Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014 12:54

10 χρόνια δρούσε το κύκλωμα ναρκωτικών στη Μεσσήνη

Γράφτηκε από την
10 χρόνια δρούσε το κύκλωμα ναρκωτικών στη Μεσσήνη

 

Ανάστατη είναι από χθες η κοινωνία της Μεσσήνης καθώς οι μισοί από τους συνολικά 80 εμπλεκόμενους στο κύκλωμα ναρκωτικών είναι Νησιώτες και κάτοικοι χωριών του Δήμου Μεσσήνης. Συγκεκριμένα κάτοικοι Μεσσήνης είναι 30 εμπλεκόμενοι και 11 ακόμα είναι κάτοικοι Ανάληψης, Αβραμιού, Λευκοχώρας, Ανδρούσας, Πιλαλίστρας και Πεταλιδίου. Νησιώτες είναι και οι 49χρονοι δίδυμοι αδερφοί που κατηγορούνται ως εγκέφαλοι του κυκλώματος,  καθώς και ο 66χρονος απόστρατος αξιωματικός και ο εν ενεργεία λιμενικός γιος του που υπηρετούσε στην Πύλο.

Το κύκλωμα είχε απλώσει τα πλοκάμια του σε όλη την Μεσσηνία και το ξέπλυμα των χρημάτων από τις πωλήσεις ναρκωτικών γινότανε μέσα από την πολυτελή ζωή των μελών του πυρήνα της οργάνωσης και σε χαρτοπαιξία. Δυο από τα μέλη του "ξέπλεναν" τα χρήματα μέσα από δύο επιχειρήσεις "βιτρίνα", μια ψησταριά και ένα μαγαζί με εσώρουχα στη Μεσσήνη, ενώ ξέπλυμα γινόταν και σε πολυτελή αυτοκίνητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κύκλωμα είχε και "αποθηκάριους", έναν 57χρονο καταστηματάρχη από τη Μεσσήνη (δεν συνελήφθη γιατί είχε διακόψει επαφές με το κύκλωμα πριν την επιχείρηση) και έναν 61χρονο επίσης κάτοικο Μεσσήνης. 

Οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι είναι 10 Καλαματιανοί, και κάτοικοι Πύλου, Γαργαλιάνων, Μανιακίου, Μεγαλόπολης και Αθηνών. 

ΜΕ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ ΔΙΔΥΜΑ ΑΔΕΛΦΙΑ

Περισσότερα από 10 χρόνια εκτιμάται ότι δρούσε το κύκλωμα που έσπρωχνε ναρκωτικά στη Μεσσηνία, με εγκεφάλους 49χρονα δίδυμα αδέλφια από τη Μεσσήνη. Η Αστυνομία έχει καταλήξει από τις μέχρι τώρα έρευνες ότι τα ενεργά μέλη είναι 12, τα οποία έχουν συλληφθεί και είναι μέσα στους συνολικά 18 συλληφθέντες. Η παρακολούθηση των δίδυμων αδελφών και ενός 66χρονου απόστρατου αστυνομικού, επίσης από τη Μεσσήνη, ξεκίνησε μετά από ανώνυμη επιστολή για την δράση τους στη Μεσσήνη και την ευρύτερη περιοχή. Σε συνομιλίες τους που έχει καταγράψει η Αστυνομία χρησιμοποιούσαν συνθηματικά, όπως "κοκορέτσι", "άσπρη" και "κρυσταλλιζέ" για την κοκαΐνη και "σαλάτα", "χορτάρι" και "βρομά" για το χασίς. Το κύκλωμα εκτιμάται ότι είχε "καβάτζα" όπου φυλούσε τις ποσότητες ναρκωτικών -και η οποία δεν έχει ακόμη βρεθεί- και δύο αποθηκάριους, έναν 57χρονο καταστηματάρχη από τη Μεσσήνη (δεν συνελήφθη γιατί είχε διακόψει επαφές με το κύκλωμα πριν την επιχείρηση) και έναν 61χρονο, επίσης κάτοικο Μεσσήνης. Την κοκαΐνη προμηθεύονταν οι δίδυμοι αδελφοί από την Αθήνα, ενώ το χασίς το φύλαγαν θαμμένο. 

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες από τον αστυνομικό διευθυντή Μεσσηνίας, ταξίαρχο Βασίλη Γεωργακόπουλο και το διοικητή του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, υπαστυνόμο Α' Αναστάσιο Δεληγιάννη τονίστηκε ότι το ξέπλυμα των χρημάτων από τις πωλήσεις ναρκωτικών γινότανε μέσα από την πολυτελή ζωή των μελών του πυρήνα της οργάνωσης. Μάλιστα ο ταξίαρχος είπε ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι ανεπάγγελτοι, που ζούσαν από τα ναρκωτικά - ενώ δύο από τα μέλη "ξέπλεναν" τα χρήματα που κέρδιζαν από τις παράνομες δραστηριότητές τους μέσα από δύο επιχειρήσεις "βιτρίνα", μια ψησταριά και ένα μαγαζί με εσώρουχα στη Μεσσήνη. Επίσης "ξέπλεναν" το μαύρο χρήμα αγοράζοντας πολυτελή αυτοκίνητα.

Σημειώνεται ακόμη ότι μέσα στα 80 άτομα που περιλαμβάνονται στην υπόθεση είναι και κάποια που η Αστυνομία δεν μπόρεσε να βρει ποιοι είναι, ωστόσο συνεχίζεται η έρευνα για την εξακρίβωση των στοιχείων τους. Από το σύνολο των υπόπτων οι 30 είναι κάτοικοι Μεσσήνης και οι 11 από την ευρύτερη περιοχή, ενώ 10 είναι από την Καλαμάτα

ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Μια ανώνυμη επιστολή στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου έγινε η αρχή για να ξεκινήσει η παρακολούθηση των υπόπτων. Σε αυτή κατονομάζονταν τα 49χρονα δίδυμα αδέλφια από τη Μεσσήνη και ο 66χρονος απόστρατος αστυνομικός από την ίδια περιοχή. Στην επιστολή αναφέρονταν ότι οι τρεις τους εμπορεύονται χασίς και κοκαΐνη κερδίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά. Και οι τρεις δεν ήταν άγνωστοι στη Δίωξη Ναρκωτικών, είχαν συλληφθεί και καταδικαστεί για υποθέσεις που αφορούσαν ναρκωτικά, αλλά ο "έμπειρος" στις αστυνομικές μεθόδους απόστρατος είχε μυήσει και τους άλλους δύο στο πώς να παίρνουν μέτρα για να καλύπτουν τα νώτα τους. Ετσι απέφευγαν να κρατούν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών στα σπίτια τους και σε εφόδους που γίνονταν κατά καιρούς είτε δεν θα έβρισκαν τίποτα οι αστυνομικοί, είτε η ποσότητα θα ήταν μικρή. 

Επιπλέον στη Δίωξη γίνονταν τηλεφωνήματα ότι οι δίδυμοι και ο απόστρατος σπρώχνουν την κοκαΐνη και το χασίς στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσήνης με δικά τους βαποράκια. Ενώ και στην επιστολή αναφέρονταν τα ψευδώνυμα που ήταν γνωστοί στην πιάτσα, "φουσάνηδες" και "χωροφύλακας", καθώς και οι αριθμοί των κινητών τους τηλεφώνων. Οπότε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών ζήτησε την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και ξεκίνησε η παρακολούθηση των τηλεφώνων τους και η καταγραφή συνομιλιών, στις οποίες οι δίδυμοι κανόνιζαν την αγορά και πώληση ναρκωτικών. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι συνομιλίες έφταναν στη Δίωξη Ναρκωτικών για απομαγνητοφώνηση μετά από κάποιες ημέρες, ενώ τα dvd με τις συνομιλίες είναι 16. Από τις απομαγνητοφωνήσεις των συνομιλιών προκύπτει ότι πουλούσαν μεγάλες ποσότητες χασίς και κοκαΐνης στις περιοχές της Μεσσήνης, της Καλαμάτας, της Ανάληψης, του Πεταλιδίου, της Πύλου, των Γαργαλιάνων, της Τρίπολης και του Πύργου. Επίσης οι αστυνομικοί συμπέραναν ότι οι εγκέφαλοι του κυκλώματος είναι οι δίδυμοι αδελφοί από τη Μεσσήνη. Μάλιστα εκτός από χρήματα τα βαποράκια του κυκλώματος (και συγκεκριμένα ένας 27χρονος τσιγγάνος και ένας 57χρονος Νησιώτης) πλήρωναν με αντίτιμο λίρες, κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές και τηλεοράσεις τελευταίας τεχνολογίας, αντικείμενα που οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι προέρχονταν από κλοπές. 

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν αριθμούς κινητών τηλεφώνων που ήταν δηλωμένα σε ονόματα αλλοδαπών ή πολλές φορές χρησιμοποιούσαν τα τηλέφωνα συγγενών τους. Επιπλέον ήταν πολύ προσεχτικοί στο τι έλεγαν στα τηλέφωνα και γι' αυτό μιλούσαν με συνθηματικές λέξεις ή με αοριστολογίες. 

ΑΛΒΑΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ

 

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας οι δίδυμοι φαίνεται ότι προμηθεύονταν κοκαΐνη από έναν Αλβανό με το όνομα "Μόντι", για τον οποίο οι αστυνομικοί γνωρίζουν ότι ζει κάπου στην Αθήνα. Ο Αλβανός έμπορος τους έστελνε τα ναρκωτικά με κάποιον "Τάκη" ή "Γέρο", που επίσης δεν ξέρουν προς το παρόν οι αστυνομικοί ποιος είναι. Αυτός έκλεινε το ραντεβού με τον έναν από τους δίδυμους αδελφούς, που μετέφερε την κοκαΐνη με δικό του αυτοκίνητο στη Μεσσήνη. Μετά τα αδέλφια την χώριζαν σε συσκευασίες των 10 γραμμαρίων, που στις συνομιλίες τις αποκαλούν "κουβάρια" και "δεκάρικα", και το μεγαλύτερο μέρος το έδιναν στον έναν από τους δύο αποθηκάριους του κυκλώματος (τον καταστηματάρχη) για να το φυλάξει στην "καβάτζα". Ομως επειδή στις συνομιλίες φαίνεται πως υποψιάζονταν ότι τους κλέβει, τις πήγαιναν στο σπίτι του 61χρονου Νησιώτη, που για τους αστυνομικούς είναι ο άλλος αποθηκάριος του κυκλώματος. 

Επίσης τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν μεταξύ τους, αλλά και με τους πελάτες τους, συνθηματικές λέξεις για ξεκάρφωμα: η κοκαΐνη ήταν το "κοκόρι", "κοκορέτσι", "κόκα κόλα", "αυτοκίνητο", "άσπρη", "κρυσταλλιζέ". Για την ποσότητα που ήθελαν να αγοράσουν χρησιμοποιούσαν συνθηματικές λέξεις, όπως "θέλω ένα κομμάτι", "μισό", "πέντε κομμάτια" - ενώ για τα χρήματα χρησιμοποιούσαν φράσεις, όπως "έχω ένα πενηντάρι", "θα πάρεις 90 ευρώ" κ.λπ. Εκτιμάται πάντως ότι η τιμή που πωλούσαν το 1 γραμμάριο κοκαΐνης κυμαινόταν από 80 - 100 ευρώ.

Σχετικά με τις ποσότητες χασίς που διακινούσαν, από τις συνομιλίες προκύπτει ότι μέρος των ποσοτήτων το είχαν θαμμένο και αυτό που ήταν για να το πουλήσουν, το έβγαζαν και το πήγαιναν στα σπίτια των δύο αποθηκάριων του κυκλώματος. Το χασίς στις συνομιλίες το αποκαλούσαν συνθηματικά "σανό", "μαύρο", "σαλάτα", "χορτάρι", "λάχανο", ή και "βρομά", έναν αναγραμματισμό της λέξης "μαύρο". Η τιμή που πωλούσαν το 1 γραμμάριο χασίς κυμαίνονταν από 2 - 2,5 ευρώ.

Η Αστυνομία δεν βρήκε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών, καθώς εκτιμάται ότι τις φύλαγαν σε "καβάτζα", που ακόμη δεν έχει βρεθεί. Γι' αυτό και στα σπίτια τους βρέθηκε ένα μικρό μέρος, το οποίο ετοιμάζονταν να σπρώξουν σε χρήστες. Παρόλα αυτά η Αστυνομία πιστεύει ότι οι δίδυμοι φρόντιζαν και ανανέωναν σχεδόν καθημερινά τις ποσότητες που έπαιρναν σπίτια τους. Με αυτές εκτιμάται ότι προμήθευαν τους συνεργούς τους οι οποίοι τις διοχέτευαν στη συνέχεια σε βαποράκια του κυκλώματος, που με τη σειρά τους πωλούσαν σε χρήστες ναρκωτικών σε όλη σχεδόν τη Μεσσηνία.     

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ 18 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

 

Ο αστυνομικός διευθυντής, ταξίαρχος Βασίλης Γεωργακόπουλος μίλησε χθες για τις ταυτόχρονες επιχειρήσεις που έγιναν στα σπίτια των υπόπτων με επίκεντρο τη Μεσσήνη και την Ανάληψη, την Καλαμάτα, την Πύλο και τους Γαργαλιάνους. Είπε ακόμη ότι μεταξύ των 18 συλληφθέντων είναι και εν ενεργεία λιμενικός, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι γιος του απόστρατου αστυνομικού από τη Μεσσήνη. Ο λιμενικός πάντως δεν ανήκει στον πυρήνα του κυκλώματος αλλά φαίνεται ότι είχε περιφερειακό ρόλο. Επίσης μεταξύ των μελών είναι και ένας φυλακισμένος για ληστεία στις φυλακές Ναυπλίου, καθώς και ένας ακόμη φυλακισμένος στον Κορυδαλλό.

Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε μετά από πολύμηνη και μεθοδική έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.

Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, των Αστυνομικών Τμημάτων Πύλου, Μεσσήνης και Γαργαλιάνων, των Τμημάτων Ασφαλείας Τρίπολης, Ναυπλίου και Σπάρτης καθώς και αστυνομικών της ΟΠΚΕ Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας, καθώς και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου.

Στους συνολικά 18 συλληφθέντες, οι 12 κατηγορούνται ως ενεργά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και οι υπόλοιποι 6 κατηγορούνται για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και τα όπλα, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει ακόμη 62 άτομα. 

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης διακινούσαν μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης και χασίς σε χρήστες των περιοχών της Μεσσήνης, της Καλαμάτας, της Ανάληψης, του Πεταλιδίου, της Πύλου, των Γαργαλιάνων, της Τρίπολης, του Πύργου και όμορων περιοχών.

Οπως είπε ο ταξίαρχος, "από την παράνομη δραστηριότητά τους αποκόμιζαν σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν για την κάλυψη των βιοποριστικών τους αναγκών, καθώς είναι άεργοι".

Στο πλαίσιο των αστυνομικών επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 30 έρευνες σε σπίτια και καταστήματα στις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 1.210 γραμμάρια ακατέργαστου χασίς, 4,6 γραμμάρια κοκαΐνης, 3 περίστροφα, 3 κυνηγετικά όπλα, αεροβόλο όπλο, στιλέτο, 17 φυσίγγια, 281 εκατοστά φιτίλι, 15.860 γραμμάρια πυρίτιδας, 2 πυροκροτητές, 2 φωτοβολίδες. Επίσης κατασχέθηκε χρηματικό ποσό 1.795 ευρώ, 6 ζυγαριές ακριβείας, 31 κινητά τηλέφωνα, 5 αυτοκίνητα μεταξύ των οποίων ένα τζιπ BMW 2.000 κυβικών και μία μοτοσυκλέτα. Ακόμα βρέθηκαν 2 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και μία τηλεόραση.

 

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του προανακριτικού έργου που διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας διερευνάται όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης και η τυχόν εμπλοκή - συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων, καθώς και η ενδεχόμενη διασύνδεσή τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες. Οπότε δεν αποκλείεται μέσα στο επόμενο διάστημα να έχουμε περισσότερες συλλήψεις. 

Δείτε το βίντεο με τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας εδώ


NEWSLETTER