Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018 16:28

Επιστολή για τις εκταφές στο νεκροταφείο Θουρίας

Επιστολή για τις εκταφές στο νεκροταφείο Θουρίας

Με αφορμή τα όσα έγιναν την Τρίτη στο νεκροταφείο της Θουρίας, με τις εκταφές από τον Δήμο Καλαμάτας χωρίς την επαρκή ενημέρωση των οικογενειών, ο Κωνσταντίνος Καρτσώλης έστειλε την ακόλουθη επιστολή:

“Σε απάντηση δημοσιεύματός σας την 25/4/2018 με θέμα «Αναστάτωση στη Θουρία από εκταφές στο νεκροταφείο» έχω να παρατηρήσω τα εξής:

Οσον αφορά την εφημερίδα, δεν δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες που έδειχναν την πραγματική εικόνα που παρουσίαζε το νεκροταφείο Θουρίας, όπου φαίνονταν οι σπασμένοι με τη βαριοπούλα τάφοι και τα εκτεθειμένα φέρετρα και οστά.

Οσον αφορά την απάντηση της αρμόδιας αντιδημάρχου κ. Οικονομάκου, ότι δεν έγινε κανένα γκρέμισμα τάφου με λείψανα, αυτή είναι απόλυτα αναληθής και της θέτω τα παρακάτω ερωτήματα: Από τη στιγμή που ενημερώθηκε τηλεφωνικά για την πραγματική κατάσταση και το διασταύρωσε με τον τοπικό πρόεδρο κ. Μιχαλόπουλο και με τον εργολάβο έδωσε ή δεν έδωσε εντολή να σταματήσουν οι εργασίες; Οι τρεις εκταφές που έγιναν στις 25/4 το πρωί από τους κατεστραμμένους τάφους είναι δυνατόν να είναι από τάφους χωρίς λείψανα; Γιατί δεν ήρθε η ίδια να διαπιστώσει προσωπικά την κατάσταση και γιατί έδωσε εντολή να μην συνεχιστούν οι εργασίες εφόσον δεν υπήρχε πρόβλημα λειψάνων;

Επίσης αναληθής είναι και ο ισχυρισμός της ότι είχαν ενημερωθεί οι συγγενείς των ενταφιασμένων. Δεν είχε ενημερωθεί κανένας απολύτως και εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι είχε αναρτηθεί μια ανακοίνωση στο πρώην δημοτικό κατάστημα, την οποία και δεν ήταν δυνατό να την έχει διαβάσει κάποιος.

Κυρία αντιδήμαρχε, μην προσπαθείτε να μας πείσετε ότι αυτό που ζήσαμε βλέποντας τα φέρετρα και τα οστά των δικών μας εκτεθειμένα στα κατεστραμμένα μνήματα δεν συνέβη ποτέ. Καλύτερα να σιωπάτε, να δεχθείτε πως έγιναν λάθη και να ζητήσετε δημόσια συγγνώμη. Διαφορετικά εάν συνεχίσετε να διαστρεβλώνετε τα γεγονότα, αρμόδια είναι πλέον η δικαιοσύνη για την απάνθρωπη και αποτρόπαια πράξη της προσβολής νεκρών. Και πληθώρα μαρτύρων υπάρχει, άνθρωποι που είδαν τα μνήματα των δικών τους σπασμένα και φωτογραφίες που απεικονίζουν την πραγματικότητα. Αν ο βανδαλισμός και η προσβολή νεκρών είναι εκταφή, σύμφωνα με τα χριστιανικά ήθη, όπως επικαλείστε στην απάντησή σας, τότε λυπάμαι για την άποψη που έχετε περί χριστιανικών ηθών.

Και τελειώνοντας μια ερώτηση για τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας κ. Μιχαλόπουλο Κωνσταντίνο που κατά τη γνώμη μου η ευθύνη βαρύνει περισσότερο αυτόν. Πώς διαπίστωσε πως οι τάφοι τους οποίους σημείωσε και υπέδειξε να καταστραφούν, είναι άδειοι και εγκαταλειμμένοι; Πάνω στις πλάκες ήταν γραμμένα τα ονόματα και οι ημερομηνίες θανάτου, γιατί λοιπόν δεν ήρθε σε επαφή με τους οικείους συγγενείς, οι οποίοι ήταν οι πλέον αρμόδιοι να τον ενημερώσουν; Στο χωριό όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας, αλλά δυστυχώς μόνο στις εκλογές ξέρουν μερικοί να χτυπάνε πόρτες για ψηφαλάκια.

Μετά τιμής,

Κωνσταντίνος Καρτσώλης”