Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017 08:44

6 κατηγορούμενοι για  καλντερίμι στη Βέργα 

Γράφτηκε από την

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας κάθισαν χθες 6 κατηγορούμενοι (από τους οποίους οι 4 είναι  μηχανικοί) ότι δήλωσαν ψευδώς στην Πολεοδομία (διέπραξαν δηλαδή το αδίκημα της ψευδούς αναφοράς στην αρχή) ότι ιδιώτης  πολιτικός μηχανικός έχει καταπατήσει τμήμα της οδού Ευαγγελιστρίας στη Βέργα, καθώς και ότι από το κτήμα του περνάει κοινόχρηστο λιθόστρωτο μονοπάτι, το οποίο καταπατά ενσωματώνοντάς το στην ιδιοκτησία του.

Επίσης κατηγορούνται και για πλαστογραφία μετά χρήσης (δηλαδή ότι χρησιμοποίησαν ψευδή έγγραφα) κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, καθώς φέρονται ότι παρουσίασαν μια απόφαση νομάρχη με συνημμένο ένα τοπογραφικό σχεδιάγραμμα όπου φαίνεται με μπλε γραμμή η πορεία παλαιού κοινοτικού δρόμου, που γίνεται καλντερίμι, ενώ σύμφωνα με το κατηγορητήριο το τοπογραφικό σχεδιάγραμμα δεν έφερε ποτέ τέτοια επισήμανση με μπλε γραμμή και ο νομάρχης δεν την έχει κηρύξει ως κοινοτική οδό. 

Οι 6 βρέθηκαν κατηγορούμενοι μετά από μήνυση του ιδιώτη πολιτικού μηχανικού, ο οποίος, όπως ειπώθηκε χθες κατά την ακροαματική διαδικασία, έχει δικαιωθεί στα πολιτικά δικαστήρια, καθώς έχουν αποφανθεί ότι δεν καταπάτησε την οδό Ευαγγελιστρίας. Επίσης στη διάρκεια της δίκης ειπώθηκε πως, αν υπάρχει λιθόστρωτο μονοπάτι που περνά από την ιδιοκτησία του μηνυτή, δεν σημαίνει ότι είναι και κοινόχρηστο. Και η πολιτική αγωγή τόνισε ότι ναι μεν μπορεί ένα αλώνι ή μονοπάτι (και τέτοια όπως ειπώθηκε υπάρχουν πολλά στη Βέργα) να έχει αξία ως ιστορικό μνημείο, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι αν πράγματι μιλάμε για κάτι το κοινόχρηστο, για να ισχυριστούν οι κατηγορούμενοι ότι ο συνάδελφός τους είναι καταπατητής.

Η εκδίκαση πάντως της υπόθεσης συνεχίζεται σήμερα με τις απολογίες των κατηγορουμένων, την πρόταση του εισαγγελέα και τις αγορεύσεις των δικηγόρων, ενώ αναμένεται και η απόφαση του δικαστηρίου.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ

Εν τω μεταξύ το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας με απόφασή του το Μάιο του 2015 αναγνώρισε μεταξύ άλλων και την ιδιοκτησία του μηνυτή. Τότε μάλιστα ο Σύλλογος “Φίλοι της Βέργας” -μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και μέλη του συλλόγου- ζητούσε από το Δήμο Καλαμάτας να ασκήσει έφεση κατά της δικαστικής απόφασης, καθώς θεωρεί ότι το δικαστήριο αναγνωρίζει κοινόχρηστα τμήματα δημοτικού δρόμου σε ιδιώτες. Οπως μάλιστα ανέφερε ο σύλλογος και στη σχετική ανακοίνωση, το δικαστήριο εξέδωσε την απόφαση αυτή «διότι οι ισχυρισμοί του δήμου δεν θεωρήθηκαν επαρκείς “για να θεμελιώσει ο δήμος δικαίωμα κυριότητας επί των επίδικων εδαφικών τμημάτων”, με την αναφορά του μόνο στην κατά έτη 2003-2004 ασφαλτόστρωση του δρόμου και ουχί στην από το έτος 1986 διάνοιξη του δρόμου». 

Ν.Κ.