές: Το «φαβορί» η ΝΔ, η «επανεκκίνηση» του ΣΥΡΙΖΑ και το «αισιόδοξο» ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ

 


Οι δεύτερες εκλογές 2023 θα γίνουν και επίσημα στις 25 Ιουνίου, καθώς το μεσημέρι της Δευτέρας θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει τη διάλυση της Βουλής. Τα κόμματα έχουν... πάλι προεκλογικό «πυρετό», με την Νέα Δημοκρατία να είναι το φαβορί, τον ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να ανασυνταχθεί και το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ να παραμένει αισιόδοξο.


Από την μεριά της η Νέα Δημοκρατία, είναι σχεδόν σίγουρη ότι θα πετύχει την αυτοδυναμία, μετά και το 40% που πήρε στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε νωρίτερα, «η ΝΔ επιδιώκει μια εντολή αυτοδύναμης κυβέρνησης, όχι για αλαζονεία ή για καπρίτσιο.

Αλλά γιατί έτσι όπως είναι το πολιτικό σκηνικό στη χώρα, αυτή είναι η μοναδική προϋπόθεση για να μπορείς να έχεις μια κυβέρνηση αποτελεσματική με ενιαίο λόγο χωρίς ατέρμονες εσωτερικές διαβουλεύσεις, που θα πατάει γκάζι και όχι φρένο. Έχουμε πει πολλές φορές ότι, πηγαίνοντας προς τις εκλογές, δεν μιλάμε με υποθέσεις, αλλά με προϋποθέσεις.
Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου -τώρα είναι μια δεύτερη περίοδος, η κάλπη είναι εντελώς άδεια- λέγαμε ότι, κατά την άποψη μας, προϋπόθεση για να συνεχίσει η χώρα να διαχειρίζεται με επιτυχία τις εξωγενείς κρίσεις, αλλά και την ανοδική της πορεία, είναι να υπάρχει σταθερή Κυβέρνηση.

Οι πολίτες το συμπεριέλαβαν αυτό στα κριτήρια με τα οποία ψήφισαν»

Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για επανεκκίνηση
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να συγκροτηθεί με την πρώτη συνεδρίαση της νέας εκλογικής επιτροπής υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

«Λαμβάνουμε το μήνυμα και κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να γίνουμε καλύτερα, να αλλάξουμε εν κινήσει. Η απάντησή μας είναι μία: Βάζουμε τον πήχη ψηλά. H απόφασή μας το επόμενο διάστημα είναι να προσπαθήσουμε να επανασυστήσουμε τις προγραμματικές θέσεις και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία».

Πρώτος στόχος της ομάδας κρούσης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άλλος από το να καταφέρει να επικοινωνήσει με τεχνοκρατική επάρκεια το πρόγραμμα και τις θέσεις του κόμματος.

Δεν έλειψαν ωστόσο, για ακόμα μια φορά, και οι εσωκομματικές γκρίνιες για την επιλογή των 20 εκλεκτών του Αλέξη Τσίπρα, με προβεβλημένα στελέχη να μένουν εκτός λίστας.

Συντονιστής της ομάδας κρούσης του Αλέξη Τσίπρα ορίστηκε ο Διονύσης Τεμπονέρας, γιος του αείμνηστου Νίκου Τεμπονέρα, ο οποίος προέρχεται από την αριστερή πτέρυγα των «προεδρικών» του ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ η ανατροπή των συσχετισμών που ανεβάζει ουσιαστικά τον πήχη για την επόμενη κάλπη ψηλά.

Το αισιόδοξο ΠΑΣΟΚ
Συνεδρίασε για πρώτη φορά μετά τις εκλογές, το πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη. Στόχος της Χαριλάου Τρικούπη να αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ ως ο πραγματικός προοδευτικός και ιδεολογικός αντίπαλος της ΝΔ.

«Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες για να αποκτήσει η χώρα αξιόπιστη προοδευτική δύναμη, που θα μπορεί να αντιμετωπίσει ευθέως τη συντήρηση με προγραμματικό λόγο. Επενδύουμε στην ενότητα του λαού και όχι στον διχασμό, τον οποίο τροφοδοτούν για να επιβιώσουν οι ψηφιακές τους συμμορίες», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε σαφείς οδηγίες στα στελέχη του για εγρήγορση, ήπιο προγραμματικό λόγο, μακριά από τοξικότητα και αλαζονεία.

Πηγή: www.dikaiologitika.gr

 


NEWSLETTER