Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016 08:49

Ακόμα βγάζουν λάσπες από τα σπίτια στη Θουρία 

Ακόμα και χθες, 8 μέρες μετά τη θεομηνία, κάτοικοι της Θουρίας έβγαζαν τις λάσπες από τα σπίτια τους. 

Ρεπορτάζ Γιάννης Σινάπης

Συνεργείο της Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας έκανε καταγραφή των ζημιών σπίτι - σπίτι, ενώ πολλά κατεστραμμένα αντικείμενα από τα πλημμυρισμένα σπίτια είχαν εναποτεθεί μέσα στον Ξερίλα. Εικόνα αποκρουστική, αλλά κι επικίνδυνη σε περίπτωση εκδήλωσης νέου καιρικού φαινομένου μεσαίου επιπέδου.

Αυτές ήταν οι κυρίαρχες εικόνες που καταγράψαμε χθες στη Θουρία, που μετράει τις πληγές της από τη φοβερή καταστροφή της περασμένης εβδομάδας.

Επίσης, συνεργείο του ΟΤΕ εργαζόταν στο δρόμο προς τους Αγίους Θεοδώρους, αλλά και δίπλα στο πολύπαθο ρέμα για να αποκαταστήσει τη ζημιά και η Θουρία να αποκτήσει και πάλι τηλεφωνική επικοινωνία.

Υδροφόρα του Δήμου Καλαμάτας έριχνε νερό κι έδιωχνε τα χώματα από τον κεντρικό δρόμο και τις παρόδους προς τον Ξερίλα.

Η πιο ενοχλητική εικόνα ήταν αυτής της καταστροφής που συναντούσες στους δρόμους προς την Αμφεια και τους Αγίους Θεοδώρους, καθώς και γύρω από τον Ξερίλα. Υπήρχαν άνθρωποι  που είχαν χάσει τα πάντα και που ζητούσαν από τους γείτονες λάδι για να φάνε μια φέτα ψωμί. Οι άνθρωποι αυτοί ζητούσαν από το συνεργείο της Πρόνοιας με τη δημοτική σύμβουλο (από τη Θουρία) Χρύσα Λιάππα άμεση βοήθεια για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους. 

Η κ. Λιάππα βλέποντας την επικίνδυνη εικόνα με τα κατεστραμμένα υπάρχοντα μέσα στον Ξερίλα, επικοινώνησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Σαράντο Μαρινάκη, που διαβεβαίωσε ότι θα απομακρυνθούν άμεσα.

Το σκεπασμένο ρέμα των Αγίων Θεοδώρων έκανε και πάλι τη μεγαλύτερη ζημιά. Αποδείχθηκε ανεπαρκές για να υποδεχθεί τον τεράστιο όγκο και την ορμητικότητα των νερών. Μεγάλο μέρος από τα νερά δεν μπήκε στο σκεπασμένο τμήμα και βρήκε διέξοδο στο διπλανό δρόμο που είναι χαμηλότερα και ο οποίος έπνιξε τα πρώτα σπίτια. Το σκεπασμένο ρέμα που έχει γίνει δρόμος, δεν άντεξε. Εσπασε και έπνιξε όλα τα σπίτια που έβρισκε δεξιά και αριστερά, στο διάβα του προς τον Ξερίλα. Τα νερά παρέσυραν και αρκετά αυτοκίνητα, άλλα μέσα στον Ξερίλα και άλλα στον κεντρικό δρόμο της Θουρίας ή στο μικρό τμήμα δίπλα, νότια από τον Ξερίλα.

Ο κόσμος που δοκιμάζεται σκληρά, ζητάει επιτέλους να γίνει κάτι με το ρέμα των Αγίων Θεοδώρων και να καθαριστεί, όσο είναι δυνατόν, ο Ξερίλας.