Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018 15:46

Προσκύνημα στον τάφο του Ζορμπά στα Σκόπια

Προσκύνημα στον τάφο του Ζορμπά, στο νεκροταφείο Μπούτελ των Σκοπίων, έκανε πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), Γιώργος Στασινάκης, συνοδευόμενος από την Εβίτα Κεχαγιά-Βαρελά, δισέγγονη του Γιώργη Ζορμπά.

Ως γνωστόν ο Γιώργης Ζορμπάς ήταν υπαρκτό πρόσωπο, φίλος και συνέταιρος του Νίκου Καζαντζάκη, από τον οποίο ο μεγάλος συγγραφέας εμπνεύστηκε τον μυθιστορηματικό ήρωα του πολυδιαβασμένου βιβλίου του “Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά”. Ελληνας από το Κολινδρό Πιερίας, ο Ζορμπάς τα τελευταία χρόνια της ζωής του έζησε στην περιοχή της τότε Σερβίας, από το 1925 μέχρι τον θάνατό του στα Σκόπια το 1941.

Το Γιώργο Στασινάκη και την Εβίτα Κεχαγιά-Βαρελά υποδέχτηκε το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια – το οποίο αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε σχετική του ανακοίνωση:

“Ο Γιώργος Στασινάκης, ο οποίος επί 30 συναπτά έτη αναδεικνύει και κάνει γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο τη ζωή, το έργο και τη σκέψη του μεγάλου Κρητικού, και η κ. Κεχαγιά- Βαρελά, εγγονή της δεύτερης κόρης του Ζορμπά, Ανδρονίκης, την οποία ο πατέρας της αγαπούσε ιδιαίτερα, μίλησαν για την δυνατή φιλία που ένωνε τους δύο άνδρες – και η οποία είχε ως αποτέλεσμα και τον συνεταιρισμό τους στην εκμετάλλευση των ορυχείων της Πραστοβάς, κοντά στη Στούπα της Μεσσηνιακής Μάνης.

Γοητευμένοι, μετά την πολύωρη συζήτησή μας κυρίως γύρω από τις δραστηριότητες και τις προσεχείς εκδηλώσεις που διοργανώνει η ΔΕΝΦΚ, τους αποχαιρετήσαμε το απόγευμα της ίδιας μέρας, με την ευχή το εξαιρετικό έργο της Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη να συνεχιστεί με τον ίδιο ζήλο, ώστε η ελεύθερη σκέψη του μεγάλου διανοητή, ο προβληματισμός και η αγάπη του για την ζωή και την γνώση να εξαπλωθεί στα πέρατα του κόσμου, παντού όπου υπάρχουν άνθρωποι”.