Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2019 19:02

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας για το Εφετείο

Γράφτηκε από την

Με ανακοίνωσή του το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι "δεν έχει τεθεί ποτέ θέμα συγχώνευσης του Εφετείου Καλαμάτας με άλλο Εφετείο, ούτε βέβαια οποιοδήποτε ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας του".

Στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Περικλής Ξηρογιάννης και ο γεν. γραμματέας του συλλόγου Γιώργος Αλεξόπουλος, αναφέρεται ότι τα «περί δήθεν συγχώνευσης Εφετείων» στη συνέντευξη του προέδρου των Δικαστικών Υπαλλήλων Καλαμάτας στην "Ε" αποτέλεσαν «πραγματικά δυσάρεστη έκπληξη».

Αναλυτικά η επιστολή του ΔΣΚ έχει ως εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, αναγκαζόμενο να λάβει θέση σε δημοσιεύματα στην εφημερίδα σας για ανύπαρκτο θέμα, περί δήθεν συγχώνευσης Εφετείων, μετά από σχετική συνέντευξη του προέδρου των Δικαστικών Υπαλλήλων Καλαμάτας και προκειμένου να μην αναπτυχθεί η οποιαδήποτε παραφιλολογία, δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν έχει τεθεί ποτέ θέμα συγχώνευσης του Εφετείου Καλαμάτας με άλλο Εφετείο, ούτε βέβαια οποιοδήποτε ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας του, και αποτέλεσε πραγματικά δυσάρεστη έκπληξη η σχετική αναφορά, έστω και μόνο ως γενικότερη σκέψη σε θεωρητικό επίπεδο.

Η άποψη για υπερσυγκέντρωση όλων των Δημόσιων Υπηρεσιών, δηλαδή και των Δικαστικών Υπηρεσιών, στην έδρα κάθε Περιφέρειας είναι αναχρονιστική, αυξάνει άσκοπα τη γραφειοκρατία, εμποδίζει την συνταγματικά κατοχυρωμένη πρόσβαση στην Δικαιοσύνη, ενώ επιπροσθέτως προκαλεί αναίτια έξοδα για τους πολίτες και τον κρατικό προυπολογισμό.

Τέτοια άποψη δεν θα μπορούσε να υποστηριχθεί στα σοβαρά, αφού θα έπληττε καίρια τις οικογένειες των εργαζομένων, την τοπική αλλά και την εθνική οικονομία, με την άνευ λόγου διάθεση κεφαλαίων για νέες κτηριακές εγκαταστάσεις. Τα θέματα κατανομής των Δικαστικών Δομών πρέπει να τίθενται μόνο από θεσμικά αρμόδια πρόσωπα, με ύπαρξη ειδικών γνώσεων και μετά από συγκεκριμένες μελέτες. Ηδη στην Αθήνα προηγήθηκε προσπάθεια αποκέντρωσης των Δικαστηρίων και όχι συγκέντρωσης.

Μετά και τη νεότερη διευκρινιστική δήλωση του προέδρου των Δικαστικών Υπαλλήλων Καλαμάτας, στις 21 Φεβρουαρίου 2019 στην εφημερίδα σας, θεωρούμε ότι είναι τουλάχιστον ατυχή όσα φέρονται στην αρχική συνέντευξή του, για θεωρητική και μόνο συγχώνευση των Εφετείων, και όπως ο ίδιος ήδη διευκρινίζει δεν απηχούν την αληθινή του σκέψη και πρόθεση, τονίζει δε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης και διερεύνησης του Εφετείου Καλαμάτας.

Στην Καλαμάτα έχει κατασκευαστεί ένα σύγχρονο και τεράστιο Δικαστικό Μέγαρο, για το οποίο έχουν δαπανηθεί πολύ μεγάλα ποσά, με σύγχρονες ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις, το οποίο όχι μόνο καλύπτει τις σημερινές ανάγκες αλλά έχει δυνατότητα να υποδεχθεί και άλλα Δικαστήρια, χωρίς να απαιτείται καμία επιπρόσθετη κρατική δαπάνη. Το Εφετείο Καλαμάτας προσδίδει κύρος στις Δικαστικές Υπηρεσίες της Καλαμάτας και κατ' επέκταση στην ίδια την πόλη, αποτελεί δε το επιστέγασμα αγώνων του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, για την διασφάλιση υψηλού επιπέδου νομικών υπηρεσιών στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής, συνθηκών αξιοπρεπούς άσκησης του λειτουργήματος δικαστών και δικηγόρων, και ανθρωπίνων συνθηκών εργασίας των υπαλλήλων, δικαιολογώντας απόλυτα την αναγκαιότητα της ύπαρξής του.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας δεν θα ανοίξει δημόσια συζήτηση για θέμα που δεν υπάρχει και είναι αδιανόητο να υπάρξει. Επισημαίνει όμως και προειδοποιεί με την ευκαιρία ότι δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε τυχόν σκέψη να θιγεί στο ελάχιστο ό,τι με αγώνες ετών έχει επιτευχθεί προς όφελος των πολιτών της περιφέρειας του Εφετείου Καλαμάτας και των λειτουργών της Δικαιοσύνης».