Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στην Πρεσβεία της Ιταλίας με θέμα «Μεσσηνιακή και Ιταλική γαστρονομία». Ο πρέσβης Efisio Luigi Marras στην σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία διάδοσης και ανάδειξης της υψηλής ιταλικής γαστρονομικής παράδοσης και των μοναδικών αξιών της μεσογειακής διατροφής, καθώς και στην προβολή της εκπαιδευτικής κατάρτισης που προσφέρουν οι Ιταλικές Ακαδημίες Γαστρονομίας.
Ο πρόεδρος του Μανιατάκειου, Δημήτρης Μανιατάκης, αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες λόγω της Μεσογείου, η οποία από τα αρχαία χρόνια αποτελούσε το συναπάντημα διαφορετικών λαών και πολιτισμών. Εκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην ελληνική γαστρονομία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τόνισε τη σημασία της εγγραφής της Μεσογειακής Διατροφής στους παγκόσμιους θησαυρούς της UNESCO και υπογράμμισε τη συμπλήρωση 6 χρόνων από την εγγραφή της στον εν λόγω κατάλογο.
Η δεύτερη εκδήλωση έλαβε χώρα την Τρίτη 22 Νοεμβρίου στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, όπου ο Δημ. Μανιατάκης συντόνισε την ημερίδα με τίτλο «Περιβάλλον, Διατροφή και Γαστρονομία στην Αρχαιότητα: Ιταλία, Αττική και Μεσσηνία». Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της «Πρώτης εβδομάδας της ιταλικής ποιοτικής κουζίνας στον κόσμο» (21-27 Νοεμβρίου 2016), με πάνω από χίλιες εκδηλώσεις σε 105 χώρες του κόσμου.
Ομιλητές ήταν ο διευθυντής της Σχολής καθηγητής Emanuele Papi, ο πρόεδρος της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών καθηγητής Πέτρος Θέμελης και η πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας και καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου. Ο πρώτος ομιλητής, καθηγητής Emanuele Papi, στην ομιλία του με θέμα «Η παραγωγή του ελαιολάδου στην αρχαία Αθήνα και την Ιταλία» αναφέρθηκε συνοπτικά στους πρώτους συγγραφείς έργων γαστρονομίας και τους πρώτους γαστρονόμους, ενώ στη συνέχεια έκανε μια ιστορική αναδρομή στην παραγωγή του ελαιόλαδου και στη δημιουργία των ελαιουργείων στην αρχαία Αθήνα και την Ιταλία τονίζοντας τα κοινά τους χαρακτηριστικά.
Ο καθηγητής Αρχαιολογίας και πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης της Αρχαίας Μεσσήνης Πέτρος Θέμελης, στην ομιλία του με τίτλο «Στοιχεία διατροφής των Μεσσηνίων κατά την αρχαιότητα» τόνισε ότι η Μεσσηνία ήταν μια κοινωνία συντηρητική, οικονομικά αυτάρκης και κλειστή, με μια οικονομία που στηριζόταν κυρίως στη γεωργία.
Η καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου ανέπτυξε ομιλία με τίτλο «Από την παράδοση στην επιστήμη και από την επιστήμη στην παράδοση: Το παράδειγμα της Μεσογειακής Διατροφής», στην οποία υπογράμμισε ότι η Μεσογειακή Διατροφή και ο μεσογειακός τρόπος ζωής συμβάλλει στο «ευ ζην».
Στο τέλος της ημερίδας ακολούθησε γευσιγνωσία παραδοσιακών προϊόντων της Μεσσηνίας και της Ιταλίας με καταγωγή από την αρχαιότητα.