Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021 15:30

Καλαμάτα: Διαμαρτυρία δικηγόρων για την υπολειτουργία των δικαστηρίων (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Στην πανελλήνια διαμαρτυρία του κλάδου τους για την υπολειτουργία των δικαστηρίων και την ελλιπή οικονομική στήριξή τους συμμετείχαν χθες οι δικηγόροι Καλαμάτας.

Με απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας οι δικηγόροι σε 63 Πρωτοδικεία διαμαρτυρήθηκαν “για την αντιφατική και κακή νομοθέτηση, που δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου, αιφνιδιάζει τους παράγοντες της δίκης και φαλκιδεύει δικαιώματα Ελλήνων πολιτών”. Επίσης, μέσα από αυτή τη συμβολική κινητοποίηση οι δικηγόροι διαμαρτύρονται και για τη συνεχιζόμενη αδράνεια της κυβέρνησης ως προς την οικονομική στήριξη του κλάδου.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Περικλής Ξηρογιάννης παρουσία και του Δ.Σ. του συλλόγου είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι ένα από τα κυριότερα προβλήματα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ήταν “η κακή νομοθέτηση, που γίνεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης ανά εβδομάδα”. Και εξήγησε πως εκδίδεται υπουργική απόφαση συνήθως το Σάββατο η οποία τίθεται σε ισχύ από τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Κάτι το οποίο γίνεται συστηματικά όπως είπε, με αποτέλεσμα να προκαλείται αναστάτωση στους δικηγόρους οι οποίοι δεν μπορούν να προετοιμαστούν κατάλληλα για τις υποθέσεις τους, καθώς δεν προσδιορίζεται έγκαιρα ποιες υποθέσεις και πόσες θα εκδικαστούν.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ

Ο κ. Ξηρογιάννης αναφέρθηκε ακόμα στην αναγκαιότητα της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης στα δικαστήρια, ώστε να μη χρειάζεται η φυσική παρουσία για τη λήψη πιστοποιητικών ή δικαστικών αποφάσεων, όπως και να γίνεται ηλεκτρονικά η κατάθεση δικογράφων ως εναλλακτική δυνατότητα, ταυτόχρονα με τη δυνατότητα της φυσικής κατάθεσης. Ενόψει δε των πολλών και σημαντικών νομοσχεδίων τόνισε ότι θα πρέπει να καλείται θεσμικά η Ολομέλεια να συμβάλει συμβουλευτικά στην κατάρτισή τους, με εξειδικευμένους εκπροσώπους της. Οπως επίσης να διευρυνθεί το πεδίο δραστηριότητας των δικηγόρων και να ακολουθήσουν και άλλες εργασίες, εκτός των ένορκων βεβαιώσεων.

ΕΛΛΙΠΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Ο πρόεδρος του ΔΣΚ αναφέρθηκε και στην ελλιπή οικονομική στήριξη του κλάδου τους, μιλώντας για ασυνέπεια από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης. Εξήγησε ότι τα ποσά που έχουν εξαγγελθεί, δηλαδή τα 400 ευρώ, δεν είναι τίποτα το σημαντικό, καθώς μόνο οι μηνιαίες εισφορές τους είναι 220 ευρώ. Δηλαδή, είπε ο πρόεδρος του ΔΣΚ, η οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων είναι οι εισφορές δύο μηνών, δείγμα της ασυνέπειας που χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά του υπουργείου προς έναν επιστημονικό κλάδο.

Ν.Κ.