Σάββατο, 02 Σεπτεμβρίου 2023 18:21

Καλαμάτα: Σύλληψη τριών Αφγανών για διακίνηση μεταναστών

Καλαμάτα: Σύλληψη τριών Αφγανών για διακίνηση μεταναστών

 

Τρεις Αφγανοί, ένας 25χρονος, ένας 26χρονος και ένας 30χρονος, συνελήφθησαν από στελέχη του Λιμεναρχείου Καλαμάτας κατηγορούμενοι ως διακινητές των 73 προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι διασώθηκαν τις πρωινές ώρες της Τετάρτης από το φορτηγό πλοίο “Egy Crown” σημαίας Αιγύπτου, 64 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και έφτασαν τα ξημερώματα της Πέμπτης στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Χθες οι τρεις φερόμενοι ως διακινητές αναμένετο να οδηγηθούν ενώπιον των δικαστικών αρχών προκειμένου να τους απαγγελθούν κατηγορίες και να απολογηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες για τα αδικήματα της παράνομης εισόδου στη χώρα, της παράνομης διακίνησης αλλοδαπών, της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της έκθεσης ζωής σε κίνδυνο των 73 μεταφερόμενων. πό τους οποίους οι 35 είναι άνδρες (33 Αφγανοί, ένας υπήκοος Συρίας και ένας Ιρανός), τα 20 αγόρια από το Αφγανιστάν και το Ιράν, και 15 γυναίκες και 3 κορίτσια από το Αφγανιστάν. Σήμερα οι 73 πρόσφυγες και μετανάστες αναμένεται να αναχωρήσουν το πρωί για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μαλακάσας.

 

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΕΚΣΕΔ) ενημερώθηκε τις πρωινές ώρες της περασμένης Τετάρτης ότι ιστιοφόρο πλέει σε δυσχερή θέση στη θαλάσσια περιοχή 64 ν.μ. νοτιοδυτικά της Ζακύνθου.

Άμεσα δεσμεύτηκαν 3 παραπλέοντα πλοία, ενώ δόθηκε εντολή σε ένα παράκτιο περιπολικό σκάφος και σε ένα ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού να μεταβούν στην περιοχή.

Αρχικά το ιστιοφόρο εντοπίστηκε από το φορτηγό πλοίο “Egy Crown” σημαίας Αιγύπτου, χωρίς να έχει αιτηθεί συνδρομής. Ο καπετάνιος του φορτηγού πλοίου έλαβε οδηγίες από το ΕΚΣΕΔ να παραμείνει στο σημείο μέχρι την προσέγγιση του περιπολικού πλοίου του Λιμενικού. Στο μεταξύ, καθώς το ιστιοφόρο υπέστη μηχανική βλάβη, το “Egy Crown” πήρε εντολή από το ΕΚΣΕΔ για την περισυλλογή των 76 επιβαινόντων, οι οποίοι μετεπιβιβάστηκαν στο περιπολικό πλοίο του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή της Σχίζας και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Το ιστιοφόρο που τους μετέφερε αρχικά ρυμουλκήθηκε από το φορτηγό πλοίο και μετέπειτα από το αλιευτικό σκάφος “Χαρούλα” και συνοδεία περιπολικού σκάφους του Λιμενικού οδηγήθηκε στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Οι 76 επιβαίνοντες σε αυτό είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους πρωινές ώρες της Πέμπτης 25 Αυγούστου από ακτή κοντά στο Μπόντρουμ της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία.

Ν.Κ.