Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021 18:25

Στον ανακριτή για φωτιές το 2013

Στον ανακριτή για φωτιές το 2013

Ενώπιον της ανακρίτριας Καλαμάτας βρέθηκε σήμερα ένας 41χρονος αγρότης από το Χαρακοπιό, προκειμένου να απολογηθεί ως ο υπαίτιος πρόκλησης δύο εμπρησμών από πρόθεση πριν 8 χρόνια στην Υάμεια και τη Χρυσοκελλαριά.

Μάλιστα τότε είχε κινδυνέψει και το χωριό Χρυσοκελλαριά από τη φωτιά. Ο 41χρονος, πάντως, ο οποίος μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του, αρνήθηκε τα πάντα.
Οι πυρκαγιές αυτές είχαν ξεσπάσει στις 30 Αυγούστου 2013 με διαφορά 10 λεπτών η μία από την άλλη, προκαλώντας μεγάλης έκτασης καταστροφή σε δάσος αλλά και σε καλλιέργειες. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας ανέσυρε από το αρχείο τις δύο αυτές υποθέσεις μετά από νεότερα στοιχεία, τα οποία προέκυψαν από τη μαρτυρία υπόπτου για εμπρησμό, τον περασμένο Αύγουστο. Συγκεκριμένα, κατά την προσαγωγή ενός υπόπτου από αξιωματικούς του Ανακριτικού Τμήματος, για τις πυρκαγιές στις αρχές Αυγούστου φέτος στην περιοχή, αυτός κατονόμασε τον 41χρονο ως τον εμπρηστή που προκάλεσε τις δύο μεγάλες φωτιές πριν 8 χρόνια. Είχαν καεί τότε περί τα 545 στρέμματα δάσους και 205 αγροτικής έκτασης, ενώ κινδύνεψε και η Χρυσοκελλαριά και παρά τις ενδείξεις ότι προκλήθηκαν από εμπρησμό δεν προέκυψαν στοιχεία για συγκεκριμένο άτομο. Η πρώτη ξεκίνησε μεσημέρι στο δρόμο που οδηγεί από την Υάμεια στο Χαρακοπιό και επεκτάθηκε σε αναδασωτέα δασική έκταση και σε γεωργική έκταση, κατακαίγοντας περί τα 700 στρέμματα. Η δεύτερη προκλήθηκε 10 λεπτά αργότερα, ξεκινώντας να καίει από τη θέση “Πόρος” Χρυσοκελλαριάς σε πρανές του δρόμου Βασιλίτσι-Φοινικούντα και επεκτάθηκε σε δασική βλάστηση και αγροτικές καλλιέργειες.

ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΚΑΘΕ ΑΝΑΜΕΙΞΗ
Στον 41χρονο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για εμπρησμό από πρόθεση, τελεσθέντα από ιδιοτέλεια, από τον οποίο η έκταση που κάηκε είναι ιδιαίτερα μεγάλη και για εμπρησμό σε δάση από πρόθεση, από τον οποίο η φωτιά εξαπλώθηκε σε μεγάλη έκταση. Ο ίδιος αρνείται ότι διέπραξε αυτές τις πράξεις.
Ο συνήγορός του Χάρης Μάραντος μιλώντας στην “Ε” τόνισε πως είναι απόλυτα ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα της ανάκρισης και το γεγονός πως ο εντολέας του αφέθηκε ελεύθερος. “Ημουν απόλυτα σίγουρος πως δεν υπήρχε περίπτωση να προφυλακιστεί καθώς από το σύνολο της δικογραφίας δεν προέκυψε ουδεμία ανάμειξη του απολογουμένου στις επίδικες πυρκαγιές” ανέφερε και ευχήθηκε “να βρεθούν οι πραγματικοί ένοχοι και να τιμωρηθούν παραδειγματικά, όχι μόνο για τους τότε εμπρησμούς αλλά και για το σύνολο των εμπρησμών που ανά καιρούς λαμβάνουν χώρα και θέτουν σε κίνδυνο ζωές και ιδιοκτησίες”.
Ν.Κ.