Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2020 08:44

Ο διοικητής της Τροχαίας Καλαμάτας στην “Ε”: Τι κάνω όταν βρίσκω τρακαρισμένο το αυτοκίνητο μου;

Γράφτηκε από την
Ο διοικητής της Τροχαίας Καλαμάτας στην “Ε”: Τι κάνω όταν βρίσκω τρακαρισμένο το αυτοκίνητο μου;

 

Σε όλους μπορεί να συμβεί, να κατέβουν από το σπίτι τους και να βρουν τρακαρισμένο το αυτοκίνητό τους.

Συνήθως βρίσκουν και ένα... χαρτάκι επικοινωνίας από τον υπαίτιο. Ομως, αν ο υπαίτιος οδηγός φύγει από τον τόπο του ατυχήματος λογίζεται ως εγκατάλειψη τροχαίου υλικών ζημιών.

 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

 

Ο διοικητής της Τροχαίας Καλαμάτας αστυνόμος Α' Κώστας Νικολετζέας μιλώντας στην “Ε” λέει ότι σχεδόν πάντα θα βρεθεί ποιος το έκανε, είτε πρόκειται για υλικές, είτε και για εγκατάλειψη τραυματία ή θύματος τροχαίου δυστυχήματος. Εξηγεί, επίσης, τι προβλέπει το άρθρο 43 του Ποινικού Κώδικα και συμβουλεύει πώς να πράξουν οι ζημιωμένοι οδηγοί, αλλά και τι οφείλουν να πράξουν οι υπαίτιοι.

 

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΝΩ;

Τι κάνει λοιπόν ο υπαίτιος και πολύ περισσότερο ο ζημιωμένος από εγκατάλειψη τροχαίου υλικών ζημιών; Καταρχάς να αναφέρουμε ότι ακόμα και αν δεν μπορούμε ως ζημιωμένοι ιδιοκτήτες οχήματος να καταθέσουμε μήνυση, ο υπαίτιος του ατυχήματος δεν παύει να έχει την αστική ευθύνη. Οπότε, αν και δεν είναι υποχρεωτικό, καλό είναι να ενημερώνουμε μέσω του 100 την Τροχαία για την καταγραφή του ατυχήματος. Βέβαια, κύρια ενημερώνουμε την ασφαλιστική μας εταιρεία και είτε φταίμε είτε όχι κάνουμε δήλωση ατυχήματος.

Ο διοικητής Τροχαίας Καλαμάτας τονίζει τις αστικές συνέπειες των υπαίτιων οδηγών, εφόσον προσφύγει ο παθών για να αποζημιωθεί, ανεξάρτητα από το αν εγείρεται προανάκριση. Αλλωστε, συμβαίνει παθόντες να πηγαίνουν στο τμήμα με εισαγγελική παραγγελία για να εξεταστεί βιντεοληπτικό υλικό από κάμερες, οπότε είναι πλέον σπάνιο να μην βρεθεί από την Τροχαία ο οδηγός που εγκατέλειψε τον τόπο του ατυχήματος.

 

ΤΟ ΔΗΛΩΝΩ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΟΥ

Οι ιδιοκτήτες και του οχήματος το οποίο υπέστη τη ζημιά πάντα πρέπει να ενημερώνουν την ασφαλιστική τους εταιρεία και να κάνουν δήλωση ατυχήματος. Ο Κ. Νικολετζέας μάλιστα παροτρύνει στο ασφαλιστικό μας συμβόλαιο να προβλέπουμε οι ιδιοκτήτες να υπάρχει και νομική κάλυψη κι ανάλογα (για όσους έχουν αυτή τη δυνατότητα) να προτιμάται μια μικτή ασφάλεια. Η Τροχαία από την πλευρά της, όταν κληθεί με εντολή του κέντρου πηγαίνει στον τόπο και κάνει καταγραφή. Εφόσον βρεθεί και ο υπαίτιος οδηγός, θα δοθεί και στους δύο αντίγραφο Δελτίου Οδικού Τροχαίου Ατυχήματος Υλικών Ζημιών, με τα στοιχεία των εμπλακέντων οχημάτων και των οδηγών τους. Οι ζημιωθέντες οδηγοί καλό είναι αυτό το δελτίο να το προσκομίζουν στην ασφαλιστική τους, μαζί με τη δήλωση ατυχήματος. Αν, ωστόσο, δεν βρεθεί ο οδηγός που προκάλεσε το ατύχημα, ο τροχονόμος θα κάνει μια εγγραφή ότι κλήθηκε από το κέντρο στην αναφορά περιπολίας του, όπου θα αναφέρει την ώρα κλήσης από τον πολίτη, το λόγο για τον οποίο κάλεσε, καθώς και πως του υποδείχθηκαν τα νόμιμα -δηλαδή να ενημερώσει την ασφαλιστική του εταιρεία και να δηλώσει το ατύχημα. Πάντως ο διοικητής Τροχαίας εξηγεί ότι πρόκειται απλά για μια επιβεβαίωση του συμβάντος, που δεν είναι εντελώς απαραίτητη να γίνει.

 

ΚΑΙ Ο ΦΤΑΙΧΤΗΣ ΠΩΣ ΕΝΕΡΓΕΙ;

Ο υπαίτιος τι οφείλει να κάνει; Πρέπει, απαντά ο Κ. Νικολετζέας, μέσα σε 24 ώρες να ενημερώσει την αστυνομική αρχή, ώστε η Αστυνομία να βρει τον ιδιοκτήτη του θιγόμενου οχήματος. Ενας ευσυνείδητος οδηγός -εξηγεί ακόμη- αφήνει κι ένα χαρτάκι με τηλέφωνο, μια ενέργεια εθιμοτυπική περισσότερο, καθώς η αστυνομική αρχή κάνει τη διαδικασία για να βρει τον θιγόμενο ιδιοκτήτη, και το βασικότερο οφείλει ο υπαίτιος να ενημερώσει την ασφάλειά του. Στην ερώτησή μας γιατί συνήθως... εξαφανίζονται, εκτιμά ότι ο οδηγός είτε θα στερείται άδειας οδήγησης, είτε ενδεχομένως να βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ ή τοξικών ουσιών. Βέβαια, προσθέτει, είναι και η οδική παιδεία που έχει ο καθένας...

Οσο για την πιθανότητα να είναι ανασφάλιστο το όχημά τους, ο διοικητής Τροχαίας εξηγεί ότι από τους ελέγχους τα ανασφάλιστα είναι ελάχιστα. Οι περισσότεροι έχουν συμμορφωθεί, γιατί το πρόστιμο είναι 500 ευρώ. Στην περίπτωση δε, που οδηγός και ιδιοκτήτης διαφέρουν θα πληρώσει από 500 ευρώ ο καθένας, ενώ αφαιρούνται δίπλωμα, άδεια κυκλοφορίας και πινακίδες του οχήματος για 6 μήνες. Επιπρόσθετα, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο και από την Εφορία.

 

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΩΝ

Σε ό,τι αφορά τις εγκαταλείψεις του τόπου ατυχήματος, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας Καλαμάτας, το 2018 είχαμε συνολικά 18, και ειδικότερα: α) Μια εγκατάλειψη τροχαίου με τραυματία, και βρέθηκε ο υπαίτιος οδηγός. β) 17 παρκαρισμένα αυτοκίνητα υπέστησαν υλικές ζημιές και οι οδηγοί που προκάλεσαν το ατύχημα έφυγαν, ενώ βρέθηκαν οι 15 από αυτούς.

Το 2019, δύο υπαίτιοι οδηγοί α) εγκατέλειψαν τραυματισμένο άτομο στον τόπο του ατυχήματος, αλλά βρέθηκαν και οι δύο. β) 9 παρκαρισμένα αυτοκίνητα βρέθηκαν τρακαρισμένα από τους ιδιοκτήτες τους, ενώ αναζητήθηκαν οι υπαίτιοι οδηγοί και βρέθηκαν οι 6 από αυτούς.

Φέτος, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, 4 παρκαρισμένα υπέστησαν ζημιές και βρέθηκαν και οι 4 οδηγοί οι οποίοι προκάλεσαν το ατύχημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένα από τα οχήματα, που οι οδηγοί τους εγκατέλειψαν τον τόπο του ατυχήματος (αλλά βρέθηκαν), δεν ήταν ανασφάλιστο.

 

ΑΡΘΡΟ 43: ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ

Στο άρθρο 43 του Ποινικού Κώδικα αναφέρεται η συμπεριφορά του οδηγού και οι υποχρεώσεις που έχει όταν εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα. Συγκεκριμένα, εξηγεί ο Κώστας Νικολετζέας, όταν συμβεί τροχαίο υλικών, θα πρέπει να λάβει μέτρα ούτως ώστε αν εμποδίζει το όχημά του την κυκλοφορία, να το μετακινήσει στην άκρη του δρόμου, για να αποτρέψει ένα νέο ατύχημα. Επίσης, οι οδηγοί ανταλλάσσουν στοιχεία και κάνουν τη φιλική δήλωση, ενημερώνοντας την ασφάλειά τους ώστε να την συντάξουν. Η Τροχαία δεν έχει υποχρέωση να επιληφθεί, παρά μόνο αν κάποιος από τους εμπλεκόμενους καλέσει σταθμό της Τροχαίας. Ο τροχονόμος έχει υποχρέωση να προβεί στον έλεγχο νομιμότητας της κυκλοφορίας των οχημάτων, καθώς επίσης κι αν οι οδηγοί κατέχουν τη νόμιμη άδεια οδήγησης. Κατόπιν προβαίνει στην ανταλλαγή στοιχείων, συμπληρώνοντας το δελτίο υλικών ζημιών, του οποίου αντίγραφο δίνεται και στους εμπλεκόμενους οδηγούς.

Σε περίπτωση τραυματισμού και πρόκλησης σωματικών βλαβών, οι εμπλεκόμενοι οδηγοί παραμένουν στο σημείο και καλούν την αστυνομική αρχή. Δεν μετακινούν τα οχήματα, ακόμα και αν αυτά βρίσκονται στο μέσο της οδού. Υποχρέωση της Τροχαίας είναι να μεταβεί στον τόπο του συμβάντος και να διενεργήσει προανάκριση.


NEWSLETTER