Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014 18:42

Διακίνηση ναρκωτικών και φυτεία με 992 χασισόδεντρα στην Τριφυλία

Γράφτηκε από την
Διακίνηση ναρκωτικών και φυτεία με 992 χασισόδεντρα στην Τριφυλία

Ξεκίνησε χθες και θα συνεχιστεί αύριο η δίκη 6 Ελλήνων και 1 Αλβανού, οι οποίοι κατηγορούνται ως μέλη σπείρας που διακινούσε ναρκωτικά στην περιοχή της Τριφυλίας, ενώ τα δύο φερόμενα ως ηγετικά μέλη της αντιμετωπίζουν και την κατηγορία της καλλιέργειας φυτείας με 992 χασισόδεντρα στη Βάλτα Γαργαλιάνων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο, εκ των οποίων ο ένας φέρεται ως αρχηγός και είναι από τους Γαργαλιάνους και ο άλλος ως ο υπαρχηγός της σπείρας που είναι από τη Βάλτα, είναι οι δύο άνθρωποι οι οποίοι το Σεπτέμβρη του 2006 είχαν απλώσει 46 κιλά χασίς για αποξήρανση στο ταβάνι του εξωκκλησίου της Ευαγγελίστριας, στη Βάλτα των Γαργαλιάνων, αφήνοντας εμβρόντητη την κοινή γνώμη. 

Σύμφωνα με την κατάθεση του αστυνομικού της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, η υπηρεσία του το καλοκαίρι του 2012 είχε πληροφορίες ότι αυτοί οι δύο έχουν βάλει μια μεγάλη χασισοφυτεία στη Βάλτα Γαργαλιάνων. Οσο όμως και αν έψαξαν με τους συναδέλφους του, δεν κατάφεραν να βρουν ίχνος της. Ετσι το Σεπτέμβριο έφεραν ελικόπτερο και ξεκίνησαν τις έρευνες από αέρος και πεζή. Κατάφεραν λοιπόν και την εντόπισαν, ενώ ειδοποίησαν τους συναδέλφους τους να κατευθυνθούν προς τα εκεί, καθώς από ψηλά είδαν έναν άνθρωπο να τρέχει και να κρύβεται. Ομως η ομάδα στο έδαφος ήταν 1 χλμ. μακριά και δεν τον πρόλαβαν. Μέσα στη φυτεία με τα 992 χασισόδεντρα, ύψους από 2 - 4 μέτρα, οι αστυνομικοί βρήκαν διάφορα εργαλεία, λιπάσματα και φυτοφάρμακα, καθώς και ένα αυτοσχέδιο θερμοκήπιο σκεπασμένο με νάιλον, το οποίο συμπέραναν ότι χρησίμεψε ως φυτώριο. Περιγράφοντας την κατάσταση της φυτείας, ο αστυνομικός είπε ότι τα δέντρα ήταν πολύ φροντισμένα και καλά περιποιημένα, με υποστυλώματα για να μην σπάσουν από το βάρος και τον αέρα. Νερό για πότισμα οι καλλιεργητές έπαιρναν από αγωγό ύδρευσης, τον οποίο είχαν τρυπήσει και συνδέσει με λάστιχο 400 μέτρων. Επίσης σε γειτονικό χτήμα, στο σημείο που ο αστυνομικός είδε έναν άνδρα να χάνεται, βρήκαν ένα κομμάτι νάιλον από σακούλα λιπάσματος και πάνω ένα αποτύπωμα,  το οποίο πιθανολογείται ότι ανήκει σε έναν Μολδαβό, φερόμενο ως συνεργό των δύο ηγετικών στελεχών της σπείρας, που όμως δεν συνελήφθη ποτέ. 

Εντυπωσιακό είναι ότι το δάσος με τα 992 δέντρα εκτείνονταν σε 22 διαφορετικά επίπεδα και εκεί που τα χασισόδεντρα ήταν ορατά από αέρος, οι καλλιεργητές τα είχαν ψεκάσει με σπρέι ίδιου χρώματος με την γύρω βλάστηση για να μην ξεχωρίζουν από ψηλά. 

 

3.633 ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ  ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Μετά την ανακάλυψη της φυτείας ζητήθηκε η άρση απορρήτου τηλεφώνων για την συγκεκριμένη περιοχή, ενώ οι αστυνομικοί κατέληξαν σε 6 ύποπτους αριθμούς. Οι δύο από αυτούς ανήκαν στον φερόμενο ως αρχηγό της σπείρας, ενώ συνολικά καταγράφηκαν 3.633 συνομιλίες. Από την καταγραφή των τηλεφωνικών συνομιλιών του κατηγορούμενου φερόμενου ως αρχηγού προέκυψε ότι είχε επαφές με κρατούμενους στις ελληνικές φυλακές. Μάλιστα ο αστυνομικός είπε ότι συζητούσε μαζί τους πόσο μεγάλη ζήτηση υπάρχει για ναρκωτικά στη Τριφυλία και... ενημερωνόταν για τις τρέχουσες τιμές. Επίσης από τις συνομιλίες μεταξύ τους "έπιασαν" και τους άλλους κατηγορούμενους, οι οποίοι φέρονται ότι έσπρωχναν ναρκωτικά σε χρήστες της περιοχής. Πολύς λόγος έγινε ιδιαίτερα για μια συνομιλία στην οποία ο αστυνομικός είπε ότι ο φερόμενος ως αρχηγός ζητούσε 28.500 ευρώ από συγκατηγορούμενό του. Ο αστυνομικός ερμήνευσε αυτή την επικοινωνία των δύο κατηγορούμενων ως συναλλαγή για ναρκωτικά. Συγκεκριμένα είπε ότι από αυτά τα οποία άκουσαν, εκτιμούν ότι ο "αρχηγός" απειλούσε τον άλλο κατηγορούμενο γιατί δεν είχε δώσει τα χρήματα από την πώληση ναρκωτικών.

Σε μια άλλη συνομιλία ο Αλβανός κατηγορούμενος, ενώ κρατείται στο ΑΤ Κυπαρισσίας, μιλάει στο τηλέφωνο με τον "αρχηγό" και λέει ότι έχει "εφτά 5άρια". Ο αστυνομικός ερμήνευσε τη συνομιλία λέγοντας ότι ο Αλβανός ήθελε να πουλήσει ηρωίνη στον Γαργαλιανώτη "αρχηγό". Εκτίμησε ακόμη ότι δύο ταξίδια που είχε κάνει ο Γαργαλιανιώτης, ένα στην Κέρκυρα απ' όπου έφυγε με φουσκωτό προς άγνωστη κατεύθυνση, κι ένα στην Ιταλία, ενισχύουν την πεποίθησή τους ότι είναι ένας από αυτούς οι οποίοι έκαναν την καλλιέργεια. Και εξήγησε ότι μια τόσο μεγάλη ποσότητα που θα είχαν συγκομιδή από τα 992 δέντρα, δηλαδή περίπου 1 τόνος χασίς, δεν θα μπορούσε εύκολα να την σπρώξει κανείς στην αγορά, εκτός κι αν είχε τις διασυνδέσεις του κατηγορούμενου και επαφές εκτός Ελλάδας.  

Είπε ακόμη πως πέρα του ότι ο Γαργαλιανιώτης "αρχηγός" και ο "υπαρχηγός" από τη Βάλτα είχαν καθημερινή επαφή και επικοινωνία, επιπλέον η χασισοφυτεία απείχε μόλις 70 μέτρα από το χτήμα του "υπαρχηγού" και ο αστυνομικός είπε με μεγάλη βεβαιότητα ότι κανείς άλλος δεν θα τολμούσε να καλλιεργήσει χασίς κοντά σε ξένο χτήμα. 

Ν.Κ.


NEWSLETTER