Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015 23:38

Αναίρεση μέρους της ποινής του Νικήτα Κυριακούλη από τον Αρειο Πάγο

Αναίρεση μέρους της ποινής του Νικήτα Κυριακούλη από τον Αρειο Πάγο

Αναιρέθηκε από τον Αρειο Πάγο μέρος της ποινής των 21 ετών που είχε επιβληθεί στον επιχειρηματία Νικήτα Κυριακούλη για αγορά, εισαγωγή και μεταφορά ενός τόνου κοκαΐνης.

Η καταδίκη αναιρέθηκε από το Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μόνο ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά στη συνδρομή της επιβαρυντικής περίστασης της ιδιαίτερης επικινδυνότητας.

Σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου, η επιβαρυντική αυτή περίσταση πρέπει να απαλειφθεί από την καταδικαστική απόφαση που εκδόθηκε σε βάρος του επιχειρηματία με βάση το νόμο 4139/2013, οι διατάξεις του οποίου κατέστησαν ευμενέστερο το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, καθώς απαλείφθηκε η διαζευκτικά προβλεπόμενη περίσταση του ιδιαίτερα επικίνδυνου δράστη.

Ειδικότερα ο 51χρονος τότε επιχειρηματίας είχε συλληφθεί το καλοκαίρι του 2004 όταν ήταν διευθυντής μαρίνας στην Καλαμάτα για αγορά, εισαγωγή και μεταφορά ενός τόνου κοκαΐνης. Τα ναρκωτικά είχαν μεταφερθεί με ιστιοφόρο από τη Μαρτινίκα από πέντε άτομα, τα οποία και καταδικάστηκαν για σύσταση συμμορίας.

Τώρα, ο Αρειος Πάγος κρίνει ότι η καταδίκη του επιχειρηματία σε 21 χρόνια κάθειρξη πρέπει να κριθεί εκ νέου από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων και να απαλειφθεί η συνδρομή της επιβαρυντικής περίστασης της ιδιαίτερης επικινδυνότητας.

Πάντως, στην απόφασή του το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου διευκρινίζει ότι με το νόμο 4130/2013 μπορεί το σχετικό πλαίσιο να έγινε ευμενέστερο, είναι όμως δυνατόν να επιβληθούν ισόβια για πράξεις εμπορίας ναρκωτικών που έχουν γίνει κατ' επάγγελμα, πριν την έναρξη ισχύος του νόμου και με προσδοκώμενο όφελος τουλάχιστον 75.000 ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ