Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2023 09:06

Μεσσηνία: Κατηγορούμενοι γιατί βυθίστηκαν τα σπίτια τους στις κατολισθήσεις του 2019 στην Αλαγονία!

Γράφτηκε από την

 

Aντιδράσεις προκαλεί το γεγονός ότι κάτοικοι της Αλαγονίας, ιδιοκτήτες σπιτιών, δικάζονται σήμερα στα δικαστήρια της Καλαμάτας, ως υπεύθυνοι για τις ζημιές στα σπίτια τους! και τον “κοινό κίνδυνο” που προκλήθηκε, από τις καθιζήσεις και τις κατολισθήσεις τον χειμώνα του 2019.

Οι κάτοικοι βρίσκονται κατηγορούμενοι, ενώ και ζημιές υπέστησαν στις ιδιοκτησίες τους χωρίς να ευθύνονται και δεν πήραν καμία αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της η Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με τίτλο “Ο παραλογισμός της γραφειοκρατίας” αναφέρει:

“Σήμερα (9-6-2023) δικάζονται στο Μονομελές Πλημμελιοδικείο Καλαμάτας 8 κάτοικοι της Αλαγονίας, διότι «ως ιδιοκτήτες οικιών που κρίθηκαν ετοιμόρροπες και επικίνδυνες, λόγω των καθιζήσεων του εδάφους από έντονες βροχοπτώσεις τον χειμώνα του 2019 με πρόθεση δεν προέβησαν στις απαραίτητες εργασίες αποτροπής περαιτέρω καθίζησης και δεν απέτρεψαν κοινό κίνδυνο» (!).

Πρόκειται για μία υπόθεση απίστευτης γραφειοκρατίας και αμελούς συμπεριφοράς της δημοτικής αρχής Καλαμάτας, την οποία «πληρώνουν» άδικα οι 8 άνθρωποι που καταστράφηκαν τα σπίτια τους. Συγκεκριμένα: Από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον τότε υπουργό Αλέξη Χαρίτση, εκτός από το κονδύλιο των 3 εκατ. ευρώ για έργα οδοποιίας στα Αλαγονιακά χωριά (2018), δόθηκε έκτακτη χρηματοδότηση 400 χιλ. ευρώ, για αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τη θεομηνία τον χειμώνα του 2019 ιδίως στην Τ.Κ. Αλαγονίας. Ειδικά για τις ζημιές κατοικιών στο χωριό, που προκλήθηκαν από τις κατολισθήσεις, εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση για «Χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής στους ιδιοκτήτες κτιρίων που υπέστηκαν ζημιές από τις κατολισθήσεις». Με αυτή την ΚΥΑ καθορίζονταν οι προϋποθέσεις και η προθεσμία των ιδιοκτητών κτιρίων να υποβάλλουν αίτηση στην αρμόδια Υπηρεσία (ΔΑΕΦΚ-ΚΕ) για έλεγχο και εν συνεχεία να εκταμιευτούν τα χρήματα για επισκευή - ανακατασκευή των οικιών. Προϋπόθεση όμως για όλα τα παραπάνω ήταν, ο δήμος να οριοθετήσει με τοπογραφικό διάγραμμα την περιοχή που είχε υποστεί κατολισθήσεις, ώστε να είναι δυνατή η διαπίστωση ότι τα πληγέντα κτήρια βρίσκονταν εντός της συγκεκριμένης περιοχής. Ωστόσο, η οριοθέτηση αυτή δεν έγινε ποτέ, με ευθύνη του Δήμου Καλαμάτας, παρά τις τότε συνεχείς οχλήσεις μας! Η αδράνεια αυτή είχε διπλή συνέπεια για τους ιδιοκτήτες: Να μην μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για αποζημίωση των κατεστραμμένων σπιτιών τους και να βρίσκονται κατηγορούμενοι, χωρίς να έχουν ευθύνη. Παρά την απαράδεκτη αδράνεια των αρμοδίων φορέων 4 χρόνια, έστω και τώρα επιβάλλεται να δοθεί λύση για τους ανθρώπους που δικαιούνται αποζημίωση για τις κατεστραμμένες κατοικίες τους. Οι άδικες ποινικές διώξεις τους δεν πρέπει να εξελιχθούν σε άδικες καταδίκες. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στη δημοτική αρχή Καλαμάτας”.

* Ο υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας του ΚΚΕ Νίκος Κουτουμάνος σε δήλωσή του παρατηρεί:

“Εφτά κάτοικοι της Αλαγονίας σέρνονται στα δικαστήρια, με ευθύνη κράτους και Δήμου Καλαμάτας, επειδή σύμφωνα με το κατηγορητήριο «δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες αποτροπής περαιτέρω καθίζησης της οικίας τους».

Συγκεκριμένα, τα σπίτια τους υπέστησαν βλάβες στην μεγάλη κατολίσθηση που έγινε στην περιοχή της Αλαγονίας το χειμώνα του 2019. Τότε τα κλιμάκια μηχανικών που έκαναν τις αυτοψίες διαπίστωσαν βλάβες στα συγκεκριμένα κτίσματα.

Από τότε όμως κανένας δεν ενδιαφέρθηκε για το πως θα στηριχθούν οι συγκεκριμένοι πληγέντες.

Όχι μόνο δεν δόθηκε μια υποτυπώδης βοήθεια, απεναντίας οι κάτοικοι δεν μπορούν να πάρουν ούτε τα προβλεπόμενα «δάνεια» δεδομένου ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες εργασίες από τον Δήμο Καλαμάτας, όπως είναι η οριοθέτηση του έργου αποκατάστασης. Τους άφησαν στο έλεος και στην μοίρα τους. Δεν τους έδωσαν ούτε ένα ευρώ εδώ και τέσσερα  χρόνια. Τώρα τους πάνε και από πάνω κατηγορούμενους. Είναι προκλητικό, γιατί εκεί που τους χρωστάνε ζητάνε και το βόδι. Εδώ και τώρα να σταματήσει κάθε δίωξη. Άμεσα να χορηγηθούν έκτακτα κονδύλια για την αποκατάσταση των ζημιών. Να ολοκληρωθούν άμεσα όλες οι εργασίες αποκατάστασης όλης της πληγείσας περιοχής, τα απαραίτητα έργα για το οδικό και αγροτικό δίκτυο, μελέτη απορροής υδάτων κτλ. Η δημοτική αρχή να στηρίξει τους διωκόμενους”.

 

(Φωτογραφία αρχείου)