Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024 14:31

Ευρωεκλογές: Σε ποιες ομάδες πάνε οι Έλληνες ευρωβουλευτές

Ευρωεκλογές: Σε ποιες ομάδες πάνε οι Έλληνες ευρωβουλευτές

Στους 21 ανέρχονται οι Έλληνες ευρωβουλευτές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά τις πρόσφατες Ευρωπαϊκές Εκλογές.

Η Νέα Δημοκρατία εκλέγει επτά ευρωβουλευτές, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εκλέγει τέσσερις και τρεις το ΠΑΣΟΚ. Δυο ευρωβουλευτές εκλέγουν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση, με Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας να εκλέγουν από έναν, ενώ έναν ευρωβουλευτή εκλέγει και η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου.

Οι επτά ευρωβουλευτές της ΝΔ εντάσσονται στην Κoιvoβoυλευτική Ομάδα τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς (Χριστιαvoδημoκράτες), οι τέσσερις του ΣΥΡΙΖΑ στην Ομάδα της Αριστεράς – GUE/NGL, οι τρεις του ΠΑΣΟΚ στην Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, οι δύο του ΚΚΕ μένουν στους Μη Εγγεγραμμένους, οι δύο της Ελληνικής Λύσης μπαίνουν στην Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, ενώ οι τρεις από Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και Φωνή Λογικής για την ώρα είναι στους Νεοεκλεγέντες που δεν ανήκουν σε πολιτική ομάδα του απερχόμενου Κοινοβουλίου.

Με Μελόνι ο Βελόπουλος

Σημειώνεται πως η Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) στην οποία εντάσσονται οι ευρωβουλευτές του κ. Βελόπουλου, εκπροσωπούνται από δύο αρχηγούς κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τη Τζόρτζια Μελόνι της Ιταλίας και τον Πετρ Φιάλα της Τσεχίας. Τρία από τα κόμματα που αποτελούν τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές είναι κυβερνώντα κόμματα στις χώρες τους, ενώ συνολικά κατέλαβαν 73 έδρες.

Βασική θέση του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος είναι η εναντιοποίηση στο ομοσπονδιακό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο πιο σκληρός έλεγχος της μετανάστευσης με περιορισμό των διαδικασιών για χορήγηση ασύλου.

Από την άλλη στην Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας (ID) εντάσσεται η Λέγκα του Βορρά του Σαλβίνι και φυσικά το κόμμα της Μαρίν Λεπέν που ήρθε πρώτη στη Γαλλία. Οι θέσεις της ομάδας είναι κατά βάση αντιμεταναστευτικές, επιδιώκει ωστόσο τη “ρύθμιση” της νόμιμης μετανάστευσης, επιζητώντας αυτό που περιγράφει ως “κίνδυνο εξισλαμισμού” της Ευρώπης. Η ίδια η ομάδα αρνείται τον όρο “αντιευρωπαϊκή”, ενώ στα ζητήματα ομοσπονδιοποίησης ζητά “περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία”. Σε αυτή την ομάδα για την ώρα, δεν έχει προσχωρήσει κάποιος Έλληνας ευρωβουλευτής. Η ομάδα του ID έλαβε 58 έδρες.

Πολλοί πάντως εκτιμούν πως τόσο το ECR όσο και το ID θα μπορούσαν να “φλερτράρουν” πιο έντονα με το ΕΛΚ για να περάσουν θέσεις τους, τώρα που είδαν τα νούμερά τους να ανεβαίνουν.
Ήδη οι ηγέτες των τριών βασικών πολιτικών δυνάμεων στο ευρωκοινοβούλιο ξεκίνησαν να θέτουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για τον σχηματισμό πλειοψηφίας αλλά και για το εάν θα στηρίξουν την υποψήφια του ΕΛΚ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν.

Περισσότερα στο news247.gr