Σάββατο, 09 Οκτωβρίου 2021 09:24

Δίκη για τον θάνατο του εικονολήπτη Κώστα Θεοδορακάκη: Καταθέσεις μαρτύρων για τα μέτρα ασφαλείας

Γράφτηκε από την

 

Με τις καταθέσεις μαρτύρων συνεχίστηκε χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας η δίκη με τους 10 κατηγορούμενους, σαϊτολόγους και αυτοδιοικητικούς, για τη φονική σαΐτα που αφαίρεσε τη ζωή του 54χρονου εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη στον σαϊτοπόλεμο του 2019, ανήμερα το Πάσχα.

Χθες, δεύτερη μέρα συνεδρίασης για το δικαστήριο, που ξεκίνησε να εκδικάζει την υπόθεση στις 20 Σεπτεμβρίου, ολοκλήρωσε την κατάθεσή του ο τότε ταμίας του Συλλόγου Σαϊτομάχων, ο οποίος στις ερωτήσεις των συνηγόρων επανέλαβε πως τα μέτρα ασφαλείας τα καθόριζε ο Δήμος Καλαμάτας και πως σε ερώτηση που είχε απευθύνει στον τότε δήμαρχο, παρόντων και άλλων δημοτικών συμβούλων, πήρε απάντηση ότι “αυτό δεν αφορά εσάς”. Είπε ακόμα ότι υπάλληλοι του δήμου, οι οποίοι εκτίμησε πως ήταν δημοτικοί αστυνομικοί με πολιτικά ρούχα, καθόριζαν ποιος εισέρχεται στη “νεκρή ζώνη” (ανάμεσα στο χώρο ρίψης των σαϊτών και το κοινό) και πού να καθίσουν οι σαϊτολόγοι που περίμεναν τη σειρά τους. Επανέλαβε επίσης πως δεν θα έπρεπε να είναι σε αυτή τη ζώνη ο εκλιπών και ανέφερε ότι δεν υπήρχε εκεί κανένας άλλος δημοσιογράφος ή φωτογράφος. Ωστόσο, η πολιτική αγωγή με παρέμβασή της αιτήθηκε στο δικαστήριο να παιχτεί ένα βίντεο -το οποίο και προσκόμισε στην έδρα- στο οποίο φαίνεται ότι μαζί με τον Κώστα Θεοδωρακάκη βρίσκονταν στο σημείο και άλλοι συνάδελφοί του. Αίτημα για το οποίο επιφυλάχθηκε η εισαγγελέας, ενώ από τους συνηγόρους υπεράσπισης διστακτικός υπήρξε για τη χρησιμότητα προβολής του βίντεο, αν και συναίνεσε εφόσον αποφασίσει θετικά η έδρα, ο υπερασπιστής των σαϊτολόγων.

 

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: “Η ΣΑΪΤΑ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΧΑΜΗΛΑ”

Ο έτερος μάρτυρας, η κατάθεση του οποίου θα συνεχιστεί την άλλη Πέμπτη 14 Οκτωβρίου οπότε και συνεχίζεται η δίκη, ήταν ο εκφωνητής στο σαϊτοπόλεμο. Μάλιστα, ως ερευνητής - λαογράφος ο οποίος έχει εκδώσει και βιβλίο για τον σαϊτοπόλεμο, αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορία του. Οταν συνέβη το δυστύχημα είπε ότι αυτός κατάλαβε μια αναστάτωση απέναντι, στα 40-50 μέτρα από εκεί όπου καθόταν και εκφωνούσε, αλλά το τι έγινε το έμαθε όταν ένας από τους σαϊτολόγους τού είπε να φωνάξει το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, που βρισκόταν σε επιφυλακή λίγο μακρύτερα από το χώρο διεξαγωγής της εκδήλωσης. Σε ερωτήσεις της έδρας εκτίμησε ότι ο χώρος όπου συνέβη το δυστύχημα ήταν ελεγχόμενος από τη Δημοτική Αστυνομία και πως δεν έπρεπε να βρίσκεται κανένας εκεί. Οταν η πρόεδρος ρώτησε πώς μπορεί να πυροδοτήθηκε και από πού εκτοξεύτηκε η φονική σαΐτα, ο μάρτυρας είπε ότι δεν έχει εμπειρία από την κατασκευή σαϊτών, αλλά από την κουβέντα που είχε με φωτογράφο-φυσικό, η φονική σαΐτα “έφυγε από χαμηλά”. Και πρόσθεσε, σε συμπληρωματική ερώτηση της προέδρου για το πώς απέκτησε τέτοια δυναμική, ότι δεν μπορεί να ξέρει και πως ό,τι είδε το είδε μετέπειτα σε βίντεο που δείχνει να φεύγει από χαμηλά. Αλλά, επέμεινε ο μάρτυρας, δεν μπορεί να ξέρει αν ήταν καινούργια ή όχι (σ.σ. εννοεί αχρησιμοποίητη ή από αυτές που πετάνε κάτω οι σαϊτολόγοι όταν ξεθυμάνουν).

Στην επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου ο μάρτυρας θα προσκομίσει και βίντεο, το οποίο του ζητήθηκε από την έδρα και έχει ληφθεί από drone, που ενώ αρχικά ανέβηκε στο διαδίκτυο και έδειχνε από ψηλά την εκδήλωση, μετά κατέβηκε. Ο ίδιος, ωστόσο, είπε στο δικαστήριο πως προνόησε και το κράτησε στο αρχείο του.

Ν.Κ.