Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2017 09:29

Καλαμάτα: «Καμπάνα» στον τσιγγάνο που βοήθησε στην απόδραση 

Γράφτηκε από τον

Καταπέλτης ήταν το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας το οποίο χθες αργά το μεσημέρι επέβαλε ποινή φυλάκισης 6 χρόνων και 8 μηνών, χωρίς δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης ή μετατροπής της, στον 26χρονο τσιγγάνο που συνελήφθη την προηγούμενη Τρίτη -μαζί με έναν ανήλικο ομόφυλό του- επειδή βοήθησε στην πρόσφατη επεισοδιακή απόδραση από το Δικαστικό Μέγαρο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας ενός άλλου τσιγγάνου που οδηγείτο προς προφυλάκιση.

Το δικαστήριο βρήκε τον 26χρονο ένοχο για το σύνολο και των 5 κατηγοριών που του είχαν απαγγελθεί, δηλαδή συμμετοχή σε απόδραση, αντίσταση κατά της αρχής, οπλοφορία, οπλοχρησία και πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών κατά συρροή.

Η έδρα δεν δέχθηκε ότι ο νεαρός τσιγγάνος -όπως υποστήριξε ο συνήγορος υπεράσπισης Δημήτρης Τσιφιλιτάκος- έδρασε ενστικτωδώς, “υπακούοντας στο αγελαίο ένστικτο”, ούτε και ανταποκρίθηκε στην έκκλησή του να υπάρξει δυνατότητα μετατροπής της ποινής ή αναστολής της -μετά την υποβολή έφεσης- και σε αντιστάθμισμα να του επιβληθούν περιοριστικοί όροι.

 

ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ Ο ΔΡΑΠΕΤΗΣ

Ακολούθησε η προσαγωγή στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, του 25χρονου δραπέτη καθώς και ενός 27χρονου ομοφύλου του, οι οποίοι συνελήφθησαν προχθές Πέμπτη σε σπίτι στις Αμύκλες Λακωνίας, το οποίο πάντως ανήκει σε τρίτο άτομο, που επίσης καταζητείται.

Το δικαστήριο επέβαλε στον καθένα ποινή φυλάκισης ενός χρόνου, καθώς έκρινε και τους δύο ενόχους, τον πρώτο για δραπέτευση και τον δεύτερο για υπόθαλψη εγκληματία. Η ποινή τους είναι μετατρέψιμη προς 5 ευρώ την ημέρα, σύμφωνα με την ίδια απόφαση.

Από την πλευρά του ο 25χρονος, ερωτώμενος από το δικαστήριο, δήλωσε μετανιωμένος για τη δραπέτευσή του και το επεισόδιο που δημιούργησε, υποστηρίζοντας ότι ο συλληφθείς μαζί του 27χρονος -που είναι μπατζανάκης του- έτυχε την ώρα της εφόδου των αστυνομικών να βρίσκεται στο συγκεκριμένο σπίτι προκειμένου να πάρει τα παιδιά του, που τα είχε αφήσει εκεί νωρίτερα καθώς είχε πάει “για ψώνια στη Σπάρτη”. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι μετά την απόδρασή του κρύφτηκε “σε χωράφια” και ότι στις Αμύκλες πήγε με ταξί, πληρώνοντας μάλιστα 60 ευρώ. 

Ο 27χρονος από τις Αμύκλες υποστήριξε πως δεν ήξερε ότι ο μπατζανάκης του βρισκόταν στο χωριό και ότι τον είδε ξαφνικά μπροστά του, στο συγκεκριμένο σπίτι, από το οποίο -όπως είπε- πέρασε για να πάρει τα παιδιά του, την ίδια στιγμή που η αστυνομία έκανε έφοδο και τους συνέλαβε. Παραδέχθηκε, πάντως, ότι την περασμένη Δευτέρα -όταν και έγινε η απόδραση- βρισκόταν “σε καφετέρια, απέναντι από τα δικαστήρια”, αλλά είπε ότι δεν είχε συμμετοχή στην απόδραση και μετά το επεισόδιο αναχώρησε για τη Σπάρτη.

Β.Γ.Μ.