Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2023 18:30

Καλαμάτα: Παρουσία της Προέδρου του Αρείου Πάγου ο αγιασμός για το νέο δικαστικό έτος (βίντεο)

Καλαμάτα: Παρουσία της Προέδρου του Αρείου Πάγου ο αγιασμός για το νέο δικαστικό έτος (βίντεο)

“Εκπροσωπώντας το σύνολο των συναδέλφων μου, διαβεβαιώσω ότι θα κάνουμε τα αδύναμα, δυνατά ώστε να υπηρετήσουμε με αφοσίωση και σθένος, με ανεξαρτησία και αμεροληψία, με πληρότητα και ταχύτητα τον πολίτη που προβάλλει ενώπιόν μας”.

Αυτό ανέφερε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα σήμερα το μεσημέρι από το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας, όπου παρευρέθηκε στον τελευταίο αγιασμό για την έναρξη του νέου δικαστικού έτους. Στην τοποθέτησή της, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου προέβαλε το δικαίωμα στη χρήση και απονομή δικαιοσύνης στον κάθε πολίτη «ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνικής καταγωγής, θρησκείας, γενετήσιου προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου».

Νωρίτερα, στην προσφώνησή του προς την επίσημη καλεσμένη, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης στάθηκε στον συμβολισμό της παρουσίας της Μεσσηνίας στην καταγωγή προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, «διότι έτσι -είπε- αποδεικνύετε και εμπράττει το ενδιαφέρον σας και για τα περιφερειακά σας ενδιαφέροντα. Δικαστήρια της χώρας μας, λέγοντάς σας ότι το Εφετείο Καλαμάτας τυγχάνει ένα από τα πλέον δυναμικά Εφετείων».

Ο πρόεδρος Εφετών Καλαμάτας και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Μαυρίδης στον χαιρετισμό του ανέφερε πως «είναι βέβαιο και φέτος ότι θα απαιτηθεί σκληρή δουλειά από όλους όσους διακονούμε το θεσμό της Δικαιοσύνης, αλλά το γεγονός αυτό είναι κάτι αυτονόητο που μας ακολουθεί από την αρχή. της σταδιοδρομίας μας”.

Στο δικό του χαιρετισμό, ο Κώστας Μαργέλης ανέδειξε τα τραγικά γεγονότα που έχουν συμβεί στη χώρα το τελευταίο διάστημα «με συνέπεια να βάλλεται το, η οικονομία και κυρίως η διαβίωση μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας».

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ο Κώστας Μαργέλης τόνισε μάλιστα πως “οι γενικότερες δυσμενείς κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες απαιτούν μια σύγχρονη και αποτελεσματική Δικαιοσύνη”. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, είναι αναγκαία είπε “όχι μόνο συστράτευση, ομόνοια και συνεργασία των δικαστών, των δικηγόρων και των δικαστικών υπαλλήλων, αλλά και καταβολή από όλους, ανεξαιρέτως, μείζονος προσπάθειας, ώστε η Δικαιοσύνη όχι μόνο να ανταποκρίνεται απλά με τυπική επάρκεια, αλλά δυναμικά, με πληρότητα και ταχύτητα, στις ανάγκες του πολίτη και της κοινωνίας γενικότερα και κατ’ επέκταση στο θεσμικό ρόλο που της έχει ανατεθεί από την Πολιτεία”.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρόεδρος των δικηγόρων της Καλαμάτας έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου η δικαιοσύνη να εκπληρώσει τη συνταγματική της αποστολή “να απονέμεται σε εύλογο χρονικό διάστημα μέσω της ψηφιοποίησης, της αξιολόγησης, των εξειδικευμένων δικαστηρίων”. Καθώς “η καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης έχει μεταβληθεί σε αρνησιδικία και οι μεγάλες νομοθετικές πρωτοβουλίες δεν οδηγούν πουθενά, απλώς ανακυκλώνουν το εφιαλτικό πρόβλημα”.
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, η εισαγγελέας Εφετών Καλαμάτας Μαρία Κωστίδου προτρέποντας «να πορευτούμε με εργατικότητα, σθένος και υψηλό αίσθημα ευθύνης για το λειτούργημά μας», καθώς και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εφήτης Μαργαρίτα Στενιώτη -της οποίας η αναφορά στην αναφορά με τους Δικαιοσύνη «θα πρέπει να γίνει με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων των πολιτών· δεν πρέπει να γίνει με γνώμονα το δημοσιονομικό κόστος, επομένως το επίκεντρο πρέπει να είναι ο άνθρωπος και κυρίως ο αδύναμος πολίτης», έφερε το χειροκρότημα των παρευρισκομένων.
Ο Ν.Κ.