Σάββατο, 16 Απριλίου 2022 19:11

Μεσσηνία: 6 χρόνια κατ’ οίκον περιορισμός σε 71χρονη – Ειχε σκοτώσει τον άνδρα της με καυτό νερό

Γράφτηκε από την

 

Σε κατ’ οίκον περιορισμό θα εκτίσει την 6ετή ποινή κάθειρξης που της επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας μία 71χρονη κατηγορούμενη για τη δολοφονία στις 13 Οκτωβρίου 2019 του 73χρονου συζύγου της, χύνοντας πάνω του καυτό νερό, στη Σκάλα Οιχαλίας.

Η γυναίκα καταδικάστηκε, όπως και πρωτόδικα, για ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση από δόλο, με τις ελαφρυντικές περιστάσεις της μειωμένης ικανότητας για καταλογισμό και της πρότερης σύννομης ζωής. “Μέχρι να πεθάνω θα κατηγορώ τον εαυτό μου” είπε η ίδια φανερά μετανιωμένη κατά την απολογία της.

Η κατηγορούμενη μετά από διαπληκτισμό που είχε με τον σύζυγό της, του έριξε καυτό νερό σε μέρη του σώματός του προκαλώντας του εγκαύματα και εν συνεχεία τον χτύπησε με έναν ξύλινο πλάστη. Στην πράξη της ωθήθηκε από τη βία και τις προσβολές από το σύζυγό της σε όλη τη διάρκεια της κοινής τους ζωής, αλλά και τον κίνδυνο να χαθεί το σπίτι τους από τα χρέη.

Η κατηγορούμενη είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενη και έμεινε στη φυλακή 15 μήνες, μέχρι την πρωτοβάθμια δίκη στο Μικτό Ορκωτό Κυπαρισσίας, που της επέβαλε ποινή κάθειρξης 7 ετών για την ανθρωποκτονία και 4 μηνών για οπλοχρησία, ενώ έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή της, οπότε όλο αυτό το διάστημα μέχρι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο ζει με το γιο της έχοντας ψυχιατρική υποστήριξη, ενώ ακολουθεί αγωγή με ψυχιατρικά φάρμακα

 

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΗ: “ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ”

Η 71χρονη σήμερα κατηγορούμενη δεν είχε μια εύκολη ζωή, όμως η ίδια είπε πως δεν συγχωρεί τον εαυτό της ό,τι κι αν είχε γίνει όλα τα χρόνια. Οπως περιέγραψε στην απολογία της, αλλά ανέφεραν τόσο η εισαγγελέας στην αγόρευσή της όσο και ο γιος της στην κατάθεσή του χθες στο δικαστήριο, υπήρξε και η ίδια θύμα επί 48 χρόνια ενός συντρόφου, ο οποίος την χτυπούσε και την μείωνε με προσβλητικά λόγια.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του γιου της, ο μακαρίτης είχε πάθος με τα χαρτιά και πολλά χρέη και η βάναυση συμπεριφορά του προς τη γυναίκα του, την έκαναν να ζει με Ζάναξ, που της συνταγογραφούσε παθολόγος για να ηρεμεί και να κοιμάται. Ενα καφενείο που είχαν το έκλεισαν, ενώ λόγος για καβγά στάθηκε ένα κατασχετήριο από την τράπεζα για το σπίτι τους. Μάλιστα, οι δυο τους καβγάδισαν άγρια πριν γίνει το κακό και η κατηγορούμενη ανέφερε στην απολογία της ότι το θύμα έγινε και πάλι βίαιο και της πέταξε ένα σταχτοδοχείο. Μετά τον τσακωμό τους, λίγα θυμόταν για να πει η 71χρονη γυναίκα, που όταν ο σύζυγός της πήγε να ξαπλώσει, έχυσε πάνω του το καυτό νερό και στη συνέχεια με έναν πλάστη τον χτύπησε τόσο άγρια στο κεφάλι, που έσπασε σε τρία κομμάτια. Ωστόσο, οι κακώσεις στο κεφάλι του θύματος από τα χτυπήματα δεν ήταν θανατηφόρες. Αντίθετα, τα εγκαύματα πρώτου και δευτέρου βαθμού τα οποία προκάλεσε το καυτό νερό σε ένα μεγάλο μέρος του σώματος του 73χρονου, οδήγησαν στο θάνατό του στο Νοσοκομείο Καλαμάτας όπου νοσηλευόταν.

 

ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της σκιαγράφησε το προφίλ μιας γυναίκας καταπιεσμένης, που δεν γνώρισε όλη της τη ζωή τίποτε άλλο από δουλειά, σπίτι, παιδιά και βία, σωματική και λεκτική. Μια γυναίκα του χωριού, που η αγανάκτηση, ο θυμός και η χρόνια κακοποιητική συμπεριφορά του συζύγου της, της προκάλεσαν ένα έντονο καταθλιπτικό επεισόδιο και ό,τι έκανε, το έκανε σε σύγχυση. Η κατηγορούμενη μάλιστα διαγνώστηκε με χρόνια καταθλιπτική διαταραχή από τον ψυχίατρο-πραγματογνώμονα που είχαν ορίσει οι δικαστικές αρχές.

Η εισαγγελέας πάντως, κρίνοντας ως ορθή την πρωτόδικη απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Κυπαρισσίας, πρότεινε να μην γίνει δεκτός ο ισχυρισμός ότι η κατηγορούμενη τέλεσε το έγκλημα σε βρασμό ψυχικής ορμής, αλλά σε ήρεμη ψυχική κατάσταση από δόλο με μειωμένη ικανότητα καταλογισμού. Πρότεινε ακόμα να γίνει δεκτή η έφεση του αντεισαγγελέα Καλαμάτας και να μην αναγνωριστεί στη συζυγοκτόνο το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς, το οποίο της είχε αναγνωρίσει το πρωτόδικο δικαστήριο, αλλά μόνο αυτό του πρότερου σύννομου βίου.

Ν.Κ.