Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2011 14:17

Η Εορτή του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, Προστάτου των Δικαστικών στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας

Γράφτηκε από την
Η Εορτή του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, Προστάτου των Δικαστικών στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας

Χαῖρε, ὁ γνοὺς τὸν Θεὸν διὰ Παύλου,
Χαῖρε, ὅτι Ἄρειον Πάγον κατέλιπες,
Χαῖρε, ὅτι ἅγιον Βῆμα κατέλαβες.
Χαῖρε, ὅτι τὸ πλῆθος τῶν εἰδώλων καθεῖλες,
Χαῖρε, πατὴρ πιστῶν, ἀδαπάνητε.
Χαῖρε, ὁδὸν σωτηρίας γνωρίσας,
Χαῖρε, ὁδὸν μαρτυρίου βαδίσας,
Χαῖρε, μάρτυς πρωτόαθλε.

Την  Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011, Εορτή του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, Προστάτου των Δικαστικών, εόρτασε με κάθε Λαμπρότητα  το Ιερό Εξωκκλήσιο του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, στη  θέση «Άλσος της Θέμιδος».  Το Ιερόν Εξωκκλήσιο του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου είναι κτισμένο εις την επαρχιακή οδό προς Σίλιμνα,  λίγο έξω από την Τρίπολη, μέσα σε ένα πευκόφυτο καταπράσινο περιβάλλον. Η αγάπη και ο σεβασμός των   Δικαστικών Υπαλλήλων  και των Δικηγόρων της  Τριπόλεως,  προς τον Άγιο Διονύσιο, ήταν αρκετά, έτσι ώστε να ανεγερθεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αυτός ο περικαλέστατος πετρόχτιστος Ιερός Ναός του Αγίου Διονυσίου, δίνοντας σε εμάς σήμερα, την δυνατότητα να έχουμε ένα απάνεμο λιμάνι, προσευχής για τις ψυχές μας.
Ο Πανηγυρικός  Εσπερινός τελέσθηκε την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, το απόγευμα προεξάρχοντος του Αρχιερατικού Επιτρόπου Τριπόλεως Αρχιμ. Βενέδικτου Καρύδη  και  συμμετεχόντων των Ιερέων του Μητροπολιτικού  Ι. Ν. Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως.
Ανήμερα της εορτής, Δευτέρας 3 Οκτωβρίου, τελέσθηκε ο Όρθρος και εν συνεχεία πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία. Οι Ιεροψάλτες  απέδωσαν με επιτυχία του ύμνους της Εορτής. Τον Σεβ. Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας, εκπροσώπησε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως,  Πανοσιολ.  Αρχιμ π.  Θεόκλητος Αθανασόπουλος, ο οποίος και ομίλησε  σχετικά με την Εορτή του Αγίου Διονυσίου.
Πλήθος κόσμου,  Δικαστικοί  Υπάλληλοι, Δικηγόροι, Συμβολαιογράφοι, υπάλληλοι του υποθηκοφυλακείου της Τριπόλεως,  τοπικοί Άρχοντες,   μέλη  και των δύο συλλόγων και φίλοι αυτών,  προσέτρεξαν και  έλαβαν την χάρη και την Ευλογία του Αγίου. 
Μετά το πέρας των Ιερών Ακολουθιών, παρατεθεί μικρή  δεξίωση στο Άλσος του Αγ. Γεωργίου Τριπόλεως,  εκ μέρους του Συλλόγου Δικαστικών και του Δικηγορικού Συλλόγου Τρίπολεως,  προς όλους τους παρευρισκόμενους και τιμώντας την μνήμη του Αγίου Διονυσίου

Ο Αγιος Διονύσιος

Ο Άγιος Διονύσιος καταγόταν από την Αθήνα. Έζησε και μαρτύρησε επί αυτοκράτορος Δομετιανού. Διακρίθηκε  για  τις γνώσεις του, αλλά και τη φιλοσοφική του κατάρτιση.
Αρχικώς  ήταν ειδωλολάτρης και μέλος της Βουλής του Αρείου Πάγου. Το κήρυγμα όμως του Αποστόλου Παύλου του και ιδρυτού της εκκλησίας μας,  άγγιξε την παιδευμένη και ευαίσθητη ψυχή με αποτέλεσμα να πιστέψει στον αληθινό Θεό και να οδηγηθεί συντόμως στο μέγα και Άγιο Βάπτισμα. Περνώντας ο καιρός και αναδεικνύοντας τα χαρίσματά του και την χριστιανική του πίστη, αξιώθηκε να διαδεχθεί   στον επισκοπικό θρόνο των Αθηνών τον ευσεβή Ιερόθεο. Επιβραβεύθηκε  από το θεό για τη χριστιανική του δράση και έλαβε ευλογία  με το χάρισμα να επιτελεί     θαύματα, στηρίζοντας έτσι τους αδύναμους και έχοντας ανάγκη συνανθρώπους  του.
Επισκέφτηκε   πολλά μέρη της Δύσης, όπου κήρυξε το Ιερό Ευαγγέλιο, ερμηνεύοντας παράλληλα τις Ιερές γραφές. Ο Άγιος Διονύσιος συνέγραψε  πλήθους θεολογικών συγγραμμάτων, τα οποία μέχρι σήμερα αποτελούν έναν πολύτιμο και βαθυστόχαστο Θεολογικό Θησαυρό. Φτάνοντας  στο Παρίσι συνελήφθη και μετ’ ολίγον  αποκεφαλίσθηκε. Μαζί του μαρτύρησαν και δύο μαθητές του, ο Ρουστικός και ο Ελευθέριος. Ο ηγεμόνας της περιοχής έδωσε εντολή να μη θάψει κανείς τα Άγια Λείψανα των μαρτύρων, όμως κάποιοι χριστιανοί τα περισυνέλεξαν και  τα ενταφίασαν με τιμές.
Η Εκκλησιαστική παράδοση μας,  αναφέρει   ότι, ο Άγιος Διονύσιος  την ημέρα που σταυρώθηκε ο Χριστός και σκοτείνιασε ο ήλιος,  αναφώνησε: «Ή η φύσις αλλοιούται ή θεός πάσχει». Άλλη παράδοση αναφέρει ότι μετά τον αποκεφαλισμό του, ο ίδιος ο ιερομάρτυρας παρέδωσε την αποτμηθείσα τιμία κάρα του στην ευσεβή χριστιανή Κατούλα. Σύμφωνα με ακόμη μεταγενέστερες παραδόσεις, που όμως δεν είναι ευρύτερα αποδεκτές, ο Διονύσιος υπήρξε ο ιδρυτής της Εκκλησίας των Παρισίων κατά την αποστολική εποχή. Μία ακόμη παράδοση, ιδιαίτερα αγαπητή που έχει εγκολπωθεί από την Εκκλησία και εκφράζεται τόσο στην αγιογραφία όσο και στην υμνογραφία, θέλει τον άγιο Διονύσιο να παρίσταται στην Κοίμηση της Παναγίας, μαζί με τους άλλους δύο ιερομάρτυρες Ιερόθεο και Τιμόθεο, μεταφερόμενος από τις νεφέλες που άρπαξαν τους Αποστόλου
Η μνήμη του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου  τιμάται κάθε χρόνο στης 3 Οκτωβρίου αλλά εορτάζει  επιπρόσθετα και στις 12 Οκτωβρίου όπου και τιμάται η Σύναξη των εν Αθήναις Αγίων.

+ Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας


NEWSLETTER