Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018 08:43

Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων του ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας: Υπόμνημα για τη λειτουργία μεταγυμνασιακής εκπαίδευσης

Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων του ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας: Υπόμνημα για τη λειτουργία μεταγυμνασιακής εκπαίδευσης

Με 74 ακόμη συλλόγους από όλη τη χώρα ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων του ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας συνυπέγραψε υπόμνημα-αναφορά για την αναγκαιότητα δημιουργίας μεταγυμνασιακής εκπαιδευτικής δομής για ΑΜΕΑ, στο πλαίσιο της διά βίου εκπαίδευσης, φροντίδας και εργασίας τους.

Το υπόμνημα απευθυνόταν στα υπουργεία Παιδείας, Εργασίας και Υγείας. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης των συλλόγων η πρόεδρος Αθηνά Σπανού και η φίλη και δικηγόρος του συλλόγου της Καλαμάτας Σταυρούλα Σπυρέα παρευρέθηκαν στις 13 Φεβρουαρίου στις εργασίες της Επιτροπής για τα θέματα των ΑΜΕΑ στη Βουλή.

Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων του ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας, οι εκπρόσωποί του είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν στην επιτροπή την κατάσταση που βιώνουν στην καθημερινότητά τους οι οικογένειες με άτομα ΑΜΕΑ. Επίσης απαίτησαν την άμεση ίδρυση δομής για τα ΑΜΕΑ που αποφοιτούν από το ΕΕΕΕΚ και παρουσίασαν το μοντέλο αυτής της δομής, το οποίο “είναι βγαλμένο μέσα από τις καθημερινές ανάγκες για τη διαβίωση των ΑΜΕΑ”. Οι εκπρόσωποι του συλλόγου ζήτησαν επίσης “την άμεση δημιουργία και λειτουργία ΣΥΔ (Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης), ενώ όπως αναφέρει η ανακοίνωση οι απόψεις τους ακούστηκαν με ενδιαφέρον και διαπίστωσαν ότι “υπάρχει συνεργασία των συναρμοδίων υπουργείων, προκειμένου σύντομα να συσταθεί και να λειτουργήσει μεταδευτεροβάθμια δομή που θα καλύψει τις ανάγκες των παιδιών μας”.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Οι Αθηνά Σπανού και Σταυρούλα Σπυρέα παρευρέθηκαν και στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση και Δίκαιη Ανάπτυξη, στις 26 και 27 Φεβρουαρίου, στην Τρίπολη. Εκεί, στη συζήτηση για την κοινωνική πολιτική, τις εργασιακές σχέσεις και την αλληλέγγυα οικονομία, ενημέρωσαν την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για την επιτακτική ανάγκη άμεσης ίδρυσης και λειτουργίας της μεταγυμνασιακής δομής και υπέβαλαν το σχετικό υπόμνημα των 75 Συλλόγων Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων των ΕΕΕΕΚ. Στο περιθώριο του συνεδρίου συνομίλησαν κατ’ ιδίαν με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Θεανώ Φωτίου, η οποία “άκουσε με προσοχή την καθημερινότητα ενός έγκλειστου στο σπίτι ατόμου ΑΜΕΑ και μας διαβεβαίωσε πως γίνονται προσπάθειες και σύντομα θα λειτουργήσουν δομές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΣΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ

Στην ίδια ανακοίνωση ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων του ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας με αφορμή τις εικόνες ντροπής από την κατάσταση που επικρατούσε στο πρώην Λοιμωδών (Θεραπευτήριο Σκαραμαγκά) και το θάνατο ενός ατόμου, αναφέρει: “Δυστυχώς, ο εφιάλτης όλων των γονιών και κηδεμόνων ατόμων με βαριά αναπηρία, αυτισμό, νοητική υστέρηση και όποια άλλη αναπηρία στερεί από τους ανθρώπους μας την αυτόνομη διαβίωση, ξύπνησε για μια ακόμα φορά με τις εικόνες, που όλοι είδαμε από το Λοιμωδών, όπου τα παιδιά μας βρίσκονται δεμένα πάνω σε κρεβάτια, ανήμπορα να μιλήσουν, να αξιώσουν, να φωνάξουν πως είναι άνθρωποι και όχι αντικείμενα, πως καταλαβαίνουν και υποφέρουν, αλλά δεν μπορούν να το πουν…”. Και διευκρινίζουν ότι “στις πλείστες περιπτώσεις που ένα άτομο με βαριά αναπηρία οδηγείται σε κάποιο ίδρυμα είναι γιατί οι οικείοι του είτε έχουν φύγει από τη ζωή, είτε είναι ανήμποροι να το φροντίσουν και απευθύνονται στον μόνο αρμόδιο, στο κράτος, το οποίο οφείλει ως κράτος δικαίου και πρόνοιας να παρέχει στα άτομα–πολίτες αξιοπρεπή διαβίωση, φροντίδα, περίθαλψη, εργασία και εκπαίδευση. Στο κράτος που οφείλει να αντιμετωπίζει ισότιμα όλους τους πολίτες του”, καταλήγει η ανακοίνωση.