Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2024 11:55

ΚΝΕ: Η κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην αποκλειστούν φοιτητές από τη συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές

ΚΝΕ: Η κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην αποκλειστούν φοιτητές από τη συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές

Η ΚΝΕ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι «τις τελευταίες μέρες, φοιτητές και φοιτήτριες της χώρας εκδηλώνουν την ανησυχία τους, αφού δεν έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας η καθιερωμένη τροποποίηση του προγράμματος των εξετάσεων και της διδασκαλίας των ΑΕΙ για τις ημέρες πριν και μετά τις εκλογές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη μπορούν να προγραμματίσουν τη μετάβασή τους στον τόπο κατοικίας τους για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα».

«Ακόμα και την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών (Δευτέρα 10 Ιουνίου) σε πολλές σχολές έχει ανακοινωθεί εξέταση μαθημάτων, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος ή στην εξέταση των μαθημάτων της σχολής τους. Ενδεικτικά, καταγράφονται παραδείγματα τμημάτων που διεξάγεται εξέταση μαθημάτων στις 10/6 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τέλος, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και στο υπέρογκο κόστος μετακίνησης που φορτώνονται οι φοιτητές που θέλουν να μεταβούν στην εκλογική τους περιφέρεια για να ψηφίσουν», προσθέτει η ΚΝΕ και τονίζει:

«Εδώ και τώρα να εξασφαλιστεί η δωρεάν μετακίνηση όλων των φοιτητών στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, αλλά και η επιστροφή τους στην πόλη όπου φοιτούν. Αντίστοιχα, να υπάρξει ειδική άδεια για τους φοιτητές που πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση την περίοδο των εκλογών. Χιλιάδες φοιτητές βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο του αποκλεισμού από την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Η κυβέρνηση να πάρει άμεσα τα αντίστοιχα μέτρα».

«Υ.Γ.: Ελπίζουμε να πρόκειται για παράλειψη και όχι μια "επιλεκτική παράλειψη" μετά το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών, που δικαίως ανησύχησε την κυβέρνηση το μήνυμα μαζικής καταδίκης της πολιτικής της, που εξέφρασαν οι φοιτητές με την πρωτιά της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. σε όλη τη χώρα», καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΝΕ.

AΠΕ - ΜΠΕ