Κυριακή, 04 Σεπτεμβρίου 2022 09:07

Σε ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα εξελίσσεται η άνοια

Γράφτηκε από την
Σε ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα εξελίσσεται η άνοια

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Σε μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα εξελίσσεται η άνοια καθώς ο πληθυσμός της χώρας γερνάει με αποτέλεσμα να αναμένεται μεγάλη αύξηση του αριθμού των ατόμων που θα νοσήσουν στο εγγύς μέλλον στη χώρα μας, επιβαρύνοντας τη δημόσια υγεία και τις οικογένειες. Ο Σεπτέμβριος είναι μήνας αφιερωμένος παγκοσμίως στην άνοια, που θεωρείται η… επόμενη πανδημία και σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, 1 στους 5 ανθρώπους πάνω από τα 80 θα νοσήσει από κάποια μορφή άνοιας με πιο συχνή τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών υπολογίζει ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα 160.000 άτομα πάσχουν από άνοια και 280.000 άτομα από ήπια γνωστική διαταραχή, δηλαδή, βρίσκονται στο πρόδρομο στάδιο της νόσου. Στο Νομό Μεσσηνίας υπάρχουν περίπου 5.000 ανοϊκοί ασθενείς και νοσούντες με Αλτσχάιμερ, ενώ πολλοί είναι αδιάγνωστοι γιατί δεν έχουν πάει σε γιατρό.

 

ΚΑΘΕ ΤΡΙΑ ΛΕΠΤΑ

Κάθε τρία λεπτά εμφανίζεται ένα νέο περιστατικό και ανάμεσά τους ένα μεγάλο ποσοστό αφορά στο Αλτσχάιμερ. Κύριος λόγος της άνοιας είναι οι διαταραχές της λειτουργίας του εγκεφάλου. Η νόσος επηρεάζει κατά κύριο λόγο τη μνήμη, τη σκέψη, τη συμπεριφορά και το συναίσθημα και είναι εξαιρετικά συχνή στις μεγάλες ηλικίες, ενώ αποτελεί την 7η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Σε επίπεδο νομού υπάρχει ένα Κέντρο Ημέρας για τη Μνήμη και την Ανοια της Iasis ΑΜΚΕ για ασθενείς αρχικού σταδίου, ενώ καθυστερεί δραματικά η κατασκευή ενός ξενώνας που να μπορεί να απασχολήσει και να φιλοξενήσει ασθενείς με άνοια τελικού σταδίου και ούτε μπορεί να προσδιορίσει κανείς χρονικά πότε θα λειτουργήσει μια τέτοια δομή.

Στη Μεσσηνία δεν υπάρχουν γενικότερα δομές οι οποίες να είναι κατά αποκλειστικότητα χώροι που απευθύνονται σε ασθενείς με άνοια. Τα ιδρύματα της Μητρόπολης βοηθούν το κατά δύναμιν περιπτώσεις ανοϊκών ασθενών, όπως υπάρχουν ελάχιστες παροχές και υποστήριξη και για τους φροντιστές των ασθενών σε επίπεδο δομών - ενώ και το εθελοντικό Σωματείο ΜΕΣΕΝΑ έχει αναστείλει τις δράσεις του.

 

ΑΦΟΡΑ 1 ΕΚΑΤ. ΠΟΛΙΤΕΣ

Σύμφωνα με στοιχεία της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, συνολικά, ο πληθυσμός των ανθρώπων με ήπια ή σοβαρά νοητικά προβλήματα πλησιάζει το μισό εκατομμύριο και αν συνυπολογίσουμε ότι για κάθε ασθενή με άνοια επηρεάζεται σημαντικά η ζωή 2-3 φροντιστών-μελών της οικογένειας, η πάθηση αφορά άμεσα σε 1 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες, και οι αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν δραματικά στο μέλλον. Πολλές και σε πολλά επίπεδα είναι οι θυσίες που απαιτούνται από τους φροντιστές, στην εργασία, την οικογένεια, την προσωπική ζωή, την ψυχαγωγία, τις κοινωνικές συναναστροφές, την υγεία και άλλα. Στην Ελλάδα, σε συντριπτικό ποσοστό το ρόλο φροντιστή επωμίζονται γυναίκες συγγενείς. Παλαιότερη έρευνα έδειξε ότι το 89% των ατόμων με άνοια φροντίζεται στο σπίτι, ενώ το 77% των φροντιστών είναι γυναίκες. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν γυναίκες φροντιστές αλλά και άνδρες που λόγω της φροντίδας του ασθενούς έχουν χάσει τη δουλειά τους.

 

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ

Το Κέντρο Ημέρας για τη Μνήμη και την Ανοια της Iasis ΑΜΚΕ είναι το πρώτο εξειδικευμένο κέντρο που λειτουργεί από πέρυσι το Σεπτέμβριο στην Καλαμάτα και την Πελοπόννησο. Παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες για τη νόσο Alzheimer και τις άλλες μορφές άνοιας, αλλά και ο καθένας που αντιμετωπίζει επίμονες δυσκολίες σε καθημερινές δραστηριότητες με τη μνήμη του, ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορεί να απευθυνθεί στο Κέντρο. Προσφέρει ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών μέσω μιας πολυκλαδικής ομάδας επαγγελματιών υγείας και στεγάζεται στην οδό Νέδοντος 129 και Καποδιστρίου στην Καλαμάτα, ενώ όλες οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν. Διευκρινίζεται πως δεν πρόκειται για μονάδα νοσηλείας. Οι ασθενείς και οι φροντιστές τους προσέρχονται για μια αρχική αξιολόγηση, και αφού εξεταστούν από γιατρό, παρθεί το κοινωνικό και νοσηλευτικό ιστορικό τους και γίνουν κάποιοι απαραίτητοι έλεγχοι, η ομάδα των επαγγελματιών υγείας προτείνει, εφόσον χρειάζεται, την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή αλλά και μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις.

 

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ

Οι παρεμβάσεις στο Κέντρο Ημέρας αφορούν και τους φροντιστές, στους οποίους παρέχονται υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχικής ενδυνάμωσης. Επίσης, πληροφορίες για το πώς μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς που φροντίζουν, αλλά και να βοηθηθούν και οι ίδιοι στην καθημερινότητά τους, βρίσκοντας μαζί με τους ειδικούς του Κέντρου λύσεις σε πρακτικά προβλήματα, αλλά και μαθαίνοντας πράγματα για τη νόσο. Ακόμη, μέσω της κοινωνικής λειτουργού της ομάδας, επιδιώκεται η ενημέρωσή τους για τα δικαιώματα των ασθενών και διευκολύνεται η πρόσβασή τους σε κοινοτικές δομές, ώστε να έχουν όλες τις ιατρικές ή άλλες υπηρεσίες και επιδόματα που δικαιούνται από την Πολιτεία.


NEWSLETTER