Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017 13:41

Δίκη για χρηματισμό αλλοδαπών ψηφοφόρων στο Δήμο Μεσσήνης

Δίκη για χρηματισμό αλλοδαπών ψηφοφόρων στο Δήμο Μεσσήνης

Ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης είναι κατηγορούμενος ότι δωροδόκησε στις δημοτικές εκλογές του 2014 Ρουμάνους, για να γραφτούν στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου Μεσσήνης και να ψηφίσουν το συνδυασμό του.

Μαζί του ως κατηγορούμενοι στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας αναμένεται να καθίσουν σήμερα ένας ακόμα εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος της παράταξής του και ένας υποψήφιος τοπικός σύμβουλος της παράταξης του Δημήτρη Σαμπαζιώτη, αυτός με την κατηγορία ότι δωροδόκησε Βούλγαρους. Επίσης κατηγορούμενοι είναι και οι 15 Ρουμάνοι και οι 4 Βούλγαροι οι οποίοι φέρονται ότι δήλωσαν ψέματα ότι είναι κάτοικοι του Δήμου Μεσσήνης, ώστε να εκμεταλλευτούν ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης τη δυνατότητα που τους έδινε ο νόμος να γραφτούν στους εκλογικούς καταλόγους και να πάρουν ο καθένας από 20 έως 50 ευρώ, για να... πουλήσουν την ψήφο τους. 

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Μεσσήνης και οι δύο υποψήφιοι σύμβουλοι κατηγορούνται για ηθική αυτουργία στις πράξεις των 19 αλλοδαπών συγκατηγορουμένων τους, καθώς και για “δωροδοκία κατά την εκλογή από κοινού κατ’ εξακολούθηση και για δωροληψία κατά την εκλογή”. 

Σύμφωνα λοιπόν με το κατηγορητήριο οι 19 αλλοδαποί ήξεραν πως η αίτηση - υπεύθυνη δήλωση που υποβάλλουν είναι ψεύτικη, με σκοπό την έγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους. Συγκεκριμένα, οι 15 Ρουμάνοι κατηγορούνται ότι στη Μεσσήνη, στις 11 Μαρτίου του 2014, υπέβαλαν αίτηση - δήλωση κοινοτικού εκλογέα ρουμανικής υπηκοότητας προς το Δήμο Μεσσήνης, δηλώνοντας εν γνώσει τους ψευδώς ότι τυγχάνουν κάτοικοι Κουρτακίου. Στην πραγματικότητα όμως -σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο- έμεναν οι 5 στην Καλαμάτα, οι 4 στο Ασπρόχωμα, 4 στη Σπερχογεία και 2 είχαν άγνωστη διεύθυνση. Δηλώνοντας λοιπόν ψεύτικο τόπο κατοικίας κατάφεραν να εγγραφούν στον ειδικό εκλογικό κατάλογο κοινοτικών εκλογέων της Δημοτικής Ενότητας Βουφράδος και έτσι απέκτησαν παράνομα δικαίωμα ψήφου στον Δήμο Μεσσήνης, στις δημοτικές εκλογές της 18ης και 25ης Μαΐου 2014. Οπως αναφέρει το κατηγορητήριο, με την πράξη αυτή “από την προκήρυξη των δημοτικών εκλογών και μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας αποδέχτηκαν υπό την ιδιότητα των εκλογέων την υπόσχεση δώρων ή οποιωνδήποτε άλλων ωφελειών που δεν τους οφείλονταν ως αντάλλαγμα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με ορισμένο τρόπο”.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, “αποδέχτηκαν υπό την ιδιότητα των εκλογέων οι οποίοι είχαν εγγραφεί στον ειδικό εκλογικό κατάλογο κοινοτικών εκλογέων Βουφράδος την υπόσχεση των συγκατηγορουμένων τους (του υποψήφιου τότε δημάρχου Γ. Τσώνη και του υποψηφίου δημοτικού συμβούλου του συνδυασμού του) ότι θα τους κατέβαλαν το ποσό των 20 έως 50 ευρώ στον καθένα προκειμένου να ψηφίσουν υπέρ του συνδυασμού τους, αλλά και του ίδιου του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου”.

Οι 3 Βούλγαροι φέρονται ότι στο Πεταλίδι στις 21 Φεβρουαρίου 2014 και μια ακόμα ομοεθνής τους στις 14 Μαρτίου του ίδιου χρόνου “υπέβαλαν εν γνώσει τους ψεύτικη αίτηση - υπεύθυνη δήλωση με σκοπό την έγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους”. Συγκεκριμένα “υπέβαλαν αίτηση - δήλωση κοινοτικού εκλογέα βουλγαρικής υπηκοότητας προς το Δήμο Μεσσήνης δηλώνοντας εν γνώσει τους ψευδώς ότι τυγχάνουν κάτοικοι Νερόμυλου αν και διέμεναν στο Χατζή οι τρεις και η τέταρτη εξ αυτών στην Καλαμάτα, με σκοπό την εγγραφή τους, όπως και πέτυχαν, στον ειδικό εκλογικό κατάλογο κοινοτικών εκλογέων της Δημοτικής Ενότητας Πεταλιδίου και κατά συνέπεια την απόκτηση παράνομα δικαιώματος ψήφου στο Δήμο Μεσσήνης”. Ο υποψήφιος τοπικός σύμβουλος της “Συμμαχίας Πολιτών” φέρεται λοιπόν από το κατηγορητήριο ότι “προκάλεσε την απόφαση των 4 συγκατηγορουμένων του με την ιδιότητα του υποψήφιου τοπικού συμβούλου Νερόμυλου να υποβάλουν ψευδείς δηλώσεις για να γραφτούν στους εκλογικούς καταλόγους του Πεταλιδίου και να ψηφίσουν στις εκλογές”.    

Ν.Κ.