Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019 08:12

Αποκαλύψεις στη δίκη για τη φωτιά στο "Please don't tell”: Δουλειές της νύχτας και «εμφύλιος» πόλεμος 

Γράφτηκε από την
Αποκαλύψεις στη δίκη για τη φωτιά στο "Please don't tell”: Δουλειές της νύχτας και «εμφύλιος» πόλεμος 

 

Την ακλόνητη πεποίθηση ότι ο κατηγορούμενος είναι αυτός που έβαλε τη φωτιά και καταστράφηκε ολοκληρωτικά το "Please don't tell", στις 8 Ιανουαρίου του 2017 στην Καλαμάτα, εξέφρασε χθες με βεβαιότητα στην κατάθεσή του ο άνθρωπος ο οποίος υπενοικίαζε το νυχτερινό κέντρο στον επιχειρηματία, που το λειτουργούσε.

Ο εν λόγω μάρτυρας συνέδεσε τον κατηγορούμενο με έναν πρώτο του ξάδελφο, κατάδικο στις φυλακές για οικονομικό αδίκημα, με τον οποίο εκμεταλλεύονταν μαζί νυχτερινά μαγαζιά στην Καλαμάτα, αλλά τσακώθηκαν και τα χώρισαν. Εκτοτε, είπε στο δικαστήριο, ο ξάδελφός του απειλούσε ότι "σε λίγο δεν θα έχει μαγαζί".

 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

 

Η δίκη με κατηγορούμενο έναν άνδρα για εμπρησμό από πρόθεση του μαγαζιού "Please don't tell" στην οδό Υδρας και Περικλέους, ξεκίνησε τη Δευτέρα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας. Χθες συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα με την κατάθεση μαρτύρων και διεκόπη, ενώ στις 8 Νοεμβρίου θα ανακοινωθεί πότε θα συνεχιστεί. 

 

ΕΙΧΑΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΕΙ

Ο μάρτυρας, ξεκινώντας την κατάθεσή του, είπε ότι ένα χρόνο πριν το αγοράσει αυτός (το 2012 συγκεκριμένα), το μαγαζί το είχε ο κατηγορούμενος, επομένως γνώριζε καλά τους χώρους, όπως και το πώς να μπει. Είπε ακόμα ότι με τον κατηγορούμενο συνεταιρίστηκαν για ένα πολύ μικρό διάστημα ενός μήνα, που όμως ήταν αρκετό για να... αντιπαθήσει ο ένας τον άλλον. Ο συνδετικός κρίκος, όπως κατέθεσε, ήταν πάντα ο κατάδικος ξάδελφός του, ο οποίος συνέχισε τη συνεργασία και με τους δύο, αλλά χωριστά με τον καθένα αφότου τα "έσπασαν" σαν τρίο.

 

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΞΑΔΕΛΦΟ

Η συνεργασία του μάρτυρα με τον ξάδελφό του διακόπηκε το φθινόπωρο του 2016, με δική του όπως είπε πρωτοβουλία, γιατί ο ξάδελφος δεν ήθελε. Κι αφού με κανέναν άλλον τρόπο δεν κατάφερε να τον μεταπείσει, ξεκίνησε τις απειλές. "Δεν το πήρε καλά και άρχισε να με απειλεί", ανέφερε συγκεκριμένα ο μάρτυρας και άρχισε να εξιστορεί ότι ο ξάδελφός του τηλεφωνούσε και στους προμηθευτές του μαγαζιού (εκμεταλλεύονταν από κοινού 4 μαγαζιά και μετά το τέλος της συνεργασίας τους ανέλαβαν από δύο ο καθένας), για να τους αποτρέψει να έχουν συνεργασία με τον μάρτυρα. 

 

ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΠΡΙΝ ΤΗ ΦΩΤΙΑ

Τον Οκτώβριο του 2016 το "Please don't tell" περνά (στην ουσία με προφορική συμφωνία αφού δεν υπογράφηκαν χαρτιά με τον ξάδελφό του) στον μάρτυρα, ο οποίος το υπενοικιάζει σε Καλαματιανό επιχειρηματία. Το μαγαζί φρεσκαρίστηκε χωρίς να αλλάξει τίποτα στη διαρρύθμιση του χώρου, ενώ δεν χρειάστηκε καμία παρέμβαση στην ηλεκτρολογική του εγκατάσταση γιατί ήταν καινούργια. Οι απειλές όμως -σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο ίδιος- δεν σταματούσαν και όπως του μετέφεραν κοινοί φίλοι, ο ξάδελφός του έλεγε ότι μέχρι το Γενάρη του 2017 δεν θα έχει μαγαζί και... "έτσι έγινε", είπε ο μάρτυρας στο δικαστήριο.   

 

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: "ΕΙΔΑΝ ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟ"

Ο μάρτυρας εξέφρασε την ακλόνητη βεβαιότητα ότι ο κατηγορούμενος είναι αυτός ο οποίος ξεκίνησε τη φωτιά. Μίλησε στην κατάθεσή του για έναν αστυνομικό, ο οποίος είδε τον κατηγορούμενο να παρκάρει το αυτοκίνητό του στη γειτονιά της Υδρας και Περικλέους όπου βρισκόταν το "Please don't tell" και να συναντά έναν άλλον -με τον οποίο φάνηκε ότι κάτι αντάλλαξαν μεταξύ τους, πριν ξεκινήσει η φωτιά. Παρακινούμενος από το δικαστήριο και την υπεράσπιση να κατονομάσει τον αστυνομικό, ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται, γιατί, όπως και όλοι οι άλλοι οι οποίοι -είπε- δέχτηκαν απειλές από τον ξάδελφό του, φοβάται και δεν θα μιλήσει ποτέ επώνυμα. Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στο βιντεοληπτικό υλικό από dvd's, τα οποία περιλαμβάνονται στη δικογραφία. Σε αυτά, είπε -όπως του έχει μεταφερθεί, αφού ο ίδιος δεν έχει δει το περιεχόμενό τους με τα μάτια του- βεβαιώνεται η παρουσία του κατηγορούμενου στην περιοχή.   

 

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ

Αλλα περιστατικά τα οποία συνέδεσε με την ενοχή του κατηγορουμένου ήταν η φυσική παρουσία του δύο νύχτες πριν τη φωτιά στο "Please don't tell". Κάτι το οποίο επιβεβαίωσε αμέσως μετά στη δική του κατάθεση και ο επιχειρηματίας, που λειτουργούσε το μαγαζί από το Νοέμβριο του 2016 -όπως και την πεποίθηση ότι ο κατάδικος ξάδελφος του άλλου "ήθελε μαζί με τον κατηγορούμενο να κάνουν κακό και το κάνανε". Ο κατηγορούμενος, λοιπόν, σύμφωνα με τις μαρτυρίες αυτές, εμφανίστηκε ένα βράδυ στο μαγαζί, παρόλο -είπαν- που δεν είχε και πολύ θερμές σχέσεις με τον επιχειρηματία. Οι μάρτυρες είπαν επίσης ότι για όσο έμεινε ο κατηγορούμενος, στεκόταν μπροστά στην πόρτα της αποθήκης και μάλιστα κάποιος τον είδε να βγαίνει από μέσα το βράδυ πριν τη φωτιά. Η αποθήκη αυτή επικοινωνούσε με έναν ακάλυπτο στην πίσω μεριά του "Please don't tell" και η πόρτα απ' όπου έβγαινε κανείς έκλεινε μόνο με ένα σύρτη.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΥΡΤΗ ΑΝΟΙΧΤΟ

Οι δύο μάρτυρες, ο επιχειρηματίας και ο άνθρωπος που το υπενοικίαζε, υπέδειξαν ευθέως τον κατηγορούμενο, περιγράφοντας και τη διαδρομή την οποία ακολούθησε για να μπει στο μαγαζί και να βάλει τη φωτιά. Θεωρούν λοιπόν ότι το προηγούμενο βράδυ μπήκε στην αποθήκη και τράβηξε το σύρτη της πόρτας. Την επομένη, αφού -σύμφωνα με τους μάρτυρες- εκμεταλλεύτηκε το σκοτάδι (γύρω στις 7 το βράδυ Γενάρη μήνα και Κυριακή) και ότι δεν υπήρχε κίνηση, πέρασε από τον ακάλυπτο πολυκατοικίας, σκαρφάλωσε τη διαχωριστική μάντρα, έσπρωξε την πόρτα, έβαλε φωτιά και φεύγοντας άφησε ανοιχτή την πόρτα (η Πυροσβεστική την βρήκε την επομένη ανοιχτή και χωρίς ίχνη παραβίασης) για να μπαίνει αέρας και να "τρέφεται" η φωτιά με το οξυγόνο.

 

ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ: "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ"

Η υπεράσπιση, πάντως, παρενέβη αρκετές φορές κατά τη διαδικασία για να παρατηρήσει πως η Πυροσβεστική δεν επιβεβαιώνει εμπρησμό. Οι μάρτυρες από την πλευρά τους μίλησαν για προφορική διαβεβαίωση από την Πυροσβεστική για τον εμπρησμό, ενώ απέκλεισαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός βραχυκυκλώματος, καθώς, μετά από ένα παλιότερο βραχυκύκλωμα το 2013 το οποίο προκάλεσε μικρής έκτασης φωτιά, είχαν πάρει τα μέτρα τους για να μην ξανασυμβεί και, επιπλέον, κατέβαζαν και το γενικό διακόπτη του ρεύματος. 

 

Η "ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ"

Χθες στη δίκη κατέθεσε και ο ιδιοκτήτης των μηχανημάτων ήχου τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς, όπως καταστράφηκαν τα πάντα στο μαγαζί το βράδυ της φωτιάς. Ο εν λόγω μάρτυρας είπε πως όλοι γνώριζαν ότι υπήρχε αντιπαλότητα ανάμεσα στα δύο ξαδέλφια, αλλά ο ίδιος δεν δέχτηκε ποτέ απειλές από κανέναν. Είπε, επίσης, ότι είναι απόλυτα πεπεισμένος έτσι όπως είδε να εξελίσσεται η πυρκαγιά πως πρόκειται για εμπρησμό (έχει μια αποθήκη κοντά και υπάλληλός του τον κάλεσε στο τηλέφωνο και έφτασε πριν την Πυροσβεστική) και ότι σίγουρα ο εμπρηστής ακολούθησε την τακτική με την "κερκόπορτα", όπως ανέφερε ο ίδιος στο δικαστήριο πως λειτούργησε η πόρτα της αποθήκης.

 

ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ

Ωστόσο, ο ίδιος μάρτυρας τόνισε πως ούτε είδε, ούτε μπορεί να ξέρει αν ο εμπρηστής είναι ο κατηγορούμενος -ο οποίος, όπως νωρίτερα κατέθεσαν και οι άλλοι δύο μάρτυρες, τον πήρε τηλέφωνο, ενώ καιγόταν το μαγαζί για... συμπαράσταση, παρόλο που είχαν δύο χρόνια να μιλήσουν και ο κατηγορούμενος του χρωστούσε λεφτά. Περίεργο, όμως, του φάνηκε όταν ο κατηγορούμενος ξαναπήρε την επόμενη ημέρα και στο "φιλικό" ρώτησε "αν έχουν στοιχεία ή ενδείξεις για την πυρκαγιά".


NEWSLETTER