Σάββατο, 08 Ιανουαρίου 2022 08:51

Με το 1/3 των υπαλλήλων λειτουργεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας (βίντεο)

Με το 1/3 των υπαλλήλων λειτουργεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας (βίντεο)

 

Με το 1/3 των δικαστικών υπαλλήλων που προβλέπονται από τις οργανικές θέσεις της υπηρεσίας λειτουργεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας.

Οι 5 υπάλληλοι δεν επαρκούν και πολλά γραφεία μένουν κλειστά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και των δικηγόρων. Στις ελλείψεις αυτές στις υπηρεσίες των Δικαστηρίων Καλαμάτας αναφέρθηκε χθες Παρασκευή ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη σοβαρή υποστελέχωση του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Είχε προηγηθεί συνάντηση με το Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων των Δικαστηρίων Καλαμάτας.

Όπως διαπίστωσε ο κ. Μαργέλης “υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο προσωπικό των δικαστικών υπαλλήλων καθώς και σε υποδομές στα Δικαστήρια της Καλαμάτας, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται δυσλειτουργίες, δικηγόροι και πολίτες να ταλαιπωρούνται και να καθυστερεί η διεκπεραίωση των υποθέσεών τους”.

Είπε ακόμα πως το μεγάλο στοίχημα και ζητούμενο όλων είναι να διασφαλιστεί η διαρκής και απρόσκοπτη λειτουργία της Δικαιοσύνης, θέτοντας ως αναγκαία προϋπόθεση την αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων. Επίσης, τόνισε πως “η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει άμεσα το θέμα της πρόσληψης δικαστικών υπαλλήλων, τη στιγμή μάλιστα που έχουν αυξηθεί τραγικά οι κενές οργανικές θέσεις”.

 

ΚΛΟΝΙΖΕΤΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥ

Ο Κ. Μαργέλης τόνισε ακόμα πως “οι καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη δεν αποτελούν απλώς εσωτερικό πρόβλημα του δικαστικού συστήματος, έχουν μείζονες συνέπειες στην κοινωνία, την οικονομία και το κράτος δικαίου”. Είπε χαρακτηριστικά πως “όταν η Δικαιοσύνη δεν απονέμεται ή απονέμεται με υπερβολική καθυστέρηση, κλονίζεται η ασφάλεια δικαίου και δοκιμάζεται η κοινωνική ειρήνη. Οι συνέπειες είναι φανερές σε όλους τους δικαιοδοτικούς κλάδους” – και εξήγησε το γιατί: “Στην ποινική δικαιοσύνη, η τιμωρία του θύτη καθίσταται ανεπίκαιρη και ταλαιπωρούνται αδικαιολόγητα τα θύματα. Στη διοικητική δικαιοσύνη, εκτός από τα συμφέροντα του πολίτη, θίγονται ταυτόχρονα και η αποτελεσματικότητα καθώς και η αξιοπιστία της διοίκησης, και εν τέλει το δημόσιο συμφέρον”.

Παρατήρησε δε πως “η βραδεία απονομή της Δικαιοσύνης οφείλεται στις τεράστιες καθυστερήσεις στον προσδιορισμό δικασίμων, ορισμένων κατηγοριών υποθέσεων (π.χ. περιουσιακές διαφορές, διοικητικές διαφορές ουσίας, ποινικές υποθέσεις) και στην καθυστέρηση έκδοσης των αποφάσεων από ορισμένους (ευτυχώς λίγους) δικαστές. Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη χειρότερη θέση όσον αφορά τις καταδίκες για παραβίαση του «εύλογου χρόνου» απονομής της δικαιοσύνης, μετά την Ιταλία και την Τουρκία”. Και πρόσθεσε πως τα εν λόγω προβλήματα “έχουν σχέση και με τις ελλείψεις ικανού αριθμού δικαστών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας έχουμε, κατά συντριπτικό κανόνα, τοποθετήσεις νέων δικαστών και εισαγγελέων”.   

 

ΚΕΝΑ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣΚ και η έλλειψη μέτρων ασφαλείας στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας, “αναφορικά με τον έλεγχο των ατόμων που εισέρχονται εντός αυτού. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας θα επιδιώξει εγκατάσταση σχετικού ηλεκτρονικού συστήματος ασφάλειας και την παρουσία πάντα αστυνομικού οργάνου για τον έλεγχο των εισερχομένων”.

Προβλήματα διαπίστωσε ο Κώστας Μαργέλης ότι “υπάρχουν επίσης και στις κτηριακές υποδομές του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας, και είναι σχεδόν κανόνας τα καλοκαίρια οι αίθουσες να είναι υπερβολικά ζεστές και το χειμώνα υπερβολικά κρύες, με συνέπεια οι συνθήκες εργασίας δικηγόρων, δικαστικών υπαλλήλων και δικαστών να είναι απαράδεκτες”.

Ν.Κ.