Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019 21:20

4 χρόνια γιατί σκότωσε πρόβατα με καραμπίνα

Γράφτηκε από την

Ποινή φυλάκισης 4 χρόνων επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε έναν κατηγορούμενο από το Γιαννιτσοχώρι Ηλείας, γιατί στις 10 Ιουλίου 2014 σκότωσε με καραμπίνα δύο προβατίνες κι ένα κριάρι - ενώ τραυμάτισε 7 ακόμη πρόβατα.

Οπως κατέθεσε χθες στο δικαστήριο ο γιος του θιγόμενου κτηνοτρόφου και ξάδερφος του κατηγορούμενου, κάποια στιγμή που ο ίδιος δεν πρόσεχε, τα πρόβατά τους έφυγαν στα διπλανά χωράφια - το ένα ήταν της οικογένειας του κατηγορούμενου. Είχε ακόμα φως (γύρω στις 7.30 το απόγευμα) όταν άκουσε το αυτοκίνητο του ξαδέρφου του και, μετά τις τουφεκιές, φοβήθηκε κι έφυγε. Συνάντησε τον πατέρα του πιο κάτω, γύρισαν και βρήκαν τα πρόβατα.

Πάντως, όπως ανέφερε κατά την αγόρευσή του ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, οι οικογένειες των δύο ξαδέρφων δεν είχαν καλές σχέσεις και βρίσκονταν στα δικαστήρια για κληρονομικά.

Εν τω μεταξύ ο κατηγορούμενος και ο δικηγόρος του υποστήριξαν ότι πυροβόλησε μια αλεπού γιατί κατέβαινε τα μεσημέρια και έτρωγε τις κότες (αν και υπήρξαν μάρτυρες οι οποίοι κατέθεσαν ότι ο κατηγορούμενος και η οικογένειά του δεν είχαν κότες στο χωράφι). Οπως ισχυρίστηκε στην απολογία του, είδε την αλεπού και της έριξε, ενώ τα πρόβατα ούτε τα έβλεπε ούτε τα άκουσε, γιατί τα δύο χωράφια τα χώριζε συστάδα από βάτα και καλάμια. Ωστόσο, δεν εξήγησε αρκετά πειστικά στο δικαστήριο γιατί Ιούλιο μήνα κυκλοφορούσε με μια καραμπίνα στο αυτοκίνητο και μάλιστα γεμάτη, αφού δεν ήταν περίοδος κυνηγιού. Το πώς γίνεται οι αλεπούδες να τριγυρίζουν μεσημέρι το εξήγησε πάντως ο συνήγορός του αποδίδοντας στο... πονηρό ζώο την ευρηματικότητα να βρίσκει την τροφή του και στα πεδινά, αφού ψηλότερα είχαν καεί τα πάντα από τις φωτιές του 2007.

Η εισαγγελέας αρχικά πρότεινε να επιβληθεί στον κατηγορούμενο ποινή κάθειρξης 7 χρόνων, αλλά το δικαστήριο τού αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου κι έτσι η εισαγγελέας πρότεινε εκ νέου μειωμένη ποινή φυλάκισης.

Το δικαστήριο διέταξε επίσης να δώσει ο κατηγορούμενος αποζημίωση στον κτηνοτρόφο για τις δύο προβατίνες και το κριάρι 1.000 ευρώ, καθώς και 2.000 ευρώ για ηθική βλάβη. Στον κατηγορούμενο δε, έδωσε 4ετή αναστολή στην ποινή του με τον όρο να τεθεί υπό την επίβλεψη επιμελητή κοινωνικής αρωγής για 4 χρόνια, όπως και να δίνει το "παρών" μια φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα.

Ν.Κ.