Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014 08:30

Ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών ζητούν οι δικηγόροι

Ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών ζητούν οι δικηγόροι

Δεν μπορούν να πληρώσουν οι δικηγόροι τις ασφαλιστικές εισφορές τους και ζητούν ρύθμιση. Συγκεκριμένα, χθες, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας γνωστοποίησε πρότασή του προς τα υπουργεία Εργασίας, Δικαιοσύνης και Οικονομικών για την υπαγωγή τους «σε καθεστώς ρύθμισης των οφειλών των δικηγόρων προς το ΕΤΑΑ (πρώην Ταμείο Νομικών)».

Οπως αναφέρεται στο κείμενο, «το μεγαλύτερο ποσοστό των δικηγόρων του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας δυστυχώς δεν μπόρεσαν να καταβάλουν στο ΕΤΑΑ το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο σύνολο των δικηγόρων της χώρας. Σχεδόν όλοι οι συνάδελφοι έχουν οφειλές και από τα προηγούμενα χρόνια. Η κατάσταση πλέον έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Κάθε χρονιά που περνάει, αφενός μεν όλο και περισσότεροι συνάδελφοι αδυνατούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές, αφετέρου δε συσσωρεύονται δυσβάσταχτα ποσά από τα προηγούμενα έτη, με αποτέλεσμα εύλογα να οδηγούμαστε σε αδιέξοδα».

Επίσης, προτείνεται η εξής διάταξη:

«Οι κάθε είδους ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΕΤΑΑ των μελών του Ταμείου, είτε προέρχονται από ασφαλιστικές εισφορές, είτε από άλλη αιτία (π.χ. δάνεια προς νέους επαγγελματίες δικηγόρους, δάνεια προς σεισμόπληκτους ή πυρόπληκτους δικηγόρους κ.λπ.), υπάγονται στις ρυθμίσεις του άρθρου 21 & 1 εδάφιο β’ του νόμου 4038/2012 όπως αυτό έχει τροποποιηθεί με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο παραπάνω άρθρο. Στην περίπτωση των ληξιπρόθεσμων δανείων, οι στο νόμο αναφερόμενες κάθε είδους προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις αφορούν τους τόκους υπερημερίας των δανείων αυτών».

Και συνεχίζει με την αιτιολογία της προτεινόμενης ρύθμισης:

«α) Με την παρούσα οικονομική κρίση και συρρίκνωση του επαγγέλματος του δικηγόρου καθίσταται δυσβάσταχτη η εξόφληση παλαιών οφειλών των δικηγόρων όλης της χώρας προς τον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα. Για λόγους αναλογικότητας και ίσης μεταχείρισης των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ με τους ασφαλισμένους άλλων ασφαλιστικών φορέων (π.χ. ΙΚΑ), στους οποίους δόθηκε η δυνατότητα με την ένταξή τους στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του άρθρου 21 του Ν. 4038/2012 να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους με σημαντική έκπτωση και να αποκτήσουν ασφαλιστική ενημερότητα καθίσταται αναγκαίο να ισχύσει το ίδιο και για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, καθότι μέχρι σήμερα τέτοια δυνατότητα δεν έχει προβλεφθεί από κανένα νόμο.

β) Ληξιπρόθεσμα δάνεια του ΕΤΑΑ προς νέους δικηγόρους και σεισμόπληκτους ή πυρόπληκτους δικηγόρους διαφόρων περιοχών, για τα οποία στο παρελθόν παρ’ ότι είχε υποβληθεί σχετικό αίτημα, δεν είχαν ακολουθήσει τις ευνοϊκές ρυθμίσεις των αντίστοιχων δανείων άλλων κατηγοριών επαγγελματιών των ίδιων περιοχών, με την αιτιολογία ότι δεν υπήρχε εγγραφή στο οικείο Επιμελητήριο, παρ’ ότι είναι γνωστό ότι δεν υφίσταται Επιμελητήριο για τους δικηγόρους, έχουν ήδη επιβαρυνθεί με υπέρμετρους τόκους υπερημερίας και παρ’ ότι υπάρχει η πρόθεση εξόφλησης, δεν προβλέπεται κανένας τρόπος ρύθμισης των οφειλών αυτών εκ μέρους του ΕΤΑΑ, παρά μόνο η εφ’ άπαξ εξόφληση. Προφανείς λόγοι αναλογικότητας και ίσης μεταχείρισης με τους οφειλέτες άλλων ασφαλιστικών ταμείων υπαγορεύουν την υπαγωγή των περιπτώσεων των ληξιπρόθεσμων αυτών δανείων στις παραπάνω ρυθμίσεις του άρθρου 21 Ν. 4038/2012».

Τέλος, προτείνεται να γίνει άμεσα επανακαθορισμός των ασφαλιστικών εισφορών με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια, αλλιώς το πρόβλημα θα διογκωθεί.