Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022 17:30

Μεσσηνία: 65 χρόνια σε 3 Ουκρανούς διακινητές μεταναστών

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: 65 χρόνια σε 3 Ουκρανούς διακινητές μεταναστών

Σε 65 χρόνια φυλάκιση, με εκτιτέα τα 4 χρόνια, καταδίκασε χθες το Πενταμελές Εφετείο Καλαμάτας 3 Ουκρανούς, για συνδρομή στην απόπειρα διαφυγής στην Ιταλία 62 μεταναστών στις 4 Μαΐου 2018, με ιστιοφόρο από την παραλία Μαράθι της Κορώνης.

Οι ίδιοι, όπως και πρωτόδικα, αρνήθηκαν ότι συμμετείχαν στη μεταφορά των μεταναστών (μεταξύ των οποίων 9 γυναίκες και 24 παιδιά) και ισχυρίστηκαν ότι εργάζονταν στο ιστιοφόρο που έκανε κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά με τουρίστες από το εξωτερικό, κερδίζοντας για δύο εβδομάδες 500 ευρώ ο καθένας.

Οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν στις απολογίες τους πως ομοεθνής τους (ο οποίος διώκεται) τους οδήγησε στο Μαράθι κι αφού επικαλέστηκε βλάβη στο σκάφος φώναξε τρεις άνδρες για να το επισκευάσουν. Αυτοί όμως, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων, άρχισαν να φέρνουν κόσμο με το βοηθητικό βαρκάκι πάνω στο ιστιοφόρο, και οι κατηγορούμενοι καταλαβαίνοντας ότι κάτι παράνομο γίνεται, πήραν το βαρκάκι και βγήκαν στη στεριά όπου τους βρήκαν στελέχη του Λιμεναρχείου Πύλου και τους συνέλαβαν.  

Οι 62 μετανάστες από το Ιράκ, το Ιράν και τη Συρία είχαν εντοπιστεί βράδυ στην ακτή Μαράθι, έτοιμοι να επιβιβαστούν στο σκάφος. Οι λιμενικοί της Πύλου μετά την αξιοποίηση πληροφοριών εντόπισαν το ιστιοφόρο “Θεανώ” με το οποίο θα διέφευγαν στην Ιταλία, ενώ οι 3 Ουκρανοί προσπάθησαν να διαφύγουν μέσα στη νύχτα με το βοηθητικό σκάφος και κατέφυγαν στην ακτή για να κρυφτούν, χωρίς όμως τύχη.

Οι μετανάστες είχαν φτάσει νωρίτερα μέσα στη μέρα στη μεσσηνιακή παραλία από την Αθήνα. Το ιστιοφόρο το είχαν ναυλώσει οι διακινητές από τον Πειραιά, ενώ οι 57 μετανάστες ήταν κάτοχοι δελτίων αιτούντων άσυλο και ταξιδιωτικών εγγράφων.

Το δικαστήριο, όπως και πρωτόδικα, αναγνώρισε στους κατηγορουμένους ελαφρυντικά, ενώ τους καταδίκασε και για συμμετοχή σε συμμορία.

Ν.Κ.


NEWSLETTER