Σάββατο, 30 Μαϊος 2020 09:50

Καλαμάτα: Απολογούνται από σήμερα οι 11 για το ξέπλυμα χρήματος

Καλαμάτα: Απολογούνται από σήμερα οι 11 για το ξέπλυμα χρήματος

Εξηγήσεις ενώπιον της ανακρίτριας Καλαμάτας καλούνται να δώσουν σήμερα ο 45χρονος φερόμενος ως αρχηγός αλλά και 4 ακόμα συγκατηγορούμενοί του για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, το οποίο φέρεται να συνδέεται με τη διακίνηση παράνομου χρήματος από τη μεγάλη κλοπή των 5,9 εκατ. ευρώ από το θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος στην Καλαμάτα την 1η Οκτωβρίου 2004.

Ο 45χρονος, ο οποίος μέσω του δικηγόρου του Γιώργου Ράλλη αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξή του σε αξιόποινες πράξεις, φέρεται να έκανε το ξέπλυμα χρήματος έχοντας συστήσει εγκληματική οργάνωση για το σκοπό αυτό, μαζί με 8 Καλαματιανούς επαγγελματίες. Οι 9 κατηγορούμενοι -από τους 12 συνολικά που εμπλέκονται στη δικογραφία που σχηματίστηκε μετά από 9μηνη παρακολούθησή τους και συλλογή διαφόρων στοιχείων από την Ασφάλεια Καλαμάτας-, σύμφωνα με τις διώξεις που έχουν ασκηθεί, είχαν στόχο μέσα από τα καταστήματα που διατηρούσαν στο κέντρο και στην Παραλία Καλαμάτας, καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια, να χαθούν τα ίχνη του χρήματος.
Θυμίζουμε ότι οι συλλήψεις 11 κατηγορούμενων ως μελών της εγκληματικής οργάνωσης έγιναν την περασμένη Τρίτη με ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε Καλαμάτα και Αθήνα. Οι 11 συλληφθέντες, οι οποίοι οδηγήθηκαν την Τετάρτη στην εισαγγελέα Καλαμάτας και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν στην ανακρίτρια σήμερα και αύριο, πέρα από τις κακουργηματικές κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση και τα αδικήματα της κακουργηματικής εκβίασης από κοινού, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και απειλής, καθώς και της παράβασης των νόμων περί αναβολικών και όπλων.
Σήμερα λοιπόν, και εφόσον οι δικηγόροι τους έχουν τα κατηγορητήρια ώστε να προετοιμαστούν, αναμένεται να απολογηθούν: Ο 45χρονος φερόμενος ως ιθύνων νους της εγκληματικής οργάνωσης (όπως αναφέρεται στην ποινική δίωξη). Οι δύο που συνελήφθησαν στην Αθήνα: ένας 34χρονος Σέρβος και ένας 33χρονος, οι οποίοι φέρονται να έκαναν μαζί με τον 45χρονο τις εκβιάσεις και να απειλούσαν καταστηματάρχες και εργαζόμενους ανταγωνιστικών μαγαζιών, αλλά και να ξυλοκόπησαν κατ' εντολήν του στις 25 Ιανουαρίου συγγενή του, προκειμένου να σταματήσει να λειτουργεί ανταγωνιστική επιχείρηση. Επίσης, ένας 35χρονος ο οποίος έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για τον εμπρησμό καταστήματος στην Καλαμάτα και ένας 43χρονος ιδιοκτήτης κεντρικού καταστήματος εστίασης.
Αύριο Κυριακή αναμένεται να απολογηθούν ένας 30χρονος ιδιοκτήτης καταστήματος, ένας 52χρονος πατέρας και ο 25χρονος γιος του, επίσης με δικό τους κατάστημα, καθώς και ένας 27χρονος από τον ίδιο χώρο, ένας 39χρονος και ένας 45χρονος, συνεργάτες τους. Αυτοί κατηγορούνται ότι αγόραζαν κέντρα διασκέδασης και μπαρ κι εμφανίζονταν ως ιδιοκτήτες ή μέλη εταιρειών για να παίρνουν τις άδειες λειτουργίας, ώστε να κάνουν το ξέπλυμα χρήματος. Μάλιστα, κάποιες σημειώσεις οι οποίες βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των ερευνών στα σπίτια τους, αξιολογούνται από την Ασφάλεια.
Οσο για το άτομο το οποίο δεν συνελήφθη και καταζητείται, είναι ένας 32χρονος κάτοικος Αθηνών ο οποίος φέρεται να προμήθευε με τα αναβολικά τον κατηγορούμενο ως αρχηγό, που μαζί με τον Σέρβο κατηγορούμενο φέρονται να τα διοχέτευαν σε ερασιτέχνες αθλητές στην Καλαμάτα.