Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2015 20:25

Μεσσηνία: 5 χρόνια γιατί εισέπραττε τη σύνταξη της νεκρής μάνας της

Μεσσηνία: 5 χρόνια γιατί εισέπραττε τη σύνταξη της νεκρής μάνας της

Ποινή κάθειρξης 5 χρόνων επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κατηγορούμενη από το Σουληνάρι, γιατί εισέπραττε τη σύνταξη της νεκρής μάνας της. Η γυναίκα καταδικάστηκε σε κάθειρξη για απάτη κατά πλειοψηφία, καθώς η πρόεδρος έκρινε ότι έπρεπε να της επιβληθεί ποινή φυλάκισης.

Η κατηγορούμενη εισέπραξε 57.330 ευρώ και της αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό γιατί επέστρεψε κάποια από τα χρήματα -κατά δήλωση της ίδιας της κατηγορούμενης αυτά είναι 29.068 ευρώ. Σύμφωνα με την κατηγορία, έπαιρνε τα χρήματα της σύνταξης από τις 19 Αυγούστου του 1999 μέχρι και τις 30 Ιουλίου του 2012. Η ίδια δεν αρνήθηκε την πράξη της και το παραδέχτηκε αμέσως όταν της ασκήθηκε η ποινική δίωξη, στις 20 Ιουνίου 2013. Η μητέρα της έπαιρνε δύο συντάξεις -μία ως συνταξιούχος υπάλληλος της πρώην κοινότητας και μία αναπηρική. Οταν πέθανε, το Δημόσιο έκοψε τη μία σύνταξη, αλλά η αναπηρική συνέχισε να μπαίνει κανονικά στον τραπεζικό λογαριασμό. Σύμφωνα με το συνήγορο υπεράσπισης, η κατηγορούμενη άκουσε για τις συντάξεις που δεν έχουν κοπεί στην τηλεόραση και στις 3 Σεπτεμβρίου του 2012 πήγε μόνη της στην Εφορία για να τα επιστρέψει. Είχε μόνο 7.000 ευρώ και έτσι δεν δέχτηκαν να πάρουν τα χρήματα και να κάνουν διακανονισμό, καθώς θα 'πρεπε να επιστρέψει όλο το ποσό -σύμφωνα με έγγραφο που παρουσίασε στο δικαστήριο, η υπηρεσία αρνήθηκε γιατί δεν υπήρχε αντίστοιχο νομικό καθεστώς. Πρόσφατα μόνο μπήκε στη ρύθμιση των 100 δόσεων και έχει ήδη πληρώσει τις δύο πρώτες δόσεις. 

Η ίδια στην απολογία της ισχυρίστηκε ότι για πολλά χρόνια δεν ήξερε ότι μπαίνουν χρήματα στο λογαριασμό. Για πρώτη φορά, όπως υποστήριξε, πήγε να δει αν υπάρχουν τίποτα "ψίχουλα" στην τράπεζα, πέντε χρόνια μετά το θάνατο της μητέρας της. Ο σύζυγός της είχε αρρωστήσει και έπρεπε να κάνει εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στο Ωνάσειο. Πήγε λοιπόν -σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς της- στην τράπεζα και βρήκε μέσα 16.400 ευρώ -και πήρε πάλι χρήματα όταν τράκαρε η κόρη της. 

Να σημειωθεί ότι το δικαστήριο έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση και η κατηγορούμενη θα μείνει ελεύθερη μέχρι να γίνει το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Ν.Κ.