Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2017 19:24

Καλαμάτα: Ανεργία και αμορφωσιά αιτίες της τσιγγάνικης παραβατικότητας 

Η εκπαίδευση - μόρφωση των τσιγγάνων μαζί με την εργασία είναι τα στοιχεία που θα οδηγήσουν στην εξάλειψη της παραβατικότητας και στη βελτίωση της θέσης τους μέσα στην κοινωνία.

Αυτό τονίστηκε στη χθεσινή διευρυμένη σύσκεψη της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομ "Ελλάν Πασσέ - Ελέτε κοντά", στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας, παρουσία του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα, της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένης Αλειφέρη και του αρχιμανδρίτη Φίλιππα Χαμαργιά -εκπροσώπου της Μητρόπολης Μεσσηνίας.

«Η κάθε οικογένεια τσιγγάνων έχει και ένα άτομο που μπορεί να διαβάζει, έστω και συλλαβιστά. Η εγκληματικότητα, όμως, αυξήθηκε», επεσήμανε ο τσιγγάνος Δημήτρης Τριανταφύλλου από τις Σοφάδες Καρδίτσας και εξήγησε: «Γιατί δεν υπάρχει εργασία και υπάρχει ανέχεια. Ο άλλος θα κάνει το "παράλογο" για να ζήσει την οικογένειά του. Μαζί με την εκπαίδευση κυρίαρχο ζήτημα είναι η εργασία».

Παρατήρησε πως «το πιο βασικό απ’ όλα είναι η συνύπαρξη, να μη δημιουργούμε γκέτο και μ’ ένα σχολείο αποκλειστικά για τσιγγάνους ενισχύουμε το γκέτο».

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομ Βασίλης Παντζίδης επεσήμανε ότι τα χρόνια προβλήματα των τσιγγάνων είναι η έλλειψη στέγης, ο ρατσισμός και ο έντονος κοινωνικός αποκλεισμός και ζήτησε να δοθεί έμφαση στην κουλτούρα της εργασίας. Καταδίκασε το οργανωμένο έγκλημα, ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στη νέα γενιά των τσιγγάνων και παρατήρησε: «Εχουμε προτάσεις που θα έχουν αποτελέσματα. Μεγάλο ζήτημα είναι η ανεργία».

Ο γ.γ. της Συνομοσπονδίας Παναγιώτης Σαμπάνης είπε ότι «έχουμε βάλει στόχο 10ετίας, από το 2017 και για τα επόμενα 10 χρόνια να εξαλειφθεί ο αποκλεισμός και η παραβατικότητα των τσιγγάνων».

Ο νομικός σύμβουλος της Συνομοσπονδίας Ηλίας Γιαννόπουλος παρατήρησε ότι «το γκέτο είναι μεγάλο πρόβλημα. Είναι ο νούμερο 1 εχθρός μας αυτή την εποχή, εκεί επωάζεται και αυξάνεται η εγκληματικότητα».

Ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας Βασίλης Τσιγαρίδης παρατήρησε ότι «οι αιτίες της τσιγγάνικης παραβατικότητας είναι η έλλειψη εκπαίδευσης, η υποκριτική αντιμετώπιση από την Πολιτεία και η μη πιστή εφαρμογή του ποινικού νόμου». Εκτίμησε ότι «η φυλάκιση δεν είναι ο ιδανικός τρόπος αντιμετώπισης της παραβατικότητας. Εναλλακτικό μοντέλο είναι η κοινωνική εργασία».

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας είπε ότι ο Δήμος Καλαμάτας απασχολεί δεκάδες Ρομά στις υπηρεσίες του, βοηθώντας τους σε ορισμένες δύσκολες περιστάσεις και ανέφερε πως μέσω του προγράμματος Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη έχει τη δυνατότητα χρηματοδότησης δράσεων για υποστήριξη των Ρομά σε ιατρικό και επαγγελματικό επίπεδο. Εκανε, επίσης, αναφορά στο μεγάλο περιουσιακό στοιχείο των Ρομά, την Μπιρμπίτα κι επεσήμανε πως η μοίρα των παιδιών Ρομά θα αλλάξει μόνο εάν αυτά πάνε και παραμείνουν στο σχολείο.

Νωρίτερα τα στελέχη της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομ "Ελλάν Πασσέ - Ελέτε κοντά" επισκέφθηκαν καταυλισμούς τσιγγάνων στη Μεσσήνη και την Μπιρμπίτα κι έκαναν λόγο για τρομακτικές, απελπιστικές καταστάσεις διαβίωσης.

Γ.Σ.