Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 17:19

Μεσσηνία: 474 χρόνια φυλακή για μεταφορά μεταναστών

Μεσσηνία: 474 χρόνια φυλακή για μεταφορά μεταναστών

Σε 177 χρόνια κάθειρξη ο καθένας, με εκτιτέα τα 25 από αυτά, καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο Γεωργιανός καπετάνιος και ο ομοεθνής του βοηθός καπετάνιου, που μετέφεραν τον Αύγουστο του 2015 από την Τουρκία στην Ιταλία με πολυτελή θαλαμηγό 58 Σύρους και Αφγανούς μετανάστες. Δύο γυναίκες επίσης από τη Γεωργία οι οποίες φρόντιζαν για το φαγητό και σέρβιραν τους μετανάστες, καταδικάστηκαν σε 60 χρόνια φυλάκιση η κάθε μία, με εκτιτέα τα 10.

Πρωτόδικα στα 2 ζευγάρια Γεωργιανών είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 300 χρόνων στον καθένα και χρηματική ποινή 5,9 εκατ. ευρώ. Χθες, ωστόσο, το δικαστήριο αναγνώρισε σε όλους τους ελαφρυντικά και συγκεκριμένα αυτό των μη ταπεινών αιτίων, καθώς έκρινε ότι από μεγάλη φτώχεια έκαναν τη μεταφορά, ενώ για τη μία γυναίκα και τον έναν άντρα αναγνωρίστηκε επιπλέον το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς, αφού οι συνήγοροί τους παρουσίασαν χαρτιά ότι φοιτούν σε σχολείο μέσα στη φυλακή, με εξαιρετικές επιδόσεις στα μαθήματά τους. Εν τω μεταξύ για τις δύο γυναίκες, η ποινή κάθειρξης μετατράπηκε σε ποινή φυλάκισης γιατί μεταβλήθηκε η κατηγορία από άμεση σε απλή συνέργεια σε μεταφορά παράτυπων μεταναστών. Αντίθετα, ο καπετάνιος κρίθηκε ως αυτουργός και ο βοηθός καπετάνιου για άμεση συνέργεια, που κρίνονται έτσι κι αλλιώς με την ίδια ποινή.

 

ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΑΣΑΝ

Η πολυτελής θαλαμηγός τράβηξε την προσοχή περιπολικού σκάφους του Λιμεναρχείου Γυθείου, που πλησίασε για έναν τυπικό έλεγχο. Στη γέφυρα ήταν οι δύο άντρες και οι δύο γυναίκες κατηγορούμενοι, οι οποίοι έδειχναν -σύμφωνα με την κατάθεση λιμενικού, που διαβάστηκε στο ακροατήριο- να... απολαμβάνουν την κρουαζιέρα τους. Ομως μέσα από τα φινιστρίνια του κάτω καταστρώματος, οι λιμενικοί διέκριναν ανθρώπινες φιγούρες και δεν άργησαν να ανακαλύψουν τους 58 παράτυπους μετανάστες, μεταξύ τους παιδιά και έγκυες γυναίκες. Σύμφωνα λοιπόν με την κατάθεση του κυβερνήτη του λιμενικού σκάφους, η θαλαμηγός είχε θεαθεί λίγο καιρό πριν και στην Πύλο, όπου συνάδελφοί του είχαν κάνει έλεγχο αλλά δεν βρήκαν τίποτα ύποπτο. Στην Πύλο όμως -όπως είχε προκύψει πρωτόδικα- επέβαιναν άλλα ζευγάρια Γεωργιανών, καθώς έτσι ξεγελούσαν, όπως φαίνεται, τις Αρχές ώστε να περνάνε για τουρίστες στα ελληνικά νερά.

Ο λιμενικός είχε ακόμα καταθέσει ότι οι 58 άνθρωποι, άντρες και γυναίκες, ήταν στοιβαγμένοι στις κάτω καμπίνες, ενώ δεν υπήρχαν επαρκή σωστικά και πυροσβεστικά μέσα, όπως και σωσίβια για όλους και η ζωή τους θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να κινδυνέψει. Σύμφωνα δε με μαρτυρίες επιβαινόντων, κάποιοι είχαν δώσει μέχρι και 10.000 δολάρια για τη μεταφορά τους.

Ν.Κ.