Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021 20:42

Καλαμάτα: Πώς θα εορταστεί φέτος η Υπαπαντή (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Αύριο Τετάρτη στις 5 το απόγευμα αρχίζουν οι εκδηλώσεις για τον φετινό ιδιαίτερο -λόγω κορονοϊού- εορτασμό της πολιούχου της Καλαμάτας, Παναγίας Υπαπαντής του Χριστού, στις 2 Φεβρουαρίου.

Σήμερα ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος ανακοίνωσε το πρόγραμμα των λατρευτικών και λειτουργικών εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν από σήμερα 27 έως την Κυριακή 31 Ιανουαρίου.

Ειδικότερα:

α) Αύριο 27 Ιανουαρίου και ώρα 5 μ.μ., θα τελεσθούν οι ακολουθίες του εσπερινού και της παράκλησης στην Υπεραγία Θεοτόκο. Στο τέλος των ακολουθιών θα πραγματοποιηθεί η κατά παράδοση μεταφορά της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Υπαπαντής στον λιτανευτικό θρόνο της, με τη συμμετοχή και παρουσία πιστών, όσων αναλογούν στα τετραγωνικά μέτρα του ναού (μέχρι 50 άτομα).

β) 28-31 Ιανουαρίου: Θα τελούνται καθημερινά οι ακολουθίες του εσπερινού, του όρθρου, της θείας λειτουργίας και των παρακλήσεων, με τη συμμετοχική παρουσία πιστών, όσων αναλογούν στα τετραγωνικά μέτρα του ναού.

γ) Ο μητροπολιτικός ναός της Υπαπαντής του Χριστού θα παραμένει ανοικτός από 7 π.μ. έως 8 μ.μ. για προσκύνηση της εικόνας, τηρουμένων των μέτρων υγιεινής και προφύλαξης, αλλά και συχνής καθαριότητας των αντικειμένων και φυσικού αερισμού των χώρων.

δ) Κατά τη χρονική περίοδο του προσκυνήματος οι πιστοί θα αποφεύγουν το συνωστισμό, με την υποχρεωτική τήρηση της απόστασης μεταξύ τους των 2 μέτρων, τη χρήση μάσκας και την απολύμανση των χεριών κατά την είσοδο στον ναό.

ε) Η προσφορά κεριών θα γίνεται στον αύλειο χώρο του ναού και μόνο.

στ) Η είσοδος στον ναό με σκοπό την προσκύνηση της εικόνας θα γίνεται υποχρεωτικά από τη βόρεια θύρα του ναού και η έξοδος από τη νότια, χωρίς παραμονή εντός του ναού.
Για την περίοδο από 1 έως 9 Φεβρουαρίου, αναμένεται η έκδοση της νέας ΚΥΑ, ως προς την εφαρμογή των ενδεικνυόμενων μέτρων, και για το λόγο αυτό θα εκδοθεί νέο δελτίο Τύπου.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος απευθύνει έκκληση προς τον μεσσηνιακό λαό και τον παρακαλεί να σταθεί με υπευθυνότητα απέναντι στον κοινό εχθρό τον κορονοϊό, όπως έχει κατ’ επανάληψη αναφέρει, και τον προτρέπει να τηρεί πιστά τα ισχύοντα μέτρα εν όψει της παμμεσσηνιακής γιορτής της Παναγίας Υπαπαντής, ώστε και μετά την πανδημία να μπορούμε χαρούμενοι να δούμε ο ένας τον άλλον δίπλα του και από κοντά. Εύχεται, δε, πατρικώς η Μεγαλόχαρη να χαρίζει υγεία, δύναμη, κάθε καλό και να σκέπει τον μεσσηνιακό λαό και όλο τον κόσμο.

Ο κ. Χρυσόστομος επεσήμανε ότι δεν θα προσκληθεί κανένας επίσημος και κανένας ιεράρχης, και θα λειτουργήσει μόνος του. Ενημέρωσε ότι η Αστυνομία θα επιβλέπει την τήρηση των αποστάσεων των πιστών και επιβεβαίωσε πως δεν θα γίνει λιτανεία της εικόνας.

(Φωτογραφία αρχείου)