Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2023 08:45

Μικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας: Καταδίκη 71χρονου για παιδική πορνογραφία

Γράφτηκε από την
Μικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας: Καταδίκη 71χρονου για παιδική πορνογραφία

 

Ένοχος και σε δεύτερο βαθμό κρίθηκε χθες από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας ένας 71χρονος συνταξιούχος του ΟΤΕ για διακίνηση, στις 2 Ιουλίου του 2016, υλικού παιδικής πορνογραφίας ανηλίκου μέσω Διαδικτύου, και συγκεκριμένα της φωτογραφίας ενός μωρού έως δύο χρόνων πάνω στο οποίο ασελγεί μια γυναίκα.

Το δικαστήριο επέβαλλε στον κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης 3 χρόνων με τριετή αναστολή αναγνωρίζοντάς του δεύτερο ελαφρυντικό, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γυθείου σε κάθειρξη 6 χρόνων με το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο εισαγγελέας Εφετών ζήτησε να καταδικαστεί ο κατηγορούμενος όπως και πρωτόδικα, χωρίς να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, γιατί επιμένει να αρνείται την κατηγορία.

Ο κατηγορούμενος, πατέρας τριών παιδιών και παππούς δύο εγγονών από τους δύο γιους του (σ.σ. έχει και μια κόρη) οι οποίοι κατέθεσαν χθες στο δικαστήριο ως μάρτυρες υπεράσπισης, ισχυρίστηκε στην απολογία του ότι έπεσε θύμα της άγνοιάς του.

ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι μπήκε τυχαία σε ένα chat room (σ.σ. ο εξειδικευμένος αστυνομικός της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατέθεσε ότι πρόκειται για το ChatStep -το οποίο έχει καταργηθεί και έδινε τη δυνατότητα σε χρήστες, ανώνυμα ή με τη χρήση ψευδώνυμου, να διαμοιράζονται φωτογραφίες κοινού ενδιαφέροντος) χωρίς να γνωρίζει τι ακριβώς είναι αυτό και σε ποιους ανθρώπους απευθύνεται. Επικαλέστηκε δε ότι αδυνατεί να εξηγήσει πώς και γιατί φαίνεται να έχει ανεβάσει ο ίδιος στο δωμάτιο του ChatStep την επίδικη φωτογραφία, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αποθηκεύτηκαν σε υποφάκελο του Skype στον προσωπικό του υπολογιστή η φωτογραφία με το μωρό και 3 ακόμη αρχεία εικόνας με περιεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικων κοριτσιών 6-7 χρόνων.

Νωρίτερα, ο αστυνομικός κατέθεσε ότι μια από τις 4 εικόνες (σ.σ. αυτή με το μωρό) στον υποφάκελο του υπολογιστή του κατηγορουμένου απεικόνιζε το ίδιο πρόσωπο με αυτό που ανέβασε ο κατηγορούμενος στο chat room. Είπε ακόμα πως σε ένα διαδικτυακό δωμάτιο συνομιλίας ο ίδιος ο χρήστης επιλέγει τι θα ανεβάσει και κατά συνέπεια δεν μπορεί να μην ξέρει τι στέλνει στους άλλους.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ

Για την διερεύνηση της υπόθεσης αξιοποιήθηκαν στοιχεία του οργανισμού NCMEC (National Center for Missing and Exploited Children) που εδρεύει στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στις 2 Ιουλίου του 2016, εντοπίστηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη ενός χρήστη στην Ελλάδα, ο οποίος ανέβασε στο ChatStep φωτογραφικό υλικό πορνογραφίας ανηλίκων. Ένα χρόνο μετά, αφού η Europol ειδοποίησε την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ενημερώθηκε σχετικά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, εκδόθηκε βούλευμα για την άρση απορρήτου των επικοινωνιών.

Από την ψηφιακή-διαδικτυακή αστυνομική έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε ότι τα επίμαχα ηλεκτρονικά ίχνη οδηγούσαν στην κατοικία του κατηγορουμένου. Έτσι στις 31 Ιουλίου του 2017 έγινε έρευνα στο σπίτι του 71χρονου σήμερα κατηγορουμένου στην Καλαμάτα, και οι αστυνομικοί κατάσχεσαν 7 σκληρούς δίσκους ηλεκτρονικού υπολογιστή και 2 φορητά μέσα αποθήκευσης (USB), τα οποία στάλθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση.

Η κατηγορία με την οποία καταδικάστηκε σε πρώτο και δεύτερο βαθμό ο κατηγορούμενος συνταξιούχος του ΟΤΕ είναι για προμήθεια, κατοχή και διάθεση υλικού παιδικής πορνογραφίας μέσω Διαδικτύου, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις: α) ότι ο δράστης ενεργούσε κατά συνήθεια και β) ότι η παραγωγή του υλικού παιδικής πορνογραφίας συνδέεται με την χρησιμοποίηση ανηλίκου, που δεν έχει συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας του. 


NEWSLETTER