Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018 13:12

32 και 14 χρόνια φυλακή για τους πυροβολισμούς στο Κοπανάκι 

Γράφτηκε από την
32 και 14 χρόνια φυλακή για τους πυροβολισμούς στο Κοπανάκι 

Σε 32 χρόνια κάθειρξη ο ένας και σε 14 χρόνια κάθειρξη ο άλλος καταδικάστηκαν χθες από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας οι δύο αδελφοί Ρομά, 30 και 33 χρόνων, οι οποίοι πέρυσι στις 8 Οκτωβρίου άρπαξαν τις καραμπίνες μετά από έναν καβγά με τον ψήστη καφέ – ουζερί στο Κοπανάκι και πυροβολούσαν αδιάκριτα κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο αποσύρθηκε για διάσκεψη λίγο μετά τις 4 το απόγευμα και η απόφαση βγήκε λίγο πριν τις 9 το βράδυ. Κάποιοι ένορκοι είχαν σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα έπρεπε οι κατηγορούμενοι να καταδικαστούν για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, τελεσθείσα κατά συρροή από τον έναν, ή θα έπρεπε να καταδικαστούν για βαριά μη σκοπούμενη σωματική βλάβη όπως ζητούσε η υπεράσπιση, επικαλούμενη ότι δεν είχαν καμία πρόθεση να σκοτώσουν ανθρώπους. Ωστόσο, οι ένορκοι μειοψήφησαν (οι 3 για τον έναν και οι 2 για τον άλλον αδελφό) και το δικαστήριο τελικά τους καταδίκασε κατά πλειοψηφία. Και οι ίδιοι πάντως νωρίτερα στις απολογίες τους ισχυρίστηκαν ο μεν ένας ότι είχε πιει και επειδή τον έβρισε ο ψήστης "κωλόγυφτα" και έφαγε ξύλο, γύρισε με την καραμπίνα για να ζητήσει το λόγο. Ο άλλος ισχυρίστηκε ότι είδε να δέρνουν αλύπητα τον αδελφό του και βούτηξε την καραμπίνα για να τον σώσει από τα χέρια τους.

Η εισαγγελέας πάντως πρότεινε την ενοχή τους για απόπειρα ανθρωποκτονίας και είπε μάλιστα ότι ο κατηγορούμενος ο οποίος καταδικάστηκε ότι προσπάθησε να σκοτώσει 5 άτομα (ο άλλος μόνο ένα γι' αυτό και πήρε μικρότερη ποινή) ενήργησε βάσει σχεδίου -ενώ πυροβολούσε στα τυφλά και... όποιον πάρει ο χάρος. Οσο για τον αδελφό του είπε ότι και εκείνος πυροβόλησε τον έναν άνθρωπο από τόσο κοντινή απόσταση, που σίγουρα ήταν μελετημένο και το θύμα θα είχε πεθάνει αν δεν τον μετέφεραν έγκαιρα στο νοσοκομείο.

 

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Θυμίζουμε ότι οι μάρτυρες περιέγραψαν στην πρώτη συνεδρίαση (χθες ήταν η δεύτερη με την οποία ολοκληρώθηκε η δίκη) εικόνες απόλυτου τρόμου στο δικαστήριο, ενώ επέμειναν ότι κανένας δεν προκάλεσε ή ενόχλησε τους κατηγορούμενους για να πάρουν τα όπλα και να αρχίσουν να βαράνε όποιον έπεφτε μπροστά τους. Σύμφωνα με τη δικογραφία τραυμάτισαν 6 ανθρώπους, τους δύο από αυτούς σοβαρότερα, καθώς στον έναν έμεινε κουσούρι στο πόδι, ενώ ο άλλος έχασε το μάτι του.

Το σκηνικό Φαρ Ουέστ εκτυλίχθηκε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, ημέρα Κυριακή μετά το παζάρι, όπου συγκεντρώνεται πάρα πολύς κόσμος. Οπως αναφέρουν μαρτυρίες οι δύο κατηγορούμενοι κάθισαν από νωρίς το μεσημέρι -για άλλους από τις 11 το πρωί- σε ένα τραπέζι στο καφενείο με άλλους από τα Μέγαρα. Βέβαια, ο ιδιοκτήτης του καφενείου και άλλοι μάρτυρες κατέθεσαν ότι δεν είχαν πιει παραπάνω από 1,5 – 2 κιλά κρασί, για να είναι μεθυσμένοι. Ωστόσο, κάποια στιγμή κατά τις 4 – 4.30 το απόγευμα άρχισε η παρέα να φωνάζει και κάποιοι θαμώνες φαίνεται ότι ενοχλήθηκαν. Μαζί με αυτούς φέρεται να ενοχλήθηκε και ο ψήστης του καταστήματος, αν και ο ίδιος το αρνήθηκε στην κατάθεσή του, λέγοντας ότι ο ένας αδελφός εκ των κατηγορουμένων πήγε και τον φορτώθηκε με απειλές, χωρίς ο μάρτυρας να αντιγυρίσει τίποτα το επιλήψιμο, που θα τον έθιγε.

 

ΓΥΡΙΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ

Κουβέντα στην κουβέντα, κι ενώ ο ένας αδελφός είχε απομείνει μόνος αφού οι άλλοι έφυγαν -σύμφωνα πάντα με τους μάρτυρες οι οποίοι κατέθεσαν στη δίκη- φορτώθηκε αγριεμένος στον ψήστη. Ο ιδιοκτήτης και ο σερβιτόρος πήγαν κοντά τους για να τον απομακρύνουν με σπρωξίματα, όπως είπε στην κατάθεσή του ο ψήστης. Τότε ο κατηγορούμενος έφυγε με το αυτοκίνητό του και 5-7 λεπτά μετά γύρισε με μια επαναληπτική καραμπίνα. Βγαίνοντας από το αυτοκίνητο έριξε τον πρώτο πυροβολισμό στο... ψαχνό σύμφωνα με κάποιους μάρτυρες, τραυματίζοντας στο μάτι έναν περαστικό -παρόλο που η υπεράσπιση λέει για πυροβολισμό στον αέρα. Με τον δεύτερο πυροβολισμό έριξε κάτω την τζαμαρία του μαγαζιού. Ο επόμενος πυροβολισμός διέσπειρε τα σκάγια σε μεγάλη ακτίνα τραυματίζοντας όσους δεν είχαν προλάβει να τρέξουν γρήγορα.

Ο αδελφός του που ήρθε μετά τραυμάτισε σοβαρά στο πόδι με την καραμπίνα έναν γείτονά τους, αν και οι μάρτυρες σε ερωτήσεις της έδρας είπαν ότι μάλλον τυχαίο ήταν και όχι πως είχαν διαφορές από τη γειτονιά.

Ν.Κ.


NEWSLETTER