Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2022 15:00

Νέος μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως ο αρχιμ. Νικηφόρος Ευστάθιου

Γράφτηκε από την
Νέος μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως ο αρχιμ. Νικηφόρος Ευστάθιου

Τον έως σήμερα γενικό αρχιερατικό επίτροπο της Μητρόπολης Χαλκίδος, αρχιμανδρίτη Νικηφόρο Ευσταθίου, εξέλεξε η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος νέο μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως.

Η χειροτονία του νέου μητροπολίτη θα τελεσθεί στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών το ερχόμενο Σάββατο 8 Οκτωβρίου.

Βιογραφικό

Ο κατά κόσμον Αθανάσιος Ευσταθίου γεννήθηκε στις Ροβιές Ευβοίας την 20ή Μαρτίου 1967. Το 1985 εισήχθη στη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ, λαβών το πτυχίο με βαθμό «λίαν καλώς».

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το Istituto di Teologia Ecumenico-Patristica «San Nicola» του Bari της Θεολογικής Σχολής Απουλίας (Facoltà Teologica Pugliese). Τον Νοέμβριο του 1995 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ λαβών το όνομα Νικηφόρος. Τον ίδιο μήνα χειροτονήθηκε διάκονος και τον επόμενο πρεσβύτερος.  Κατά τα έτη 1996-1997 υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας και αρχιερατικός επίτροπος Μεσσαπίων. Το 1998 διορίσθηκε προϊστάμενος του Ιερού Ναού της Πολιούχου Χαλκίδος Αγίας Παρασκευής.

Κατά τα έτη 2003-2005 διετέλεσε διευθυντής του Εκκλησιαστικού Οικοτροφείου Αρρένων «Η Αγία Παρασκευή». Το 2006 διορίσθηκε ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ, διαδεχθείς τον αρχιμανδρίτη Παύλο Ιωάννου μετά την εκλογή του σε μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης.  Ομιλεί την ιταλική, ενώ είναι και γνώστης της αγγλικής. Εξάλλου, η ΙΣΙ, στην τρίτη τακτική συνεδρία της, υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, στη συνέχεια εξέλεξε τον έως σήμερα πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως Δημητριάδος, αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό Κιαμέτη, νέο μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Αύριο, η ΙΣΙ θα ολοκληρώσει τις εργασίες της με την εκλογή νέων μητροπολιτών για τις Μητροπόλεις Δράμας και Ηλείας. Η χειροτονία του νέου μητροπολίτη Αιτωλίας θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών.


NEWSLETTER